‘Böyle giderse tek bir medeniyet kalacak: Kapitalist medeniyet

‘Böyle giderse tek bir medeniyet kalacak: Kapitalist medeniyet

İktibas’ın YouTube yayınına konuk olan Dr. Abdullah Metin, “Batıda bir medeniyet üretiliyor, bir medeniyet pazarlanıyor ve böyle giderse bütün medeniyetler silinip gidecek, tek bir medeniyet kalacak.” dedi.

İki haftada bir Salı gecesi düzenlenen İktibas Dergisi canlı yayınları dün akşam Abdullah Metin’in katılımı ile devam etti. Mustafa Bozacıoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen programda Metin, başlangıcından günümüze modernleşme ve geçirdiği evreler ile İslam dünyasına etkileri üzerine konuştu.

Modernizmin, Avrupa düşüncesi içerisinde doğuşuna ve gelişimine işaret ederek sözlerine başlayan Abdullah Metin, 18. yüzyılda Rusya’nın ‘düşmanın silahı ile silahlanmak’ şeklinde, modernleşmeyi kabul eden ilk ülke olduğunu, ancak bu süreçte Osmanlı da dahil diğer tüm ülkelerin modernizmden etkilenmeye başladığını belirtti.

Kendisinin bu yönde çalışmasını sağlayan ismin Ali Şeriati olduğunu belirten Metin, Şeriati’nin, modernizmin ürettiği hayat tarzının, modernleşme denilen sürecin insanlara ‘yutturulduğunu’ söylediğini vurguladı.

Frankfurt Okulu’nun kültür endüstrisi dediği olguya da dikkat çeken Abdullah Metin, *Batıda bir medeniyet üretiliyor, bir medeniyet pazarlanıyor ve böyle giderse bütün medeniyetler silinip gidecek, tek bir medeniyet kalacak, tek bir kapitalist medeniyet kalacak. İnsan kendisine yabancılaşacak, kendi potansiyeline yabancılaşacak. Yaratıcısına yabancılaşacak ve dolayısıyla insanın ölümüne sebep olacaktır bu kültür endüstrisi.* şeklinde konuştu.

Dr. Abdullah Metin’in konuşmasının tamamını bu linkten izleyebilirsiniz:

youtube.com/watch?v=kgenn6Z23G4

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *