WP: Washington’da Filistin’e destek sesleri çoğalıyor

WP: Washington’da Filistin’e destek sesleri çoğalıyor

Washington Post’ta yayımlanan bir analizde, Biden yönetiminin İsrail’e “koşulsuz desteğini” sürdürmesine rağmen, Washington siyasetinde Filistin’e destek veren seslerin çoğaldığına dikkat çekildi. Ayrıca 2 bin akademisyen ‘boykot’ kampanyası başlattı.

Washington Post gazetesinde Ishaan Tharoor imzasıyla, “Biden’ın duruşuna rağmen, ABD’nin İsrail tartışmasının yönü değişiyor” başlıklı bir analiz yayımlandı. ABD Başkanı Joe Biden‘ın son dönemde Filistin ve İsrail’de yaşanan gerilimi ele alma şeklinin tüm taraflardan tepki çektiği vurgulanan analizde, Biden yönetiminin dış politikasının böyle bir gerginliğe hazır olmadığı belirtildi.

Demokrat Parti içindeki “çatlağın” büyüdüğünün altı çizilen analizde, ABD’nin önde gelen Müslüman-Amerikan kuruluşlarının da Biden’ın dün düzenlediği “Ramazan Bayramı” programını boykot ettiği anımsatıldı.

Biden’ın açıklamalarında, bir taraftan gerginliği azaltma çağrısı yaparken bir taraftan da “meşru müdafaa” hakkı diyerek İsrail’i savunduğu belirtilen analizde, ABD’nin BM Güvenlik Konseyindeki ateşkes çağrısını da veto ettiği hatırlatıldı.

“Filistin’e destek sesleri Kongre’de her geçen gün daha da yükseliyor”

Gazze’de İsrail’in saldırıları sonucu yaşamını yitiren sivillerin sayısının 200’e yaklaştığı ifade edilen analizde, “Washington’da Filistin’e destek sesleri Kongre’de her geçen gün daha da yükseliyor.” değerlendirmesine yer verildi. Analizde, Bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın cuma günü The New York Times gazetesinde yayımlanan ve Filistin halkına destek verdiği makalesinin oldukça ses getirdiğine işaret edildi.

Daha önce Sanders’ın Filistinlileri savunmakta yalnız kaldığı belirtilen analizde, “Artık Sanders yalnız değil. Aralarında katı İsrail yanlılarının da olduğu İsrail yanlısı siyasetçiler bile İsrail’in Gazze saldırılarındaki sivil kayıplarından duydukları memnuniyetsizliği yansıtan açıklamalar yayımladı. Bazıları ise daha sert çıkarak İsrail’i Washington için tabu bir sözcük olan ‘apartheid rejimi’ olmakla suçladı.” ifadelerine yer verildi.

Filistin’de yaşananların “dünya sahnesinde insan hakları savunucusu” olmaya soyunan ABD yönetimi için de önemli bir sınav olduğu vurgulanan analizde, Biden yönetiminin bu konuda köşeye sıkışabileceği belirtildi.

2 binden fazla akademisyen ve ‘fikir işçisi’ İsrail’i boykot kampanyası başlattı

“İsrail’in Akademik ve Kültürel Boykotu için ABD Kampanyası”na (USACBI) 1446 akademisyen ve 516 ‘fikir işçisi’nin yanı sıra 300’den fazla organizasyonun destek verdiği bildirildi. USACBI’nin sitesinden yapılan açıklamada, İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’da ramazan ayında ibadet edenlere saldırmasına ve Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerini evlerinden zorla çıkarma planına dikkat çekildi.

“Filistin’deki durum bizi eyleme çağırıyor.” ifadesi kullanılan açıklamada, İsrail’in bölgedeki faaliyetleri “Filistin halkını hedef alan sistematik ve kitlesel bir şiddet projesi” olarak nitelendirildi. Açıklamada, ABD’deki üniversite yönetimlerinin, Filistin konusunda yükseltilen her sesi susturmaya ve baskı kurmaya çalıştığı belirtildi.

“ABD’deki akademisyenler ve fikir çalışanları olarak, hükümetimizin her yıl Tel Aviv’deki ırkçı ve yerleşimci-sömürge rejimine 3,8 milyar dolardan fazla yardım sağladığını biliyoruz. Ancak, bu suçun ortaklığı hükümet seviyesinin de ötesine geçiyor.” değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, akademik ve kültürel boykot çağrısının, Filistinlilerin haklarını korumak için ve akademik kurumların bu suça ortak olmasının inkarına karşı önemli olduğunun altı çizildi.

Akademisyenlerden sosyal medyada İsrail’e tepki

Bunun yanı sıra dünya çapında binlerce akademisyen, Twitter üzerinden İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına tepkilerini dile getirdi. Aralarında Türkiye’den katılanların da bulunduğu akademisyenler, yaptıkları İngilizce paylaşımlarda, “Ben bir akademisyenim, özgür bir Filistin ve İsrail devletinin ırkçı rejimine son verilmesi çağrısında bulunuyorum. Bu, hem ahlaki dünya görüşümün hem de bilgimin ayrılmaz bir parçasıdır.” ifadesini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *