Ömer Çelik: Taliban’ın sözleri ‘iletişim kazası’

Ömer Çelik: Taliban’ın sözleri ‘iletişim kazası’

Taliban’ın Türkiye’nin Afganistan’daki varlığına ilişkin ‘olumsuz yöndeki açıklaması’ için Çelik, “Taliban’ın açıklamasında olumsuz ifadeler var. Bunun bir iletişim kazası olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.

Ak Parti sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısı sürürken gündeme ilişkin açıklamalar yaptı ve ardından soruları yanıtladı. Kabil Havalimanı ile ilgili gelişmelere dönük bir soru üzerine Çelik, bu konudaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Türkiye’nin orada bir muharip güç olarak yer almadığını, her zaman için Afgan halkının hayat koşullarını iyileştirmeye çalışan bir unsur olarak yer aldığını anlatan Çelik, “Yani oraya yeni gitmiyoruz, zaten oradayız.” dedi.

“Kabil Havaalanı bir şekilde korunmazsa büyük sıkıntılar ortaya çıkar”

Türkiye’nin Afganistan ile köklü ilişkileri bulunduğunu söyleyen Çelik, şöyle devam etti: “Afganistan bulunduğu jeopolitik konumu gereği bir türbülansa girdikten sonra, çeşitli ülkelerin işgali söz konusu oldu. Terör orada çok yükseldi ve bir sürü sıkıntı yaşanmış oldu. Gelinen noktada, NATO oradan çekiliyor. Eğer Kabil Havaalanı bir şekilde korunmazsa büyük sıkıntılar ortaya çıkar. Bu çerçevede Türkiye, diğer diplomatik misyonların oradan çekilmemesi için bütün taraflarla görüşüyor. Taliban’ın açıklamasında birtakım olumsuz ifadeler var. Bunun bir iletişim kazası olduğunu değerlendirmek istiyoruz. Türkiye işgalci bir güç değildir. Afgan halkının dostu olan bir güçtür. Nihayetinde Türkiye orada bulunursa Afganistan’ın meşru temsilcilerinin daveti üzerine bulunacaktır. Tabii ki Taliban dahil olmak üzere bütün unsurlarla bu görüşmeler gerçekleştirilecektir. Biz, Afgan halkının yararına olan bir çerçevede orada bir faaliyet yürüteceğiz. Şimdiye kadar yürüttüğümüz faaliyetlerin dışında bir faaliyet değil.”

Afganistan’ı Türkiye’ye etkisi bakımından uzak bir ülke olarak değerlendirmemek gerektiğini belirten Çelik, Afganistan’daki istikrarsızlığın doğurduğu göç, terör ve uyuşturucu trafiği baskısının doğrudan Türkiye’nin doğu sınırlarında büyük bir basınç oluşturduğunu, görüşmelerin bu çerçevelerde kapsamlı bir şekilde sürdüğünü söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *