Bakan Elvan görevden alınacak iddiası

Bakan Elvan görevden alınacak iddiası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın (MB) faiz kararı öncesi grup toplantısındaki “Faizi savunanla beraber olamam” açıklamasını alkışlamayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın istifa edeceği ya da görevden alınacağı konuşuluyor.

Gazete Duvar’ın haberine göre, Lütfi Elvan’ın MB kararının ardından yaşanan döviz krizi sürecinde de sessizliğini koruyup ortada görünmemesi bu iddiaları güçlendirdi.

Meclis kulislerine göre Hazine Maliye Bakanlığında bir değişim kesin ancak bunun zamanlaması ile ilgili farklı görüşler var. Bir kesime göre Lütfi Elvan Meclis Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinin ardından görevden alınacak. Aralarında AK Partili bazı milletvekillerinin de olduğu bu görüşü savunan siyasetçiler bütçe sürecinde bir değişikliğin bütçenin savunulması açısından sorun yaratacağı görüşünde. Ancak bir kesime göre ise asıl Elvan bütçeyi ve dolayısıyla bahsedilen yeni ekonomi politikasını savunamayacağı için bütçe görüşmeleri öncesinde görevden alınacak. Bu görüşü savunanların iddiası gerçekleşirse Elvan bütçe görüşmelerinin başlayacağı 6 Aralık öncesinde görevden alınabilir. Bu iddia gerçek olursa Elvan’la ilgili kritik haftaya girildiği anlamına geliyor. Eğer Elvan bu süreçte görevden alınmazsa 9 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesini savunmak için kürsüde olacak.

İKTİDARLA MUHALEFET BÜTÇEDE HELLALEŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun toplumdaki fay hatlarını ortadan kaldırmak amacıyla yaptığını açıkladığı “hellalleşme” çağrısı, siyasetin önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam ediyor. İktidar ve muhalefet cephesinde Kılıçdaroğlu’nun çağrısına dair tartışmalar sürerken iki taraf Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bir “hellalleşme!” örneği verdi.

Bir ayı geçen görüşmelerde birçok kez sesler yükselmiş, karşılıklı ağır sözler sarf edilmiş, hatta tırmanan gerilimde milletvekillerinin birbirinin üzerine yürüdüğü anlar yaşanmıştı. 38 günde 23 kez toplanan komisyonun son gününde iktidardan muhalefete söz alan tüm siyasetçiler “helallik” istedi.

CHP grubu adına konuşan Bülent Kuşoğlu, “Hakkını yediğimiz, kalbini kırdığımız varsa helal etsin”, HDP grubu adına konuşan Garo Paylan, “Eğer bir kalp kırdıysak, kimsenin gönlüne herhangi bir şekilde bir yara koyduysak hakkınızı helal edin”, AK Parti grubu adına konuşan Cemal Öztürk, “Hepinizden varsa bir kırgınlık, helallik diliyorum. Hepimiz bu ülkenin çocuklarıyız, memleketimize faydalı olmak için gayret gösteriyoruz, kimsenin iyi niyetinden de şüphemiz yok” dedi. Yürütme adına söz alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Biz de sesimizi yükseltmiş olabiliriz, kırmış olabiliriz, bu bilinçli bir şey değildir, sadece görüşmeler çerçevesinde biz elimizden geldiği kadar nezaketle çalışmaları yürütmeye çalıştık” değerlendirmesinde bulundu. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz da bütçe görüşmelerinde görev alan herkese teşekkür ettikten sonra, “Ben de bu süreçte bir haksızlık yaptıysam, eşitsizlik yaptıysam, herhangi bir arkadaşımızın gönlünü kırdıysam helallik diliyorum, varsa kendi hakkımı da helal ediyorum” şeklinde konuştu…

KATAR UÇAĞI TESCİL BELGESİ MECLİS’TE

Katar Emiri’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye ettiği Boeing 747-8 tipi özel uçak 2022 yılı bütçe görüşmelerinde bir kez daha gündeme geldi. İYİ Parti Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, bu uçağın devletin demirbaşında kayıtlı olup olmadığını sordu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Yani günün birinde seçimde iktidar değiştiğinde Sayın Cumhurbaşkanı ‘Katar’dan gelen o uçağı benim şahsıma vermişlerdi, ben buna binip giderim’ derse, bunun kaydını nereden bulacağız?” sorusunu yöneltti.
Bu sorunun ‘bin defa’ sorulduğunu söyleyen Oktay ise elindeki tescil belgesini göstererek, “Tabii ki Cumhurbaşkanlığının envanterinde kayıtlı olacak, nerede kayıtlı olacak? Sizin niyetleriniz farklıysa bilemeyiz, biz böyle çalışıyoruz. 2012 model Boeing 747-8 tipi VIP hava aracı, Türk sivil hava aracı siciline ‘TC-TRK’ tescil işaretiyle kayıt edilmiş olup Cumhurbaşkanlığı kayıtlarına alınmıştır, tescil sertifikası da buradadır” dedi.

ERKEN SEÇİM EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLER Mİ?

Ekonomik zorluklara en son “yeni kur politikası” kapsamında döviz artışları da eklenince muhalefet erken seçim çağrısını yükseltmek için meydanlara inme kararı aldı. Yaşanan olumsuz tabloda asıl sorun olarak iktidarın “yönetememe krizi”ni gösteren CHP “Erken seçime davet” mitinglerine 4 Aralık’ta Mersin’de başlıyor. Ancak olası bir erken seçimin ekonomiyi daha da olumsuz etkileyebileceği görüşünü savununlar da var. CHP yönetimi bu yöndeki yorumlara, “Ekonomide bundan daha ne kötü olabilir ki…” yanıtını veriyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *