Merkez bankalarının dijital para birimleri kripto paraları nasıl etkiler?

Merkez bankalarının dijital para birimleri kripto paraları nasıl etkiler?

Yatırım stratejistleri ve fon yöneticileri Merkez Bankası Dijital Para Birimleri’nin (CBDC) kripto paralarla rekabet etmek yerine onları tamamlayıcı bir unsur olacaklarını düşünüyor.

Reuters Global Markets Forum etkinliğinin bir parçası olarak yapılan görüşmelerde konuşan Avrupa’nın en büyük dijital varlık yatırım şirketi CoinShares’in Strateji Başkanı Meltem Demirörs, CBDC’lerin klasik para birimleri gibi çalıştıklarını ve kripto paralara rakip değil tamamlayıcı olduklarını belirtti.

Euronews’un haberine göre, Delphi Digital KüreselStrateji Bölümü Başkanı Kevin Kelly de, CBDC’lerin mali politikaların uygulanmasını kolaylaştırarak klasik para sistemini geliştireceğini ve konvansiyonel finans sistemi ile dağıtık finans teknolojisi arasında köprü vazifesi göreceğini söyledi.

Uluslararası Takas Bankası’nın ocak ayında gerçekleştirdiği bir araştırma da dünyadaki merkez bankalarının yaklaşık yüzde 90’ının kendi dijital para birimleri üzerinde çalıştığını ortaya koymuştu.

H-Fiance Yönetici Direktörü Vytautas Zabulis de CBDC’lerin büyük bir ihtimalle piyasada var olan kriptoparaları yok etmeden dijital ödemeler konusunda bir alternatif sunacağını vurguladı. Zabulis bu sayede piyasadaki gerekli olmayan kripto paralar için bir temizlik olacağını da ekledi.

Achorage Digital’den Georgia Quinn de finans sistemi daha az gelişmiş ülkelerin CBDC’leri daha etkin bir ödeme ve saklama mekanizması olarak kullanabileceğini belirtti.

Amerikan merkez bankası FED’in yeni para basma ve piyasaya pompalama vaadine karşın Bitcoin’in değerinin sınırlı sayıda olmasından kaynaklandığını vurgulayan Demirörs “Fed’in son 18 ayda dolaşımdaki doların yüzde 40’ı kadar yeni para bastığını, bunun elinde tuttuğu paranın değerinin Amerikan hükümetinin mali ve para politikalarına bağlı olduğunu” gösterdiğini aktardı.

‘Merkez Bankaları kripto paraları oyun dışına itmek isteyebilir’

Diğer tarafta bazı uzmanlar merkez bankalarının kendi CBDC’lerine yer açmak için kripto paraları oyun dışına itmeye çalışabileceğini de düşünüyor.

Cipperman Compliance Services Tepe Yöneticisi Todd Cipperman bir gün ABD hükümetinin kendi dijital parasını çıkardıktan sonra rahatlıkla “Biz kripto paraya inanıyoruz ama sadece bu kripto paraya,” diyebileceğini vurguladı.

Gainesville Coins Kripto para ve Değerli Metal Analisti Everett Millman CBDC ve halihazırdaki kripto altyapısının birlikte çalışabileceği ortam olduğu sürece her ikisinin de varlığını sürdürebileceği bir orta yolun mutlaka bulunabileceğini söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *