Amerikan heyeti Hatay’da sınır bölgesinde

Amerikan heyeti Hatay’da sınır bölgesinde

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Greenfield beraberindeki heyetle, Hatay’da, sınır bölgesindeki incelemelerinin ardından Cilvegözü Sınır Kapısı, sınır karakolu, Türkiye’de yaşayan Suriyelilere eğitim ve yardım sağlayan bir dernek ile Suriyeli bir esnafın dükkanını ziyaret etti.

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, beraberinde Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield ile birlikte, Türkiye ziyareti kapsamında Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki BM Dünya Gıda Programı (WFP) dağıtım merkezinde BM Suriye Krizi için Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts ve insani yardım kurumlarının çalışanlarıyla bir araya gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bölgedeki insani yardım çalışmalarıyla ilgili Greenfield’a bilgi veren Cutts, Suriye’nin Türkiye ve Irak sınırında bulunan mültecilerin yıllardır çadırlarda yaşadığını ve birçok insani ihtiyacını karşılayamadığını söyledi.

Cutts, BM koordinasyonunda 200’e yakın STK’nın insani yardım çalışmalarına katıldığını kaydederek, “15 bin Suriyeli insani yardım çalışmalarında görev alıyor ve kendi toplumlarına yardım ediyor. Afganistan, Eritre, Güney Sudan gibi ülkelerde çalıştım ancak buradaki kadar kendi toplumuna adanmış insanlar görmedim. Çok büyük riskler alıyorlar.” diye konuştu.

Tüm yardım malzemelerinin Türk tırlarıyla dağıtım merkezine geldiğini ve burada Suriye tırlarına aktarıldığını söyleyen Cutts, BM kontrolünde dağıtımın yapıldığını ifade ederek, “Tüm aşamalar kontrol ediliyor. Hangi ürünün kime gittiğini biliyoruz. Hesap verilebilirliğe ve şeffaflığa önem gösteriyoruz.” dedi.

ABD 200 milyon dolar verecek

Greenfield, dağıtım merkezindeki temaslarının ardından basına açıklamalarda bulunarak, “ABD’nin, Suriyeliler için 200 milyon dolar ek finansman sağlayacağını duyurmaktan mutluluk duyuyorum.” dedi.

Ülkedeki çatışmalar nedeniyle 13 milyondan fazla Suriyelinin insani yardıma ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken Greenfield, “Bu sayı Los Angeles’ın, New York’un ve Washington’un nüfusunun toplamı kadar. Bu şehirlerdeki insanlar gıdaya, suya ve tıbbi malzemelere ihtiyaç duyuyor olsaydı ne yapardık?” ifadelerini kullandı.

‘Rusya’yla çalışmaya istekliyiz’

Greenfield, insani yardım için sınır kapılarının açılması noktasında BM Güvenlik Konseyi, Rusya ve Türkiye ile görüşmelerde bulunduklarını belirterek, “ABD Dışişleri Bakanı Tony Blinken, yardım çalışmalarının devamı için çalışmayı sürdüreceğimizi söyledi.” ifadelerini kullandı.

Sınır geçişlerinin düzenli çalışabilir hale gelmesi için gereken çabanın sarf edilmesi gerektiğini de belirten Greenfield, “İnsanlar hala savaşta ve savaşın tarafları sınır geçişlerini zorlaştırabiliyor. Kısaca söyleyecek olursam Rusya’yla bu konuda ve insani yardımın ulaştırılması konusunda görüşmeye istekliyiz.” diye konuştu.

Vali yardımcısı ve Kızılay yetkilisi bilgi verdi

Reyhanlı ilçesindeki sınır kapısında Hatay Vali Yardımcısı Salih Altun ile Türk Kızılay Suriye Alan Koordinatörü Fatih Gökcan, Greenfield’a sınırdaki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Altun, sınırın Suriye tarafında yaklaşık 50 bin Suriyelinin geçici briket evler sağlanmasıyla çadırlardan kurtarıldığını belirterek “Hem göçmenlerin yaşam şartlarının düzelmesini hem de düzensiz göçü engellemeyi amaçlıyoruz. Yaşanan yerin güzel olması, düzensiz göçü etkileyen önemli bir etken.” diye konuştu. Gökcan ise Suriye’de 2012 yılından bu yana yardımda bulunmak isteyen tüm derneklere destek verdiklerini vurgulayarak 9 yılda 59 bin 300 araçlık yardım yapıldığını ifade etti.

Greenfield, sınır kapısında oluşturulan Türk tırlarından Suriye tırlarına insani yardım aktarma istasyonunu da gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Hudut karakoluna ziyaret

Greenfield, sınır kapısındaki temaslarının ardından yine sınırın Suriye tarafında bulunan Atme Kampı karşısında yer alan Bükülmez Şehit Er Hüseyin Koroç Hudut Takımı’nı ziyaret etti. Buradaki gözetleme kulesinde askerlerden bilgi alan Greenfield, ardından Suriyeli bir sığınmacıya ait kuyumcu ile Türkiye’de yaşayan Suriyeliler için eğitim ve yardım sağlayan Hayata Destek Derneğinin Hatay temsilciliğine gitti.

Greenfield, kariyerinin önemli bir kısmında mültecilerle ilgili çalışmalarda yer aldığını belirterek dernek gönüllüleri ile sığınmacılara hitaben yaptığı konuşmada şunları anlattı:

“Mültecileri ve yoksulları desteklemeye devam edeceğiz. Bugün sınırda ziyarette bulundum. New York’a dönerek sınır geçişlerini açık tutmak ve geçen sene kapatılan iki sınır kapısının açılması için BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle çalışma yapmayı bekliyorum. Böylece hem Suriye içindeki mültecileri hem de bu ülkede yaşayan sığınmacıları destekleyebiliriz. ABD, bu konuda en fazla çaba sarf eden ülkelerden biri.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *