Said, 2 bakanı daha görevden aldı

Said, 2 bakanı daha görevden aldı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Adalet ve Savunma Bakanlarının ardından, Ekonomi ve Yatırımı Destekleme ile İletişim Teknolojileri bakanlarını azletti.

Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Said’ın yayımladığı kararnameyle Hişam el-Meşişi hükümetindeki 2 bakanı daha görevden aldığı belirtildi.

Açıklamada, Ekonomi ve Yatırımı Destekleme Bakanı Ali el-Kali’nin görevden alınarak yerine Siham el-Buğadiri’nin, İletişim Teknolojileri Bakanı Muhammed el-Fadıl Kureyyim’in yerine de Nizar bin Naci’nin atandığı aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Said, 26 Temmuz’da Adalet ve Savunma bakanlarını görevden almıştı.

Recep Tayyip Erdoğan’dan Kays Said’e ‘demokrasi’ telefonu

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’i telefonla aradı. İkili arasındaki görüşmede Tunus’taki gelişmeler ile ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Tunus’un istikrarını, iç barışını ve huzurunu korumasının bölgenin selameti açısından da son derece mühim olduğuna işaret ederek, son günlerde Tunus’ta yaşanan gelişmeleri bu bakımdan dikkatle takip ettiklerini belirtti.

Tunus’un bu sıkıntılı dönemi atlatarak yoluna çok daha güçlü bir şekilde devam edeceğine inandıklarını ifade eden Erdoğan, demokratik geçişin bölgedeki ilham kaynağı Tunus Meclisi‘nin faaliyetlerinin tüm zorluklara rağmen devam etmesinin, hem Tunus hem de bölge demokrasisi için önemli olduğunu savundu.

Problemlere çözüm üretme, sağlıklı tartışma ve diyalog zemini olarak Meclis’in çalışmalarını sürdürmesinin hayati değere sahip olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunus’ta demokrasinin korunması, özgürlüklerin garanti altına alınması ve hukukun üstünlüğünün gözetilmesinin çok kıymetli olduğunu söyledi.

Tunus’ta ne olmuştu?

Tunus’ta 25 Temmuz’da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kişinin katılımıyla protestolar yapılmış, çıkan olaylarda başta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldırılar düzenlenmişti.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi’yi azlettiğini ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını açıklamıştı.

Said, kendisini başsavcı ilan ederek yargının alanına da müdahalede bulunmuştu.

Hükümete yönelik bu darbe girişiminin ardından askerler Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi ile beraberindeki milletvekillerini Meclise almamıştı.

Cumhurbaşkanı Kays Said’in kararları üzerine halkı barışçıl mücadeleye çağıran Gannuşi, yasal bir dayanağı bulunmayan bu adımın bir “darbe” olduğunu vurgulamıştı.

Said ise tarihi bir sorumluluk üstlendiğini, aldığı kararların Anayasa’ya uygun olduğunu ifade ederek, bunu “darbe” şeklinde nitelendirenlerden “hukuk derslerini gözden geçirmelerini” istemişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *