Taliban heyeti Moskova’da: Ateşkesi görüşüyoruz

Taliban heyeti Moskova’da: Ateşkesi görüşüyoruz

Moskova’daki Taliban heyeti, “Kabil’deki hükümet ile ateşkesi görüşüyoruz, Doha’daki görüşmeler başarılı olursa saldırılarımızı durduracağız.” açıklamasında bulundu.

Taliban’ın Katar ofisi temsilcisi Mevlavi Şahabuddin Dilaver, Afganistan‘daki iktidarı tümüyle gasbetmeyi hedeflemediklerini söyledi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da temaslarda bulunan Taliban heyeti, Afganistan meselesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Taliban’ın Katar ofisi temsilcisi Dilaver, burada yaptığı konuşmada, Afganistan topraklarının yüzde 85’ini ele geçirdiklerini ileri sürerek “Afganistan’da 174 vilayet merkezini ele geçirdik. Tüm bunlar, silahın gücüyle olamaz. Bu, Afgan toplumunun Kabil yönetiminden ve Moskova’nın bunları yönetmesinden usandığını gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Dilaver, ülkedeki iktidarı ele geçirmeye çalışmadıklarını savunarak “Afganistan’daki iktidarı tümüyle gasbetmeyi hedeflemiyoruz.” dedi.

Afganistan’da uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığı ile mücadele konusunda girişimlerde bulunacaklarını dile getiren Dilaver, “Tüm uluslararası örgütleri, Afganistan’a yönelik insani yardımı kesmemeye ve sürdürmeye çağırıyoruz.” diye konuştu.

Dilaver, “Vatandaşların dolaşımı ve ticari sevkiyatlar, hukuk esasında gerçekleştirilecek ve bu konuda tüm koşullar oluşturulacaktır.” ifadesini kullandı.

“ABD, bazı Taliban üyelerine yönelik yaptırımları kaldırmadı”

Taliban temsilcisi Dilaver, Afganistan’da DEAŞ terör örgütüyle mücadele ettiklerini belirterek “DEAŞ terör örgütünün Afganistan’da hiçbir zaman olmaması için girişimlerde bulunacağız.” dedi.

ABD’nin ele geçirdiği Taliban üyelerinin serbest bırakılmasına yönelik anlaşmaları yerine getirmediğini vurgulayan Dilaver, “ABD, bazı Taliban üyelerine yönelik yaptırımları kaldırmadı. Taliban’a yönelik uygulanan tüm yaptırımların kaldırılması gerekiyor.” diye konuştu.

“ABD’ye, Afganistan’daki eyaletlere saldırmayacağımıza dair söz vermedik”

Taliban’ın sözcülerinden Muhammed Suheyl Şahin de Afganistan’da vilayet merkezlerinin ele geçirilmesiyle ilgili “Washington’a, Afganistan’daki eyaletlerin başkentlerine saldırmayacağımıza dair söz vermedik. Bu, ABD ile yaptığımız müzakere ve anlaşmaların maddelerinde yok. Bu, yapılan anlaşmalarla ilgisi olmayan iç meselemizdir.” değerlendirmesinde bulundu.

Afgan hükümetiyle temasları sürdürdüklerini aktaran Şahin, “Kabil’deki hükümet ile ateşkesi görüşüyoruz, Doha’daki görüşmeler başarılı olursa saldırılarımızı durduracağız. İlk önce Afganistan’ın siyasi yapısı konusunda sonuçlar elde etmek gerekiyor.” diye konuştu.

Taliban temsilcisi Abdulhalib Mansur da ABD askeri birliklerinin Afganistan’da çekilmesi sürecinin devam ettiğine dikkati çekerek “Amerikalıların bu konuda verdikleri sözde duracağını düşünüyoruz.” ifadesini kullandı.

Kremlin: Rus yetkililerin Taliban ile Afganistan’daki duruma ilişkin temasları gerekli

Peskov, başkent Moskova’da Afganistan meselesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Rus yetkililerin, Taliban heyeti ile Moskova’da görüştüklerini belirten Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu görüşmelerden haberdar olduğunu ifade etti. Peskov, “Afganistan’da ve Afganistan-Tacikistan sınırında gelişen durum ışığında Taliban ile temaslar gereklidir.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov ile Taliban heyetinin Moskova’da görüştüklerini açıklamıştı.

ABD’nin ülkeden çekilmesi ve Afganlar arası görüşmeler

ABD, 29 Şubat 2020’de Taliban ile Doha’da barış anlaşması imzaladı ve Taliban’a tüm yabancı güçlerin 1 Mayıs 2021’e kadar çekileceği sözünü vermişti. Taliban’ın taahhütleri arasında, El Kaide ve diğer militan grupların kontrolleri altındaki bölgede faaliyet göstermesine izin vermemek ve ulusal barış görüşmelerine devam etmek bulunuyordu.

ABD Başkanı Joe Biden, 14 Nisan’da Afganistan’da kalan 2 bin 500 ABD askerinin tamamının 11 Eylül’e kadar geri çekileceğini duyururken Taliban ABD’yi Doha Anlaşması’nı çiğnemekle suçluyor.

Biden, Amerikan ordusunun Afganistan’daki görevinin 31 Ağustos’ta sona ereceğini açıklamıştı. Eylül 2020’de Doha’da başlayan Afganlar arası yüz yüze görüşmelerde ise henüz önemli bir ilerleme sağlanamadı.

Afganistan’da barış süreci belirsizliğini korurken güvenlik güçleri ile Taliban arasındaki şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Taliban, haziran ayının son haftasında başlattığı saldırılarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin tamamına yakınını ele geçirdi. Özbekistan’a açılan en önemli ticaret güzergahı olan Hayratan Sınır Kapısı’nı iki yönden kuşatan Taliban, güneybatıda ise Gazni vilayetine yoğunlaştı. Taliban; Badahşan, Tahar, Gazni, Herat ve Badgis vilayetlerinde şiddetli saldırılarla baskısını artırdı.

Lavrov: Rusya, Afganistan topraklarındaki gelişmelere müdahil olmayacak

Lavrov, başkent Moskova’da Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Afganistan’da çatışmaların sürdüğünü belirten Lavrov, “Afganistan’da olup bitenler, bizi yalnızca, müttefiklerimizin topraklarına sorunların yayılması açısından endişelendiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, Taliban’ın İran ve Tacikistan sınırlarında kontrol noktalarını ele geçirdiğini kaydederek, “Rusya, gelişmeler sadece Afganistan topraklarında yaşandığı müddetçe hiçbir şey yapmayacak. Tüm Afganların sözle destek verdiği siyasi sürecin bir an önce başlaması için ısrarlı çağrılarımızı tekrarlamaktan başka adım atmayacağız.” diye konuştu.

Jaishankar ise Afganistan’daki gelişmelerle doğrudan ilgilendiklerini dile getirdi.

Oradaki şiddeti azaltmanın zaruri olduğunu vurgulayan Jaishankar, “Çünkü bu şiddet hem Afganistan’ı hem de komşu ülkeleri etkilemektedir. Hindistan ve Rusya için oradaki sürecin ekonomik, sosyal ve demokratik açıdan geliştirilmesi önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Afganistan’daki durumun endişe verici olduğuna dikkati çeken Jaishankar, “Şiddet bir çözüm değil, bu nedenle Afganistan’da şiddetin azalmasını istiyoruz. Sonuç olarak Afganistan’da durumu düzelteceklerin meşru olması gerekir, bu göz ardı edilemez.” şeklindeki değerlendirmesini paylaştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *