ABD’den Almanya’ya “Kuzey Akım 2” izni

ABD’den Almanya’ya “Kuzey Akım 2” izni

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kuzey Akım 2 (Nord Stream) boru hattı projesini inşa eden Alman “Nord Stream 2 AG” şirketi ve şirketin CEO’su Mathias Warnig’in, projeye yönelik uygulanan yaptırımlardan muaf tuttulduğunu açıkladı.

ABD‘de Joe Biden yönetimi, ilişkileri geliştirmek gerekçesiyle, Rus gazını Avrupa’ya iletecek Kuzey Akım projesine uyguladığı yaptırımlardan Almanya ayağını muaf tutuyor.

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, “Avrupa Enerji Güvenliğini Koruma Yasası” kapsamında Kongre’ye sundukları raporda projeye müdahil oldukları gerekçesiyle yaptırım listesine alınabilecek 4 gemi, 5 şirket ve bir kişinin tespit edildiğini kaydetti.

Bu 4 geminin yanı sıra Rusya Federal Devlet Bütçe Kurumu Deniz Kurtarma Servisine bağlı olup projede rol alan 9 geminin de yaptırım listesine alınacağını belirten Blinken, “Ayrıca, Nord Stream 2 AG şirketi ile CEO’su Matthias Warnig’i yaptırımlardan muaf tutmanın ABD’nin menfaatine olduğuna karar verdim.” ifadelerini kullandı.

Blinken, Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisinin, Rus Deniz Kurtarma Hizmetleri kurumunun kurtarma, çevre ve bro hattı projesi ile ilgili olmayan faaliyetlerinin devam etmesine izin vereceğini bildirdi.

Bugün atılan adımların hem Avrupa enerji güvenliğine katkı sağlayacağına hem de Biden’ın Avrupalı ortaklarla ilişkilerini geliştirmesine yardımcı olacağına işaret eden Blinken, “Avrupa enerji güvenliğini, Ukrayna’yı, NATO’nun doğu kanadını ve Avrupa Birliği ülkelerini zayıflatacak olan bu projenin tamamlanmasına karşı çıkmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Akım 2 boru hattı projesi

Toplam maliyeti 10 milyar avro civarında olması beklenen Kuzey Akım 2 projesiyle yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesi planlanıyor.

ABD, Ukrayna, Polonya ile Baltık ülkelerinin inşasına karşı çıktığı projenin ortakları arasında proje sahibi Gazprom’un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi şirketler yer alıyor.

1 Nisan’da yapılan açıklamada, Rus enerji şirketi Gazprom’un, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Projesi’nin yüzde 95’ine denk gelen 2 bin 339 kilometrelik boru döşeme işini tamamladığı bildirilmişti.

Rusya’dan gelen dünkü açıklama

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’nin Kuzey Akım 2 projesinin operatör şirketi Nord Stream 2 AG’ye yönelik yaptırımları iptal etmesi halinde bunun ikili ilişkileri normalleştirmeye yönelik bir adım olacağını söyledi. Krelim Sözcüsü Peskov da, bir kişiye yönelik kısıtlamaların kaldırılmasının bile olumlu karşılanacağını kaydetmişti.

Sputnik’in aktardığına göre, Rus basınına demeç veren Ryabkov, ABD’nin Nord Stream 2 AG’ye yaptırım uygulamaktan vazgeçmeyi planladığına dair iddialar hakkında “Sadece basında yer alan haberleri gördük. ABD’yle bu konuyu görüşmüyoruz. ABD’nin bize uyguladığı tüm yaptırımların hukuka aykırı olduğunu düşünüyoruz. İlkesel nedenlerden dolayı yaptırımların kaldırılması konusunda herhangi bir diyalog kurmuyoruz. ABD’lilerinmüttefiklerine de olmak üzere kendi iradelerini dayatma girişimleri uzun süredir devam ediyor ve üzüntüye neden oluyor” dedi.

ABD’nin yapıcı olmayan adımlardan vazgeçmesinin her açıdan doğru olacağını kaydeden Ryabkov, basında yer alan iddiaların doğru çıkması halinde, bunun ABD’nin politikasında normalleşme emaresi görüleceği anlamına geleceğini belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, şu anda bu konuda sadece imzasız haberlerin yer aldığına dikkat çekerek “Bu nedenle, bunları bir sinyal olarak değerlendiremeyiz. Ama yine de bu tür haberlerin çıkması, oldukça pozitif. Yeni yaptırımlar uygulanacağına dair haberleri okumaktan çok daha iyi” ifadelerini kullandı.

Moskova’nın Washington’dan bu konuda resmi doğrulama almadığını kaydeden Peskov, bir kişiye yönelik kısıtlamaların kaldırılmasının bile olumlu karşılanacağını vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı ile ABD Dışişleri Bakanı bir araya geldi

Arktik ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı dolayısıyla İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te bulunan Lavrov ve Blinken, görüşmeleri öncesi basına açıklama yaptı.

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ile ABD arasında ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusunu görüşme niyetinde olduğunu belirterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden’ın yaptığı telefon görüşmesi doğrultusunda ilişkilerin nasıl geliştirileceğini ele alacaklarını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile verimli bir diyalog kurmayı umduğunun altını çizen Lavrov, Moskova ve Washington’un, çıkarlarının örtüştüğü ve olumlu sonuç alabileceği konularda, bununla beraber stratejik istikrar konularında iş birliği yapması gerektiğini kaydetti. Lavrov, “Dünyadaki genel durum, önemli ölçüde Moskova ve Washington arasındaki ilişkilerin durumuna bağlıdır.” dedi.

ABD’nin Rusya’daki, Rusya’nın ABD’deki diplomatik misyonlarının işleyişi ile ilgili olarak “önceki ABD yönetimlerinden kalan enkazı” kaldırmaya hazır olduklarını vurgulayan Lavrov, “Uluslararası durumu değerlendirmede ciddi görüş ayrılıklarımız var. Normalleşme için yapılması gereken yaklaşımlarımızda ciddi şekilde farklılıklar yaşıyoruz.” dedi.

ABD’li mevkidaşı ile Kore Yarımadası, İran nükleer planı ve Afganistan konularını da ele alacaklarını bildiren Lavrov, tüm konuları istisnasız, dürüst, karşılıklı saygı anlayışıyla tartışmaya hazır olduğunu dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken de Moskova ile ilişki kurma çabasında olduklarını belirterek, “Rusya ile öngörülebilir, istikrarlı bir ilişki için çabalıyoruz. Bunun, halkımız ve Rus halkı için, ayrıca bütün dünya için iyi olacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

ABD ile Rusya arasında görüş ayrılığı olduğunu anımsatan Blinken, “ABD Başkanı Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’e dediği gibi, bu görüş ayrılıkları olduğu zaman eğer Rusya bize, ortaklarımıza ve müttefiklerimize karşı saldırgan hareket ederse cevap vereceğiz. Biden bunu söz ve fiille gösterdi, çatışma oluşturmak, gerilim meydana getirmek için değil, çıkarlarımızı korumak için.” şeklinde konuştu.

ABD ve Rusya’nın pek çok alanda çıkarlarının örtüştüğünü kaydeden Blinken, bu hususlarda iş birliğini artırabileceklerini dile getirdi. Blinken, “Eğer Rusya ve ABD liderleri iş birliği ruhu içinde birlikte çalışabilirse, o zaman insanlarımızın, dünyanın daha güvende olabileceğine inanıyoruz. Bunun için çabalıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı İsrail’de

İsrail’i savunan isimlerden Almanya Dışişleri Bakanı, bir günlük resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Tel Aviv’e gitti. Ateşkesin sağlanması gerekçesi ile yapılan çalışma ziyareti için İsrail’e giden bakanı, Ben Gurion Uluslararası Havalimanı’nda İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi karşıladı.

Bakan Maas’ın, İsrailli mevkidaşı Ashkenazi, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Rueven Rivlin ile görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor. İsrail temaslarının ardından Ramallah’a geçmesi beklenen Maas, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ile de ateşkes konusunu ele alacak.

ABD Başkanı Joe Biden’ın “İsrail, kendini savunma hakkına sahip” açıklamasının ardından benzer ifadeler kullanan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas “İsrail, Hamas ve Gazze’deki diğer Filistinli grupların yarattığı roket yağmurunun ortasında kendini savunma hakkına sahiptir” demişti. Mass, Saarbrücker Zeitung’a verdiği demecinde, Ortadoğu’da şiddetin tırmanmasından Hamas’ı sorumlu tutmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *