İslam İşbirliği Teşkilatı, Aksa için BMGK’dan yardım istedi

İslam İşbirliği Teşkilatı, Aksa için BMGK’dan yardım istedi

İslam İşbirliği Teşkilatı, siyonistlerin ve siyonist İsrail polisinin, Doğu Kudüs Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa’ya baskınlarını kınayarak, BMGK’yi baskınlar karşısında sorumluluğunu üstlenmeye çağırdı.

İslam İşbirliği Teşkilatı‘ndan (İİT), yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Mescid-i Aksa’nın avlusunda ibadet edenlere yönelik mükerrer saldırıları kınandı.

Bu eylemlerin, işgalci güç İsrail’in, Kudüs’teki tarihi ve hukuki statükoyu değiştirme girişimleri çerçevesinde gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, bunun uluslararası hukuku, Cenevre Sözleşmelerini ve BM kararlarını ihlal etmek anlamına geldiği aktarıldı. İİT, bu sistematik saldırıların tüm sorumluluğunun İsrail hükümetine ait olduğunu belirtti.

BMGK’yı göreve çağırdı!

İİT, BMGK başta olmak üzere uluslararası toplumu bu ihlallere son verilmesi için sorumluluklarını üstlenmeye ve barışın sağlanması adına siyasi bir sürecin başlatılması için çalışmaya çağırdı.

Toplam 15 üye ülkenin bulunduğu BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa’dan oluşuyor. Sadece bu 5 üyenin herhangi bir kararı veto etme hakkı bulunuyor. Veto edilen karar ise gündemden kalkıyor.

Kalan 10 üye ülke BM’nin 5 coğrafi grubu arasından 2 yıl için BM Genel Kurulunda seçiliyor. Geçici üyelerden 5’i her yıl yenileniyor. Halen Konsey üyesi olan Tunus, Vietnam, Nijer, Estonya ve Saint Vincent Grenadinler‘in görev süreleri bu yılın bitiminde sona erecek. Bu yıl, 5 yeni geçici üye olarak seçilen ve 2022-2023 yılları arasında görev yapacak olan Brezilya, BAE, Arnavutluk, Gana ve Gabon‘un ise görev süreleri 1 Ocak 2022’de başlayacak.

Mısır’dan İsrail’e kınama

Öte yandan Mısır, İsrail polisi korumasındaki Yahudilerin Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesine tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Bakanlık, İsrail polisi korumasındaki fanatik İsrailliler tarafından Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerini yinelenmesini kınıyor.” ifadesine yer verildi.

Kahire’nin bu ihlalleri tamamen reddettiği kaydedilen açıklamada, dünyanın farklı yerlerindeki Müslümanlar nezdinde çok önemli bir yere sahip olan Mescid-i Aksa’ya zarar verilmesi konusunda Mısır’ın her zaman uyarıda bulunduğu aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, iki devletli çözüm çerçevesinde yasal referanslar, uluslararası kararlar ve meşruiyet temelinde askıya alınan müzakere sürecinin yeniden başlamasının önemi vurgulandı.

Türkiye’den İsrail’e, eylem ve saldırıları sonlandırma çağrısı

İsrail polisi korumasında Yahudilerin Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskına Türkiye de tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “İsrail güvenlik güçlerinin, bu sabah (18 Temmuz) Harem-i Şerif’in kudsiyetini bir kez daha ihlal ederek, ırkçı Yahudi grupların Mescid-i Aksa’ya baskında bulunmasına izin vermesini, ibadet eden Filistinli sivillere ses bombalarıyla müdahale etmesini ve aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu bazı Filistinli sivilleri insan onurunu rencide eden görüntüler eşliğinde gözaltına almasını kınıyoruz.” denildi.

Açıklamada, “İsrail’in geçtiğimiz Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarının tüm bölgede sebep olduğu gerginlik, tırmanma ve çatışma ortamının zihinlerde tazeliğini koruduğu mevcut ortamda bu tür provokasyonların sürmesi son derece tehlikelidir. İsrail hükümetine, sözkonusu provokatif eylem ve saldırıların bir an önce sona erdirilmesine yönelik çağrımızı yineliyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Mescid-i Aksa’da yaşananlar

Sabah saatlerinden itibaren 1500’ü aşkın siyonist Yahudi, İsrail polisi korumasında, sözde Süleyman Mabedi’nin yıkılışının yıl dönümü olarak kabul ettikleri ve “Tişa BeAv” adını verdikleri matem günü dolayısıyla Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemişti.

Fanatik Yahudilerin baskınlarına karşı tepki gösteren Filistinliler ile İsrail polisi arasında Harem-i Şerif’te olaylar yaşanmıştı. Plastik mermi ile göz yaşartıcı gaz kullanan İsrail polisi, çok sayıda Filistinliyi gözaltına almıştı.

Mescid-i Aksa’nın içinde bulunduğu Eski Şehir bölgesinin tüm kapılarına bariyerler kuran İsrail polisi, ayrıca Harem-i Şerif’e 40 yaş altı Filistinlilerin girişine de izin vermemişti.

İsrail, 1948’den bu yana Filistin’i ve Mescid-i Aksa’yı işgal altında bulunduruyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *