The Guardian: SDG, hapisteki DEAŞ militanlarını para karşılığı serbest bırakıyor

The Guardian: SDG, hapisteki DEAŞ militanlarını para karşılığı serbest bırakıyor

The Guardian gazetesi, Suriye’nin kuzeydoğusundaki hapishanelerden sorumlu Kürtler liderliğindeki güçlerin, DEAŞ ile bağlantılı 10 bin kadar unsuru ‘uzlaşma’ planı kapsamında para karşılığında serbest bıraktığını öne sürdü.

Gazetenin serbest bırakılan iki kişiyle yaptığı röportajlar ve resmi belgelere göre, serbest bırakma formunun bir kopyası, yargılanmadan hapsedilen Suriyeli erkeklerin serbest bırakılmak için 8 bin dolar para cezası ödeyebileceğini gösterdi.

Anlaşmanın bir parçası olarak, serbest bırakılan mahkumlar herhangi bir silahlı örgüte yeniden katılmama, ülkenin kuzey ve doğu bölgelerini Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolü altında bırakma sözü veren bir bildiri imzaladı.

Her ikisi de Mart 2019’da örgüt çökene kadar DEAŞ saflarında savaşan iki kişi, serbest bırakıldıklarında anlaşma kapsamında el-Hol Kampı’ndan kurtarılan eşleri ve çocukları ile tekrar bir araya geldi.

İki aile daha sonra İdlib’e gitti, ardından sınırı geçerek Türkiye’ye geçti ve her iki adam da şu anda yetkililerin gözetimi altında yaşıyor.

Biri DEAŞ ideolojisine asla katılmadığını, diğeri ise başlangıçta ilgi duyduğunu, ancak grubun bu kadar şiddetli hale geleceğini fark etmediğini söylüyor.

Kaç DEAŞ unsurunun özgürlüklerini bu şekilde satın alabildiği bilinmiyor, ancak serbest bırakılan bu iki kişi, Haseke cezaevinde geçirdikleri zamandan beri tanıdıkları en az 10 kişinin, uzlaşma planının başladığı 2019’dan bu yana aynı şekilde serbest bırakıldığını tahmin ediyor.

DEAŞ üyesi olmakla suçlanan yaklaşık 8 bin Suriyeli ve Iraklı ile kendi ülkeleri tarafından geri alınmayan 2 bin yabancı, Suriye’nin kuzeydoğusunda SDG tarafından yönetilen kalabalık üç hapishanede tutuluyor.

SDG sözcüsü Ferhad Şami, Guardian’ın elde ettiği ve serbest bırakılanların imzaladığını söylediği resmi belgeyi yalanladı ve böyle bir uygulamanın olmadığını söyledi.

SDG, daha önce aşiret uzlaşmaları yoluyla DEAŞ’a bağlı bazı mahkumları serbest bırakmış, ancak serbest bırakılanların ellerinde masum kanı olmadığını, herhangi bir suç işlemediğini ve bunların DEAŞ’ın yönettiği büroların çalışanları olduğu veya örgüte katılmaya zorlandıklarını belirtti.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *