Interpol’ün İstanbul genel kurulu: Başkan adayına işkence suçlaması

Interpol’ün İstanbul genel kurulu: Başkan adayına işkence suçlaması

Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) 89. Genel Kurul Toplantısı, İstanbul’da başladı. Bu yılki genel kurul toplantısına bakan, bakan yardımcısı, müsteşar, uluslararası kuruluş temsilcisi düzeyinde olmak üzere, 160’tan fazla ülkeden temsilci katılıyor.

Rusya ve Çin gibi otokrat yönetimlerin siyasi rakiplerini elimine etmek için kırmızı bülteni sık kullanıldığı bilinse de Türkiye’nin başvurusu en fazla reddedilen ülke olduğu belirtildi.

Özellikle 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası hükümetin darbenin arkasında olmakla suçladığı Gülen hareketi mensuplarına karşı yurtdışında başlattığı girişimlerde Interpol’ü de kullanmaya çalıştığı ifade edilen raporda, sonrasında Türk yetkililerin Interpol’ü taleplerini geri çevirmekle de suçladığına yer verildi.

Raporda Interpol’ün tamamen adli suçlara odaklı bir organizasyon olduğu ve siyasi ya da askeri davalarda kullanılamayacağı da vurgulandı.

Raporda ayrıca Ankara yönetiminin genel kurul toplantısı sırasında aileleri ile birlikte davet edilen üye ülke temsilcilerini hediyeler ve değişik aktivitelerle etkilemek istediği yönünde aktarımlar olduğuna da yer verildi.

Euronews’e açıklama yapan bir Interpol sözcüsü teşkilatın Türkiye’nin Gülen hareketi mensupları hakkında çıkardığı yedi yüzden fazla kırmızı bülten talebinin reddedildiğini belirtti.

2020 yılında 11 binin üzerinde kırmızı bülten çıkarıldı fakat bunun çok az bir kısmı kamuyouna açıklanıyor.

Interpol sözcüsü 2020 yılında toplamda kaç bülten talebinin reddedildiğini açıklayamayacağını fakat Interpol’ün anayasasının her türlü “siyasi, askeri, dini ya da ırksal girişimi ve müdahaleyi” reddettiğini vurguladı.

Interpol skandalları

Merkezi Fransa’nın Lyon kentinde yer alan Interpol ve yönetimi skandallardan uzak bir yapı değil.

2008 yılında Güney Afrikalı başkan Jackie Selebi bir uyuşturucu kaçakçısından 170 bin dolar rüşvet aldığı iddiaları sonrasında istifa etti. Interpol söz konusu hadisenin Selebi’nin başkanlığı sırasında değil Güney Afrika’da görev yaparken meydana geldiğini açıkladı. Selebi daha sonra 15 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

2017 yılında Çinli başkan Meng Hongwei ülkesini ziyareti sırasında ortadan kayboldu. Meng’in ailesi Fransa’da kaldı ve eşi Interpol’ün hiç yardımcı olmadığından şikayet etti. 2020 yılına Meng yolsuzluktan suçlu bulundu ve 13 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

2018 yılında Meng’in yerine aday olan Rus Aleksandr Prokopçuk tepkilerin odağına yerleşti. Amerikalı senatörler bu durumu “tilki kümesin başına geçirmek” olarak tanımlarken Litvanya ve Ukrayna Prokopçuk’un seçilmesi halinde teşkilatı terk etmekle tehdit etti. Yapılan seçimde Prokopçuk Güney Koreli aday Kim Jong Yang’ın gerisinde kaldı.

(euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *