İnsani Yardım Ofisi’nin başında ‘İngiliz tekeli’

İnsani Yardım Ofisi’nin başında ‘İngiliz tekeli’

Birleşmiş Milletlerin en önemli birimlerinden İnsani Yardımlar Ofisi’nin başına, Antonio Guterres’in imzası ile 5. kez bir İngiliz diplomat getirildi ve kurumdaki İngiltere tekeli devam etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığına İngiliz diplomat Martin Griffiths’i atadı.

Son 3 yıldır BM Yemen Özel Temsilcisi olarak görev yapan Griffiths, görevi BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) başındaki İngiliz Mark Lowcock’tan devralacak. Griffiths, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığına getirilen 5. İngiliz diplomat olacak.

1991’de kurulan birim geleneksel olarak İngilizlerde

Söz konusu pozisyon, BM’de bu yönde herhangi bir kural bulunmasa da geleneksel olarak BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden biri olan İngiltere’ye gidiyor.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock’un istifa edeceğini açıklamasının ardından, bu pozisyon için İngiliz tekelinin kırılması yönünde çağrılar yükselse de OCHA’nın başına yine bir İngiliz seçildi.

Şu an Avrupa Birliği’nin BM Daimi Temsilcisi görevini yürüten İsveçli diplomat Olof Skoog da bu pozisyona aday gösterilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *