Prof. Söylemez’den “Günümüz ve Mekke Cahiliyesi Karşılaştırması”

Prof. Söylemez’den “Günümüz ve Mekke Cahiliyesi Karşılaştırması”

İktibas Dergisi canlı yayınında konuşan Prof. Dr. Mahfuz Söylemez, Resulullah (sav) döneminde Mekke’de var olan Cahiliyye gruplarının özelliklerine değindi, bugün de benzer gruplar bulunduğunu vurguladı.

Günümüzde ve Mekke Cahiliyesinde Allah-Ahiret İnancı Karşılaştırması

Konuyu 3 parçalı olarak inceleyeceğini belirten Mahfuz Söylemez, ilk iki kısım üzerinde geniş kapsamlı durduğu konuşmasında, üçüncü kısım için “dinleyicilerin hayal dünyasına bırakıyorum” dedi.

Hz. Peygamber (a.s)’ın geldiği coğrafyanın tek parçadan oluşmadığını, bizim onu Cahiliyye olarak tanımlamamıza karşın kendi içinde renkleri, tonları, desenleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mahfuz Söylemez, bunlardan en belirgin olanının ve Kur’an’ın da muhatap aldığı bir kesimin Dehriler olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Küçük ama sesleri fazla yüksek çıkan bir kesim olduklarını söyleyen Söylemez, günümüz ateistlerine çok benzediklerini kaydetti. Gökcisimlerini hayatlarının merkezine koyan başka bir cahiliye grubun daha varlığına işaret eden Söylemez, bunların da bugünkü astrologlarla benzerliklerinden söz etti. Bir başka küçük grubun ise Ehli Kitab’a mensup olduklarını, bunların da -Mekke itibariyle- daha çok Hıristiyanlar olduklarını anlatan Söylemez, Mekke’nin en baba grubunu ise paganların (putperestlerin) oluşturduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Mahfuz Söylemez’in konuşmasının tamamını bu linkten izleyebilirsiniz:

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *