Şekerde tehlike çanları çalıyor

Şekerde tehlike çanları çalıyor

Milliyet yazarlarından Dr. Hakan Tartan, şeker rekoltesinin 23 milyon tondan 18 milyon tona gerilediğini belirterek, yetersiz üretimin fiyatlarda yeni düzenleme anlamına geldiğini vurguladı. Enseyi karartmayın diyen Çetin Altan’ın sözlerini de köşesine taşıyan Tartan, Altan’ın, “Politika demek, kazığı atarken söylediğin nutukları, kazığı yiyenlere alkışlatmak demektir.” ifadesini de alıntıladı.

Dr. Hakan Tartan, Milliyet’te bugünkü yazısının bir bölümünde şeker üretimindeki düşüş ve buna bağlı olarak fiyat artış beklentisine dikkat çekti. Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’ın, gelecek yıl için de ciddi kayıp söz konusu, şimdiden önlem alınmalı, üretim desteklenmeli sözlerini öne çıkardı.

Tartan, yazısının son bölümünde ise, Çetin Altan’a ayırarak, bugün hayatta olsa yine ‘enseyi karartmayın’ diyeceğini savundu ve politika ile ilgili bir sözünü hatırlattı.

Hakan Tartan’ın yazısından işte o bölümler:

Şekere yüzde 25 zam geldi. Bazı yerlerde yansımalar daha yüksek. Bugünün sorunu bu! Ama ya yarın? Şeker üretiminde şeker pancarı ekiminden başlayarak ciddi sıkıntılar var. Geçen yıl 23 milyon ton şeker pancarı üretildi. Bu yıl öngörülen üretim ise 21 milyon ton idi. Ne var ki, soğuk-sıcak, iklim sancıları derken, revize edilen rakamlarla bu üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 19 milyon ton civarına çekildi. Ancak gerçek farklı. Sahadan gelen rakamlar üretimin 18 milyon ton civarında olacağını söylüyor. Bu da iyimser bir rakam. Bunun anlamı, yetersiz üretim, fiyatlarda yeni düzenleme demek.

Akla şu da geliyor: ‘İthalat yapılır’. O da çok zor. Londra borsasında şekerin tonu 530 dolar noktasında. 100 dolar da navlun eklenince 630 dolar. Kur değişkenliğine rağmen 10 lira baz alındığında 6.300 lira gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Oysa yerli satış 6000 lira. İthalat kapısı da kapalı diyebiliriz.

Üretimin azlığı, üreticinin sıkıntıları ve üründen vazgeçmesi, ithalatın zorluğu 2022 yılı ile birlikte mevcut açıklar da göz önüne alındığında gelişmeler, fiyatlarda yeni yüzde 25 oranında zam demek. Güzel bir haber değil, ama gerçek bu. Peki ne yapılabilir? 2022 Mart ayı öncesi doğrudan üretici desteği ile şeker pancarı üretimindeki azalmanın önüne geçilebilir. Sektörde etkili kurum ve kooperatiflerle daha etkin ve olumlu bir diyalog ortamı kurulabilir. Yoksa 2022 yılı rekolte tahminleri de 16 milyon tona doğru geriliyor.

‘Üretici desteklenmeli’

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, bu konuda akil isimlerden biri. Doğrucu tavrı gelecek adına da umut verici.

Akay, “Gelecek yıl için üretim de ciddi kayıplar söz konusu. Şimdiden önlem alınmalı. Üretim desteklenmeli. Çözüm bu. Üreten çiftçiye doğrudan gübre desteği sağlanabilir. Gübre fiyatı arttıkça sorun doğuyor. Gübresiz üretim, verim yetersizliği demek. Ayrıca fiyatlardaki değişim nedeniyle yurt dışına kaçak şeker çıkışı olabilir. Bu da bir tehlike” görüşünde.

‘Enseyi karartmayın’

Siyasetçi, gazeteci, yazar, entellektüel. Medyada edebiyatçı köşe yazarı kuşağının önemli temsilcilerinden. Renkli, suya sabuna dokunan, derin içerikli yazılar yazdı. “Anlatabiliyor muyum” diye sora sora gerçekleri dile getirdi her platformda.

Milliyet Gazetesi’ne Abdi Bey’in (İpekçi) çağrısı ile girdiğini gururla anlatırdı. Birçok gazete de yazdı, hapse girdi çıktı, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili de oldu. Köşe yazısı anlamında dünya rekoru olduğu söylenir. Milliyet’te ‘Şeytanın gör dediği’ köşesinde değindikleri hala güncel. Bugün hayatta olsa yine ‘enseyi karartmayın’ der ve şunları dile getirirdi: “İnsanlar değerli olmayı unuttular. Önemli olmaya çalışıyorlar. Başarı, yalan söylemek zorunda kalmadan yaşayabilmektir. Politika demek, kazığı atarken söylediğin nutukları, kazığı yiyenlere alkışlatmak demektir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *