Almanya Dışişleri Bakanının İsrail gezisinin ardından, İngiltere Dışişleri Bakanı Raab da İsrail’e giderken, ABD Dışişleri Bakanı da Ortadoğu turu kapsamında önce İsrail’e ardından Mısır ve Ürdün’e gitti. Katar, Gazze’ye 500 milyon dolar yardım yapacağını bildirdi.
İlk ziyaret Almanya’dan
Siyonist İsrail’in Gazze bombardımanının ardından İsrail’e ilk ziyaret Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas tarafından gerçekleştirildi. İsrailli mevkidaşı Gabi Ashkenazi ile görüşen Maas, “İsrail, Gazze Şeridi’nden gelecek kabul edilemez saldırılara karşı kendini savunma hakkına sahiptir. Bizim için İsrail’in güvenliği ve Almanya’daki tüm Yahudilerin güvenliği tartışılamaz bir konudur. Bu konuda İsrail buna her zaman güvenebilir” diye konuştu. “Bölgede İsrail’i imha etmekle tehdit eden devletler ve gruplar olduğu sürece İsrail hükümeti ülkeyi ve halkını koruyabilmelidir” diyen Maas, “Almanya gelecekte de buna katkıda bulunmaya devam edecek” ifadelerini kullandı. Maas ayrıca, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Hamas’a yönelik saldırılarının “orantılı” olduğunu ileri sürdü. 20 Mayıs’ta İsrail’i ziyaret eden Maas’ın ardından 21 Mayıs sabahı saat 02.00 itibariyle İsrail-Filistin arasında ateşkes ilan edildi.
İkinci ziyaret Blinken’den
İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Eşkinazi tarafından karşılanan Blinken, daha sonra Netanyahu ile görüştü. Blinken, “Şiddete geri dönmeyi önlemek için, daha büyük bir dizi temel sorun ve sorunu çözmek için oluşturulan alanı kullanmamız gerektiğini biliyoruz. Ve bu, Gazze’deki ciddi insani durumun üstesinden gelmek ve yeniden inşa etmeye başlamakla olacak” dedi. Euronews’un aktardığına göre, ABD’nin bu çaba etrafında uluslararası desteği toplamak ve günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan kendi önemli katkılarını yapmak için çalışacağını söyleyen Blinken, bu yardımlardan Hamas’ın faydalanmaması için işbirliği yapılacak tüm ortaklar ile yakın çalışma içerisinde olunacağını kaydetti.
Netanyahu, “Eğer Hamas ateşkesi bozar, İsrail’e saldırırsa, karşılığımız gerçekten çok sert olur. Blinken ile Hamas’ın yeniden silahlandırılmasına yönelik önlemleri görüştük.” “Umarız ABD, İran ile nükleer anlaşmaya geri dönmez çünkü bunun İran’ın nükleer silah elde etmesinin önündeki yolu açacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullanan Netanyahu, ABD’li Bakan ile ayrıca İsrail’in Arap ve İslam dünyasıyla normalleşmesini genişletme ve mevcut normalleşme anlaşmalarının güçlendirilmesi konusunu masaya yatırdıklarını söyledi. İsrail Başbakanı, 2018’de hayata geçirdikleri ve uluslararası toplum nezdinde eleştirilen “Yahudi devlet yasası” doğrultusunda, “İsrail’in bir Yahudi devleti olarak tanınması” çağrısı yaptı.
Blinken-Abbas görüşmesi
İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelen Blinken görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ABD’nin Filistin ile ilişkilerine bakan Kudüs’teki konsolosluğun yeniden açılacağını duyurdu.
Mahmud Abbas, Blinken’a yanlışlıkla “Dışişleri Bakanı Clinton” diye hitap etti. Durum ABD’nin yayımladığı görüşme dökümleri ile duyuruldu.
Blinken-Sisi görüşmesi
VOA News’un aktardığına göre, Anthony Blinken, Ortadoğu temasları kapsamında İsrail ve Filistin’in ardından önce Mısır’a geçti ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sissi ve üst düzey Mısırlı yetkililerle görüştü. Kahire’de ABD büyükelçiliğinde konuşma yapan Blinken, ABD ve Mısır’ın, Filistinliler’in güven ve emniyet içinde bir arada yaşamasını sağlamak için birlikte çalıştığını öne sürdü. Blinken, ”Mısır’da, şiddetin nispeten hızlı bir şekilde sonlandırılmasını sağlayan gerçek ve etkili bir ortağa sahibiz” dedi.
Blinken, Mısır ve Ürdün’ün bölgede istikrar ve barışın korunması adına en önemli ülkeler durumunda olduğunu belirterek, her iki ülkenin de İsrail ve Filistin arasındaki gerginliğin azaltılması için son dönemde ciddi çaba sarfettiğini söyledi. Blinken dün gazetecilere yaptığı değerlendirmede, “Mısır, İsrail ve Filistin arasında ateşkesin sağlanmasına kritik bir rol oynadı. Ürdün de bölgede barış ve istikrar için önemli bir ülke olmayı sürdürüyor” diye konuşmuştu.
Blinken-Abdullah görüşmesi
Mısır’daki temaslarının ardından da Ürdün’e geçen Blinken burada da Kral Abdullah ile bir araya geldi. Ürdün devlet televizyonuna göre Kral Abdullah görüşmede Blinken’a ABD’nin Kudüs’teki konsolosluğu yeniden açma planından duyduğu memnuniyeti iletti. Blinken Salı günü Kudüs’teki ABD konsolosluğunu yeniden açmayı planladıklarını ve bunun Filistinlilerle diyaloğun sağlanması açısından önemli bir platform olduğunu söylemişti. Blinken, Abdullah ile görüşmesinde konsolosluğun açılmasının biraz zaman alabileceğini belirtti.
Kudüs’teki konsolosluk Filistinliler’le diplomatik ilişkilerden sorumlu olan özerk bir ofis olarak hizmet veriyordu. Ancak eski başkan Trump ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıdığı sırada bu konsolosluğun faaliyetlerini sınırlandırıp İsrail Büyükelçisi’nin idaresine vermişti. Trump’ın bu adımı Doğu Kudüs’ü gelecekte kurulacak Filistin devletinin başkenti olarak gören Filistinliler’in tepkisine yol açmıştı.
Haşimi hanedanı vurgusu
Blinken ayrıca, Haşimi hanedanının Kudüs’teki Müslüman ve Hıristiyan kutsal yerlerinin denetimini elinde bulunduran Ürdün monarşisinin, savaşın sona ermesi için anlaşmaya aracılık etmede önemli rol oynadığını söyledi.
Blinken. Filistinli İslamcı grup Hamas tarafından yönetilen kuşatma altındaki bölgenin harap olmuş yerlerinin yeniden inşasına yardım etme çabasının bir parçası olarak yardımların Gazze Şeridi’ne ulaşmaya başladığını da söyledi.
Blinken’in ilk Ortadoğu turu
Anthony Blinken, ABD Dışişleri Bakanı sıfatıyla ilk kez Ortadoğu seyahatine çıktı. Blinken şu aşamada ABD’nin taraflar için uzun vadeli bir planı olmadığını, önceliğin Gazze’ye insani yardımlar yapılması ve yeniden inşa süreci olduğunu öne sürüyor.
Biden yönetimi, Trump döneminde kesilen yaklaşık 360 milyon dolarlık yardımın yeniden Filistin tarafına ulaştırılacağını açıklamıştı. Blinken, Filistinliler’e yardım için Kongre’den 75 milyon dolar kaynak isteyeceğini de söylemişti. Gazze’ye 5,5 milyon dolarlık acil yardımın sağlanacağını, 32 milyon dolarlık kaynağın da Birleşmiş Milletler’e verileceğini belirten Blinken, Gazze’yi kontrol eden ve ABD’nin terör örgütleri listesinde bulunan Hamas’ın yardımlardan faydalanmasına engel olacaklarını belirtti.
ABD’nin ardından İngiltere’den İsrail’e ziyaret
Almanya ve ABD ziyaretlerinin ardından İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab da İsrail’e gitti. Raab, İsrail’in Hamas’ın roket saldırılarına karşı kendisini savunma hakkına vurgu yaparken Gazze’nin yeniden inşası için yapılacak yardımlara Hamas’ın ulaşmasının önlenmesinin da altını çizdi.
Ziyaretlerin ardından Katar’dan Gazze’ye yardım sözü
Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Twitter hesabından “Filistin’deki kardeşlerimizin bağımsız bir devlet kurarak adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmalarına destek olmaya devam edeceğiz.” paylaşımında bulundu. Al Sani, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin talimatıyla ülkesinin Gazze’nin yeniden imarı için 500 milyon dolarlık destekte bulunacağını belirtti.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de İsrail saldırılarından büyük zarar gören Gazze’nin imarı için 500 milyon dolarlık yardım yapılacağını duyurmuştu.
11 gün boyunca aralıksız İsrail bombardımanı altında kalan Gazze’de şehid olanların sayısı 254’e ulaşırken, bölgede güçlü olan Hamas, 4 binden fazla roket ile karşılık verdi. Gazze’de şehid olanlar arasında 66 çocuk ve 39 kadın da bulunuyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *