Libya’da başkan adaylarından Hafter hakkında idam kararı

Libya’da başkan adaylarından Hafter hakkında idam kararı

Libya’da 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimler öncesi önemli bir gelişme yaşandı. Libya’nın Misrata kentindeki Askeri Mahkeme, 2019’da Hafter güçlerinin saldırısında ölen bir asker nedeniyle açılan davada Halife Hafter ile ona bağlı Genelkurmay Başkanı, Hava Kuvvetleri Komutanı ve bir Tuğgeneral hakkında Idam cezası kararı aldı.

Misrata Askeri Savcılık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Misrata kentindeki Hava Kuvvetleri Koleji’ne 2019’da Hafter güçlerine ait uçakla yapılan hava saldırısında Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerinden bir askerin öldüğü belirtildi.

Açıklamada, saldırıyla ilgili açılan davada yapılan yargılama sonunda Halife Hafter başta olmak üzere ona bağlı güçlerin sözde komutanlarından Genelkurmay Başkanı Abdurrezzak en-Nazuri, Hava Kuvvetleri Komutanı Sakr el-Ceruşi ve Tuğgeneral Abdusselam el-Hasi’ye idam cezası verildiği aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, Mahkemenin Hafter ve komutanlarının askerlikten ihraç edilmelerine karar verdiğini ve haklarında verilen kararın onları sivil haklarından da kalıcı olarak mahrum ettiği ifade edildi.

Seçimler 24 Aralık’ta planlanıyor

Libya Yüksek Seçim Komisyonu Üyesi Abdülkerim Bilhayr, 24 Aralık’ta yapılacak başkanlık seçimlerine başvuruların 22 Kasım Pazartesi günü itibariyla son bulduğunu söyledi. Başkanlık seçiminde adaylık başvurusunda bulunan 98 kişinin evrakları kabul edildi.

Libya’da önümüzdeki ay yapılması planlanan başkanlık seçimlerinde adaylığını açıklayanlar arasında hem Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe gibi bilinen isimler hem de devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi ve ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter gibi tartışmalı isimler bulunuyor. Seyfülislam Kaddafi ve Halife Hafter’in adaylığı, birkaç gün önce başkent Trablus’ta protesto edilmiş, Seyfülislam’ın adaylığı reddedilmişti.

Libya’da seçimler için zaman daralırken, Temsilciler Meclisi (TM) ve Devlet Yüksek Konseyi’nden oluşan taraflar, başkanlık ve parlamento seçimlerinin hukuki altyapısını belirleyecek kanunda bugüne kadar uzlaşamadı. TM Başkanı ve ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter’in siyasi müttefiki Akile Salih, ilk olarak 8 Eylül’de tek taraflı şekilde başkanlık seçimlerine ilişkin bir kanun çıkardığını açıklamıştı. Salih’in Meclis’te oylamaya sunmadan ve Devlet Yüksek Konseyi’ne başvurmaksızın çıkardığı bu kanun, Konsey tarafından reddedilmişti. Son olarak TM, 4 Ekim’de tek taraflı çıkardığı bir başka kanunla, parlamento seçimlerinin başkanlık seçimlerinden bir ay sonra yapılacağını duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020 toplantılarında ise her iki seçimin de 24 Aralık’ta yapılmasına karar verilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *