G7 devletleri “çokuluslu şirketlere” vergi kararı aldı

G7 devletleri “çokuluslu şirketlere” vergi kararı aldı

İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelen G7 Maliye Bakanları, çok uluslu şirketlere ‘en az yüzde 15 vergi uygulanması’ ve merkezlerinin bulunduğu yere değil, iş yaptıkları yere göre vergilendirme kararı aldı.

ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Avrupa Birliği’nin (AB) maliye bakanları, ulusötesi ülkelere, merkezlerinin bulunduğu yere göre değil, iş yaptıkları yere göre vergilendirilecek önlemler üzerinde anlaştıklarını açıkladı.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak tarafından yapılan açıklamada, anlaşmaların Londra’daki toplantıların son gününde imzalandığı belirtildi ve şu ifadelere yer verildi:

“Yıllarca süren tartışmalardan sonra, G7 maliye bakanlarının küresel vergi sistemini dijital çağa uygun hale getirmek ve en önemlisi adil olduğundan emin olmak için tarihi bir reform anlaşmasını imzaladıklarını duyurmaktan mutluluk duyuyorum.”

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz da, G7’nin bu anlaşmasının ‘şirketlerin düşük vergili ülkelerde kar rezervasyonu yaparak vergiden kaçamayacakları anlamına geldiğini’ söyledi.

Tamamen internet üzerinden faaliyet gösteren Facebook ve Twitter gibi sosyal medya devleri, başka ülkelerde mağaza veya temsilcilik açmadan sınır ötesi ticaret yapabiliyor. Hem Facebook hem de Twitter’ın Avrupa merkezlerinin bulunduğu Bulgaristan, Macaristan ve İrlanda Cumhuriyeti de dahil olmak üzerebazı AB üye ülkelerinde vergi oranları ise yüzde 15’in altında.

İsviçre, Lihtenştayn, İngiliz Kanal Adaları ve Man Adası gibi diğer iyi bilinen düşük vergi ülkeleri ise G7’nin dışında.

Maliye bakanları toplantısı, 11-13 Haziran tarihlerinde İngiltere Cornwall’da gerçekleştirilmesi planlanan G-7 liderlerinin yıllık zirvesi öncesinde gerçekleşti.

İngiltere, grubun dönem başkanlığını elinde tuttuğu için her iki toplantıya da ev sahipliği yapıyor.

(Sputnik)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *