Mado’nun sahibi Kanbur, Çin radyosuna konuştu: Ben Çinliyim

Mado’nun sahibi Kanbur, Çin radyosuna konuştu: Ben Çinliyim

Ekim ayında Mado’nun Ankara Çukurambar şubesinde, Uygurların basın açıklaması yapacakları organizasyonu, “Çin’deki yatırımlarımız zarar görür” gerekçesiyle iptal eden Mado’nun sahibi Mehmet Sait Kanbur Çin radyosuna konuştu.

Çin devlet medyası CRI’nın Türkçe servisine konuşan Mado’nun sahibi Mehmet Sait Kanbur, ticari yatırımlarını ve Çin’in siyasi hedeflerini değerlendiren açıklamalarda bulundu. MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur, üretim fabrikasında yaşanan süreci ve Çin Halk Cumhuriyeti piyasasına açılma hedefini CRI Türk muhabiri Mehmet Emre Öztürk’e anlattı.

“HEDEFİM HER ÇİNLİYE BİR DONDURMA SATMAK”

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na katılan MADO’nun yoğun bir ilgi ile karşılaştığını söyleyen Kanbur, “Çinlilerin Kahramanmaraş dondurmasına olan ilgisinin her geçen yıl daha da arttığını görüyoruz.” sözlerine yer verdi.

Shanghai’daki fuarın coşkulu bir şekilde geçtiğini belirten Kanbur, “4 yıldan beri fuarda yer alıyoruz. Her fuara gidişte MADO Çin’de daha bilinir hale geliyor. İnsanlar bizi daha yakından tanıma fırsatı buluyor. Yatırımcılar da bizleri birebir görerek dondurmamızı tadarak bizlerle buluşmuş oluyor. Çin ile alakalı ümidim çok yüksek. Gelecekte orada bir cep üretim tesisi inşa etmek istiyoruz. Yarı mamul olarak orada bu üretim yapma hedefimiz var. Buradan oraya giden malzemeler ile orada usulüne uygun şekilde üretime girecek. Yiwu ve Shanghai’da açtığımız dükkânlar ardından olumlu tepkiler almaya başladık. Çin’den buraya yatırımcı iş insanları da geldi. Çinliler dondurmayı seviyor. Tüketimi olan bir ürün.

Çin piyasası çok canlı bir piyasa. Çin’e gittiğimde şunu söyledim: “Her Çinliye bir liralık dondurma satsam yeter.” diye konuştu.

“ÇİN’İ TEBRİK EDİYORUM”

Çin Halk Cumhuriyeti’nin dünya ekonomisine kazandırdığı ivmeye dair sorulan sorulara Kanbur, Çin’i tebrik ediyorum. Hem milliyetçi bir toplum hem de sessiz bir şekilde yol almaya çalışıyor. Kim ne derse desin dinlemiyor. Benim hedefim gitmek diyor. İstikametim önde yürümek diyor. Sakin ve kendini her resimde her sokakta görmek istiyor. Ben de aynı düşüncedeyim. Gittiğim yerde kendi bayrağımı, resmimi ve dondurmamı görmek istiyorum. Bu bir vizyon işidir.

Çin gelecekte dünyanın bir numarası olma yolunda. Bugün Çin’in dünyada girmediği bir nokta var mı? Arabistan’dan Amerika’ya her yerde Çin aktif şekilde hareket ediyor. Teknoloji ve birçok konuda Çin önde ilerliyor.” diye cevap verdi.

“BEN ÇİNLİYİM?”

Çin’e her gittiğinde dostane bir ortam ile karşılaştığını ve çok geniş bir pazara sahip olduğuna değinen Kanbur, Çin’in Yiwu şehrinde açılan MADO mağazasında yaşanan bir anısını şöyle aktardı:

“Yiwu şehrinde açılış yapılırken eğlenceli bir olay yaşandı. Şehrin belediye başkanı beni makamına davet etti. Güzel bir tören ile karşılandık. Yanımda ki müdürü me heyete benim nereli olduğumu sormasını istedim. Üç defa ‘Ben nereliyim?’ diye sordum. Şaşırdılar. Ben Çinliyim dedim. Ne demek istediğimi sordular. İnsanın iki vatanı olur diye açıkladım. Biri doğduğu bir de doyduğu yer. Ben bugün Çin’de doyuyorsam ben de Çinliyim dedim. Onlar da o zaman biz de Kahramanmaraşlıyız dediler.”

“HEDEF 5 YIL İÇİNDE ÇİN’E 1000 ŞUBE”

Çin’in pazar genişliğinin yanı sıra yatırımcı fırsatları dolu da bir ülke olduğunun altını çizen Mehmet Sait Kanbur, “Ben öncelikle yaptığım işte yatırımcıya kazandırmak istiyorum. Shanghai’da bu işi yapmak isteği olduğunda biz oraya gidip fizibilite çalışması yapıyoruz. Çinli yatırımcının ne kadar sürede ne yapacağını önceden görmüş oluyoruz. Çin’de zaten her vatandaş bir külah dondurma alacak maddi imkâna sahip.” İfadelerini kullandı.

MADO’DA UYGUR ETKİNLİĞİNE ENGEL

Dünya Uygur Kurultayı Vakfı, Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı ve Uygur Akademisi Vakfı’nın soykırımcı Çin’de düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları’nın boykot edilmesi çağrısı yapmak üzere planladıkları “Soykırımcıda Olimpiyat Olmaz” başlıklı basın açıklamasının 20 Ekim 2021 Mado’nun Ankara Çukurambar’daki şubesinde düzenleneceği duyurulmuş, ancak açıklamadan bir önceki gün Mado yetkilileri organizasyonun iptal edildiğini bildirilmişti.

Serbestiyet‘e konuşan Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı Başkanvekili Doç. Dr. Erkin Emet “Öğrendiğimize göre Mado’nun patronu Mehmet Kanbur, Dubai’den telefon açıp, ‘Bizim şubemizde Uygurların etkinliği yapılmasın, Çin’deki işlerimiz zarar görür’ demiş. ‘Mado siyasete alet olmasın’ demiş. Oysa Mado’nun Çukurambar Şubesi’nin 2. katında pek çok STK bu tip yemekli toplantılarını, basın açıklamalarını aynı bizim gibi rezervasyonunu yaptırıp, parasını ödeyip gerçekleştiriyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *