“Tropiklerin Trump’ı” Bolsonaro’ya karşı gösteriler

“Tropiklerin Trump’ı” Bolsonaro’ya karşı gösteriler

Salgında ölü sayısı yarım milyonu geçen Brezilya’da, salgına yönelik zayıf tedbirler gerekçe gösterilerek 24 eyalette, Tropiklerin Trump’ı lakaplı devlet başkanı Jair Bolsonaro’ya karşı protesto gösterileri düzenledi.

Brezilya basınında çıkan habere göre, başkent Brasilia ile 24 eyalette binlerce Brezilyalı, Başkan Bolsonaro’nun salgına karşı tutumunu protesto etti. Ülkedeki salgın durumundan Bolsonaro’yu sorumlu tutan göstericiler, devlet başkanının görevinden alınmasını ve yargılanmasını istedi. Göstericiler, ellerinde Bolsonaro karşıtı pankartlar taşıdı, hükümet karşıtı sloganlar attı.

Pasif geçen gösterilerde, katılımın yüksek olduğu bölgelerde kalabalık oluşmasının önüne geçilemedi.

Nüfusu 210 milyonu aşan Güney Amerika ülkesi Brezilya, virüs kaynaklı 500 binden fazla ölü sayısıyla dünyada ABD’nin ardından en çok Kovid-19 kaynaklı ölümün görüldüğü ikinci ülke, en çok vaka tespit edilen üçüncü ülke olarak öne çıkıyor.

Devlet Başkanı Bolsonaro, salgının başlangıcından bu yana virüsü küçümseyen ve alınan önlemleri eleştiren tavırları nedeniyle tüm dünyada tanınıyor.

Bolsonaro’nun ihmali olup olmadığını incelemek üzere komisyon kuruldu

Brezilya Senatosu, 27 Nisan’da salgın döneminde 4 sağlık bakanı değiştiren Bolsonaro hükümetinin salgına karşı tutumunu ve ihmalkar davranıp davranmadığını araştırmak üzere komisyon kurmuş ve başta eski sağlık bakanları olmak üzere birçok devlet görevlisi bu komisyona ifade vermişti.

Komisyon, hükümetin salgın yönetimi hakkında rapor hazırlamak için uzatılabilir karakterde ilk etapta 90 gün süreye sahip. Komisyonun hazırlayacağı ve mahkemelerde kullanılabilecek rapor, Bolsonaro’ya karşı adli sürecin başlatılmasına yol açabilecek.

Salgınla ilgili son rakamlar

Brezilya Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 24 saatte 2 bin 301 kişinin ölmesiyle ülkede Kovid-19 kaynaklı ölü sayısı 500 bin 800’e yükseldi. Ülkede bir günde 82 bin 288 yeni vakanın tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 17 milyon 883 bin 750’ye, iyileşenlerin sayısı da 16 milyon 183 bin 849’a çıktı.

Brezilya Sağlık Bakanı Marcelo Queiroga, Twitter mesajında, “Mümkün olan en kısa zamanda bütün Brezilyalıları aşılamak ve 1 yıldan fazladır bizi altüst eden bu durumu değiştirmek için yorulmaksızın çalışıyorum. Sevdiklerini kaybeden tüm anne, baba, arkadaş ve yakınlara başsağlığı diliyorum ” açıklamasında bulundu.

Ülkede bugüne kadar 85 milyondan fazla kişiye en az 1 doz Kovid-19 aşısı yapılmasına rağmen vaka ve ölüm sayısında ciddi bir düşüş görülmedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *