’15 Temmuz demokrasiyi savunanlar için bir dersti’

’15 Temmuz demokrasiyi savunanlar için bir dersti’

Seyahat amaçlı İstanbul’da bulunurken 15 Temmuz 2016’daki FETÖ darbe girişimine tanıklık eden Lübnanlı genç doktor Ragid Şibo, “15 Temmuz, demokrasiyi savunan tüm özgür insanlar için bir derstir.” ifadesini kullandı.

Ragid Şibo, darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz’da Fatih’teki İstanbul Büyükşehir Belediyesi yakınlarında olduğunu ifade etti. 15 Temmuz gecesinin kendisi için de çok önemli olduğuna dikkati çeken Şibo, “Biz Araplar, ülkelerimizde diktatörlüklerin her türlüsünü gördük ve zulme tanıklık ettik. Arap Baharı geldiğinde ise diktatörlüklerin peş peşe düştüğünü gördük.” dedi.

15 Temmuz’daki başarısız darbe girişiminin tüm Araplar için anlamlı olduğuna vurgu yapan Şibo, “Türk halkı, o gece kendi iradeleriyle seçtikleri Cumhurbaşkanı  Erdoğan ve hükümetinin, zalim darbecilerce düşürülmesine öfkeyle karşı çıktılar.” diye konuştu. Şibo, o gece yaşananları İBB önündeki gösterilerde sabaha kadar takip ettiğini anlatarak, minarelerden tekbirlerin yükseldiği 15 Temmuz’da insanların sokağa akın etmesi sayesinde halk zaferinin gerçekleştiğini ifade etti.

Türk halkının elde ettiği zaferle demokrasiyi koruduğu gibi ülkenin son yıllarda kat ettiği ilerlemeyi de koruduğunu savunan Şibo, “Ben bir Arap vatandaşı olarak 15 Temmuz gecesinden etkilendim ve seve seve onların arasında yer almak istedim. Biz Araplar darbelerden çok çektik, bu nedenle Türkiye’deki askeri darbenin başarısız olmasını temenni ediyordum.” dedi.

15 Temmuz’da bazı silahlı askerlerin savunmasız insanların direnişine karşı geri çekildiğine kendi gözleriyle tanıklık ettiğini ve bunun çok takdir edilmesi gereken bir şey olduğunu söyleyen Şibo, “15 Temmuz, demokrasiyi savunan tüm özgür insanlar için bir derstir.” ifadelerini kullandı.

“Arap halklarını Türk halkını örnek almaya çağırıyorum”

Türkiye’yi yakından takip eden Lübnanlı aktivist Visam Haccar da FETÖ darbe girişiminin Arap Baharı’ndan sonra Mısır’la başlayan karşı devrimler bağlamında gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye’nin hem halk hem de hükümet olarak demokratik yollarla komplolara karşı direndiğini anlatan Haccar, halkın kendi hükümetini seçtiğini ve darbelere karşı koruduğunu, tüm bölge ülkeleri için de bu durumu temenni ettiklerini söyledi.

Haccar, sözlerini şöyle tamamladı: “Ben bir Arap genci olarak, tüm gençleri Türkiye’deki darbe girişiminin başarısızlığa uğratılmasını örnek almaya çağırıyorum. Gençlerimizi, bu yüce halkın demokrasiyi korumak için nasıl fedakarlıklarda bulunduğunu, seçimlerden başka bir güç tanımamalarını, kimsenin kendilerine dayatmalarda bulunmayacağını gösterme şekillerini dikkate almaya çağırıyorum.

21. yüzyılda artık diktatörlük dönemleri geride kalmalı. Arap halkları, Türk halkını örnek almalı ve dış müdahaleler ile askeri darbelere karşı birlik olmalı.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *