Amerikalı heyet Tunus cumhurbaşkanını ziyaret etti

Amerikalı heyet Tunus cumhurbaşkanını ziyaret etti

ABD’den gelen resmi heyet Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından kabul edildi. Görüşmede Said’e, Biden’ın yazılı mesajı iletildi. Mesajın içeriğiyle ilgili her iki taraf da bilgi vermedi. ABD heyetinin bir danışman yardımcısı liderliğinde yapılması dikkat çekti.

ABD’den düşük profilli heyet

Tunus Cumhurbaşkanlığı resmi Facebook sayfasından yapılan açıklamada, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jonathan Finer başkanlığındaki heyeti kabul ettiği bilgisi paylaşıldı. Heyetin Said’e, Biden’ın yazılı mesajını ilettiği belirtilen açıklamada, mesajın içeriğine ilişkin bilgi verilmedi.

Görüşmede Said, “25 Temmuz’da alınan istisnai tedbirlerle siyasi, ekonomik ve sosyal krizlerin yanı sıra yolsuzluk ve rüşvetle mücadele için anayasa uygulanarak halkın büyük bir kısmının taleplerine cevap verilmiştir.” ifadesini kullandı.

Tunus’un, Amerikan toplumu ile paylaştığı değerler!

Bazı çevrelerin Tunus hakkında söylentiler yaydığı ve yanlış bilgi verdiği konusunda uyaran Said, “Tunus’un Amerikan toplumuyla paylaştığı özgürlük, adalet ve demokrasi değerleri konusunda endişelenecek bir durum söz konusu değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Finer ise “ABD başkanı Tunus’taki durumu yakından takip ediyor. Tunus’a ve Cumhurbaşkanına saygı duyuyor” açıklamasını yaptı.

Tunus’ta ne oldu?

Tunuslular 25 Temmuz’da kitleler halinde sokağa çıkmış ve düzenlenen gösterilerin ardından Cumhurbaşkanı Kays Said, Anayasa’nın 80. maddesini hayata geçirdiğini duyurmuş ve resmen yönetime el koymuştu.

Said, Meclisin çalışmalarını 30 gün boyunca durdurduğunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırıldığını, başbakanı azlettiğini ve yeni bir başbakan atayacağını, ayrıca yolsuzluk dosyaları için kendisini başsavcı olarak görevlendirdiğini duyurmuştu.

Tunus’ta bir kesim Cumhurbaşkanının bu kararlarını havai fişeklerle kutlarken diğer bir kesim ise söz konusu adımların Anayasanın yanlış yorumu ve bir darbe girişimi olduğunu savunuyor. Said’in kararları üzerine düzenlenen gösteriler ise bir iki gün sonra sona ermişti.

Ülkede tüm gözlerin çevrildiği Kays Said, olağanüstü yetkilerin kendisinde toplandığı kararların 30 günlük sürenin yarısından fazlası sona ermesine rağmen henüz bir başbakan atamadı ve krizden çıkış için yol haritasını açıklamadı.

Ülkenin en büyük siyasi hareketi olan ve sistem içi mücadele yolunu seçen Nahda hareketi ise demokrasi söylemine devam ediyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *