Bilal Erdoğan: Türkiye’nin Nobel’iyiz!

Bilal Erdoğan: Türkiye’nin Nobel’iyiz!

İlim Yayma Vakfı tarafından Ataşehir Sheraton Grand Hotel’de gerçekleştirilen basın toplantısına vakfa sponsor olan holding temsilcileri de katıldı. Vakıf başkanı Bilal Erdoğan, ‘milli sorunlara’ çözüm üretebilecek bilimsel çalışmaların ödüllendirileceğini bildirdi.

Bu yıl Turkcell, Hayat Holding, Tosyalı Holding ve MNG Şirketler Topluluğu ana sponsorluğunda İlim Yayma Ödülleri’nin ikincisini düzenlemek için İlim Yayma Vakfı hazırlıklara devam ediyor.

Yaklaşık 4 aylık sürede 6 farklı kurul tarafından 8 farklı aşamada değerlendirilecek çalışmalar içerisinden “Sosyal Bilimler” ile “Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri” kategorilerinin her biri için 200 bin, “Büyük Ödül” kategorisi için 600 bin olmak üzere toplamda 1 milyon liralık para ödülü verilecek.

Toplantıda konuşan İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, “İnsanlar bu tarz çalışmalara tenezzül etsinler diye, İlim Yayma Ödülleri Türkiye’deki bir boşluğu doldurmak için başlattığımız bir çaba. ‘Nobel ödüllerinin nasıl verildiğini biliyor musunuz?’ dedim, kimse bilmiyor. Bizim o konuda şeffaflığımız daha yüksek. Büyük ödül, 600 bin lira, diğer iki ödülümüz de 200’er bin lira olacak. Hala Nobel’in ödül büyüklüğünün çok gerisindeyiz elbette, ama Nobel’in 100 yıla yakın geçmişi var, biz bu anlamda sabırlı olunması gerektiğini düşünüyoruz. Elbette Türkiye’nin Nobeli’yiz belki ama uluslararası boyut kazandığı zaman dünyanın bilimsel gelişimine katkı sağlıyor olacağız. Kamuoyunda bilinmesi istememizin amacı  özellikle ortaokul, lise düzeyindeki çocuklarımız, akademisyen olmaya alim olmaya özensinler. Türkiye’de akademisyen olan gençler, ilk yüzden ilk beş yüzden, ilk binden gelmiyor. Hala akademisyen olanların biraz daha alt sıralardan geldiğine şahit oluyoruz bu da bir gerçeğimiz” dedi.

Bilal Erdoğan, akademik çalışmanın, ilmin ve bilimin gelişmesi için bunun araştırmacısı olan, ön safta mücadelesini veren akademisyenlerin çalışma şartlarına ve imkanlarına bağlı olduğunu savundu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *