İki bakanlıkta Fransızca yerine Arapça zorunluluğu

İki bakanlıkta Fransızca yerine Arapça zorunluluğu

Cezayir’deki “Mesleki Eğitim” ile “Gençlik ve Spor” bakanlıkları, resmi yazışma ve eğitimlerde Fransızca kullanımını sonlandırdıklarını, bunların yerine Arapça kulanımının zorunlu hale getirildiği duyurdu.

Mesleki Eğitim Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bakanlık bünyesindeki eğitimlerde ve tüm resmi yazışmalarda Arapçanın zorunlu hale getirildiği belirtildi.

Benzer şekilde Gençlik ve Spor Bakanlığı da iç yazışmalar dahil tüm resmi iletişimde Arapça kullanımını mecburi kıldı.

Söz konusu bakanlıkların attığı bu adımın hükümet genelinde alınmış bir karar olup olmadığı ise belirsizliğini koruyor.

Cezayir’de Savunma Bakanlığı hariç bakanlıkların çoğu iç yazışmalarında yoğun biçimde Fransızcayı kullanıyor. Arapçanın resmi dil olduğu Cezayir’de, Berberice de ikinci resmi dil olarak kabul ediliyor.

Cezayir-Fransa hattında artan gerilim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2 Ekim’de Le Monde gazetesinde yayımlanan “Cezayir’in sömürge tarihini Fransa nefreti üzerine inşa ettiği” yönündeki sözleri üzerine Cezayir yönetimi 3 Ekim’de hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapattığını duyurmuştu.

Macron’un açıklamaları üzerine Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Macron’un yorumları, (1830-1962 yıllarında) Fransız sömürgeciliğine karşı yiğit bir direnişle kendilerini feda eden 5 milyon 630 bin şehidin anısına kabul edilemez bir hakarettir.” ifadesine yer verilmişti.

Cezayir’in, iç işlerine müdahale edilmesinin kesinlikle reddedildiği vurgulanan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un, Cezayir’in Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud’u istişare için derhal ülkeye çağırdığı kaydedilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *