Hüseyin Alan: Tarihte böyle dönemler olur ama hep böyle gitmez

Hüseyin Alan: Tarihte böyle dönemler olur ama hep böyle gitmez

“Modern çağda tek bir din vardır o da devlet dini” diyen Hüseyin Alan, “Bu din, klasik çağdaki diğer dinleri bireye has olarak özelleştirdi, inançlara dönüştürdü, hukuken bütün inançları eşitledi, aynı statüye soktu ve böylece kategorize etti, onları inançlar çizgisinde bir yere oturttu, bir hükümranlık alanına sınırladı” dedi.

Yaklaşık 2 buçuk aylık bir aranın ardından, İktibas’ın Youtube canlı yayın programlarının ilki dün akşam gerçekleştirildi. Yayına konuk olan dergimiz yazarlarından Hüseyin Alan, bir saati aşan konuşmasında Din ve Devletin mahiyetine ve ilişkilerine dair görüşlerini paylaştı.

Mustafa Bozacıoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı konuşmasında Hüseyin Alan, devletin özgün ve öznel bir yapı olduğunu, toplumda var olan tüm toplumsal ilişkileri düzenleyen, uyulması gereken sınırları koyan ve denetleyen, tek başına bir güç olarak,  egemen bir varlık olduğunu vurguladı. İktidarların geçici, devletlerin kalıcı olduğunu hatırlatan Alan, modern bilimin tarih boyunca konuyla ilgili yaptığı kategorileştirmenin ise Kur’an’a uymadığını; Kur’an’ın, insanlığı, toplumları, kenti, devletleri başka türlü tanımlayıp yorumladığının altını çizdi. Hüseyin Alan, bugün Müslümanlar olarak gelinen noktayı da değerlendirdi.

Hüseyin Alan’ın konuşmasının tamamını buradan izleyebilirsiniz:

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *