ABD’nin sattığı F-15QA Ebabil’ler Katar’da

ABD’nin sattığı F-15QA Ebabil’ler Katar’da

ABD’nin 36 adet için anlaşma yaptığı ve Katar için özel olarak geliştirilmiş F-15QA Ebabil savaş uçağı, İngiltere’de yaşanan gecikmenin ardından Katar’a ulaştı. Katar, Fransa’dan 36 adet, İngiltere’den de 24 adet savaş uçağı satın alacak.

2017 yılında Boeing, ABD Hava Kuvvetleri (USAF) ve Katar Emirlik Hava Kuvvetleri (QEAF) ile yapılan iş birliği neticesinde, Katar için özel olarak geliştirilecek 36 adet F-15QA Ebabil (Ababil) savaş uçağı için 6.2 milyar dolarlık bir sözleşme imzalanmıştı.

Star gazetesinin aktardığına göre, Ağustos 2021’de, Katar için geliştirilen F-15QA Ebabil’lerin tanıtımı yapıldı. İki hafta önce uçaklardan üçü, İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin (RAF) Mildenhall Hava Üssü’ne ulaştı. Varış noktası olarak Körfez’e yapılacak uçuş, bazı gecikmelerden sonra gerçekleşti. Uçaklar, 16 Kasım’da Doha yakınlarındaki El-Udeyd Hava Üssü’ne indi.

KATAR’IN F-15QA ANLAŞMASI VE UÇAK FİLOSUNU 8 KAT BÜYÜTME PLANI

Doha, Suudi Arabistan için geliştirilen F-15SA’nın bir türevi olan ve ek silah entegrasyonuna imkan sağlayan aynı zamanda bir uçtan uca uçuş kontrol sistemine sahip 36 adet F-15QA sipariş etti.

Katar için geliştirilen F-15QA Ebabil, ayrıca geniş alanlı bir ekran kokpitine ve bir Raytheon APG-82(V)1 aktif elektronik dizi radarına sahip.

Katar’ın F-15QA anlaşması, eskiyen Fransız Dassault Mirage 2000’lerin yerini dolduracak bir uçak ihtiyacı ve ülkenin savaş uçağı envanterini sekiz kat büyütme planlarının bir parçası. Plan kapsamında F-15’lerin yanı sıra, Fransa’dan 36 Dassault Rafales ve İngiltere’den 24 Eurofighter Typhoon satın alınacak.

F-15’ler için ilk pilot eğitimi, Boeing tarafından St. Louis yakınlarındaki Orta Amerika Havalimanı’nda veriliyor. Boeing, Katar’da 2024’te hizmete başlayacak uçakar için bir eğitim merkezi kuracak.

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı bir yıl önce Kongre’ye, Katar’ın 72 adede kadar F-15QA satın almasının onaylandığını bildirerek, daha sonra ikinci bir partinin de olabileceğini duyurdu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *