Talat Fehmi: İdam kararları, siyasi bir intikam davası

Talat Fehmi: İdam kararları, siyasi bir intikam davası

Mısır’da on iki kişi hakkında idam cezası ve çok sayıda kişiye verilen müebbet cezaları değerlendiren Müslüman Kardeşler Sözcüsü Talat Fehmi, yaşananların askeri rejimin muhaliflerini tasfiye etmek için oluşturduğu bir siyasi intikam davası olduğunu söyledi.

Mısır’da Yargıtay, Rabiat’ul Adeviyye Meydanı’ndaki darbe karşıtı protestolarla ilgili davada nihai kararını geçtiğimiz günlerde vermişti. Buna göre, aralarında Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci ile Müslüman Kardeşler (İhvan) liderlerinden Safvet Hicazi’nin de olduğu 12 kişi hakkında daha önce verilen idam cezası onanmıştı. Söz konusu karar İslam coğrafyasında öfkeye yol açarken Müslüman Kardeşler Sözcüsü Talat Fehmi, Millî Gazete’ye önemli açıklamalarda bulundu. Gazetemizin sorularını cevaplandıran Fehmi, Muhammed Mursi’nin şehadetinin yıldönümüne dair de konuştu.

“YAŞANANLAR BİR SİYASİ İNTİKAM DAVASI”

Müslüman Kardeşler Sözcüsü Talat Fehmi, Mısır’da on iki kişi hakkında idam cezası ve çok sayıda kişiye yönelik de müebbet hapis cezası verilmesini değerlendirdi. Talat Fehmi, yaşananların Mısır’da gerçekleşen darbenin ardından Mısır’da iktidara gelen askeri rejimin muhaliflerini tasfiye etmek için oluşturduğu bir siyasi intikam davası olduğunu söyledi. İhvan’ın liderlerine, sembol isimlerine ve diğer üyelerine verilen cezaların yasal bir tanımı olmadığını ve rejim güçleri tarafından insanlığa karşı suç işlendiğini vurgulayan Fehmi, “Herhangi bir delil olmadan ve uydurulmuş suçlamalarla bir kişi cezalandırılamaz.” dedi.

“FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK İŞKENCELERDE BULUNULUYOR”

“Sisi rejiminin İhvan’a yönelik nefreti ve zulmü neden bitmiyor? Sisi’nin amacı ne?” şeklindeki sorumuzu cevaplandıran Fehmi, Müslüman Kardeşler’in bölge halklarının yararına çalışması ve toplumun vicdanını yansıtması nedeniyle ortadan kaldırılmak istendiğini kaydetti. Zindanlardaki mazlumların ruh ve beden sağlığı hakkında da konuşan Fehmi, “Mahkûmlara yönelik ölüm cezasının dışında yemekten, tedaviden, ziyaretlerden mahrum etme ve tecritte tutma gibi cezalandırmalarda bulunuluyor. Tutuklulara yönelik psikolojik işkence de var. Fakat avukatların gördükleri ve duydukları haricinde bilgi alamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE İLE SİSİ YÖNETİMİNİN YAKINLAŞMASI, İHVAN’A YÖNELİK ZULMÜ DİNDİRİR Mİ?

Müslüman Kardeşler Sözcüsü Fehmi, Millî Gazete’ye yapmış olduğu açıklamalarda, Türkiye ile Mısır yönetimleri arasında son süreçte yaşanan yakınlaşmayı da değerlendirdi. Bu bağlamda, “Türkiye ile Sisi yönetimi arasındaki yakınlaşmayı da göz önünde bulundurursak Türkiye’nin İhvan’a yönelik zulmün ortadan kalkması yahut en azından azalması noktasında bir rolü olabilir mi? Türkiye’den beklentiniz nedir?” sorumuzu cevaplandıran Fehmi, söz konusu yakınlaşmanın Mısır hapishanelerindeki mazlumların acılarının hafifletilmesinde rol oynamasını umduğunu belirtti. Talat Fehmi, konuya ilişkin olarak, “Türkiye, Mısır’daki diktatörlük rejiminden gelenlere koruma ve barınma konusunda harika bir insani rol oynadı. Mısır ve Türkiye arasındaki mevcut yakınlaşma çabalarının Mısır hapishanelerindeki mazlumların acılarının hafifletilmesinde rol oynayacağını umuyoruz. Siyasi baskı, adaletsizliğin ortadan kaldırılmasına katkıda bulunur. Türkiye’nin Mısır’daki sorunun çözümünde, İhvan da dahil olmak üzere muhaliflere yönelik adaletsizliğin giderilmesinde aktif rol oynamasını temenni ediyoruz.” diye konuştu.

TALAT FEHMİ TÜRKİYE HALKINA SESLENDİ

Müslüman Kardeşler hareketinin önde gelen isimlerinden olan Talat Fehmi, gazetemiz aracılığıyla Türkiye halkına seslendi. Türkiye halkının İslami duyguları güçlü büyük bir halk olduğunu dile getiren Fehmi, “Ey Fatih’in torunları, tarih boyunca mazlumları savundunuz. Mısır’daki kardeşlerinizin kanları dökülüyor. Mısır halkının maruz kaldığı adaletsizlikleri ve trajedileri dünyaya duyurmanızı ve elinizden geldiğince haklarımızı savunmanızı istiyoruz.” sözlerini sarf etti. Talat Fehmi, geçtiğimiz günlerde şehadetinin üzerinden bir sene geçen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında da konuştu. Mursi’nin Mısır halkının kaybettiği eşsiz bir şahsiyet olduğunu söyleyen Fehmi, O eğitimli bir adamdı, Kur’an-ı Kerim hafızıydı, iyi bir siyasi tecrübeye sahipti ve Mısır halkının ne istediğini tam olarak biliyordu. Mısır’ı ve halkını her alanda ilerletmeye çalıştı. Mursi, bir sembol olarak kalacak ve gelecek nesiller için ilham kaynağı olmaya devam edecek.” dedi.

(Milli Gazete/Bekir Şirin)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *