“Suudi Arabistan’la diyaloğu devam ettirme kararı aldık”

“Suudi Arabistan’la diyaloğu devam ettirme kararı aldık”

Kaşıkçı cinayeti sonrası gerilen ilişkilerin ardından gelen ilk ziyaret Türkiye adına Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun iki günlük Suudi Arabistan ziyareti oldu.

Görüşmeler sürdürülecek

Ziyaretin ardından basın açıklaması yapan Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Suudi Arabistan ile son derece açık, samimi bir toplantı gerçekleştirdik. Diyaloğumuzu devam ettirme kararı aldık” dedi.

Çavuşoğlu Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Bin Ferhan’ı Türkiye’ye davet ettiğini ve görüşmeleri sürdüreceklerini de belirtti ve iki ülke ilişkilerinin daha güçlü bir şekilde tesis edilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılacağını kaydetti.

Ramazan sonrası toplantı düzenleme çalışmaları

Çavuşoğlu görüşmede İsrail’in Gazze ve Mescid-i Aksa’ya saldırılarını değerlendirdiklerini de belirtti ve Prens Bin Ferhan’la Ramazan’dan sonra İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) dışişleri bakanları düzeyinde toplantının düzenlenmesi konusunda birlikte çalışacaklarını da söyledi.

Daha önce Türkiye’deki zirvelerden sonra Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nu acil toplantıya çağırdıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, “Hep böyle kınıyoruz ama ümmet adım atmamızı bekliyor. Artık bu tür saldırıların durması gerekiyor. Elbette uluslararası hukuk çerçevesinde Filistinliler’in haklarını korumamız lazım. İki devletli çözüm vizyonundan hiçbir zaman vazgeçmemek lazım” dedi. Çavuşoğlu, “Olağanüstü toplanacak BM Genel Kurulu’nda da inşallah, yine oradan bir karar çıkaracağız” diye konuştu.

Twitter mesajında ‘Yakın işbirliği’ vurgusu

Twitter’dan da görüşmeye ilişkin mesaj paylaşan Mevlüt Çavuşoğlu, “Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile ülkelerimizi ilgilendiren olumlu gündem maddeleri üzerinde çalışma ve düzenli istişarelerde bulunma konusunda anlaştık. Yakın işbirliğimiz bölgedeki istikrar, huzur ve refaha katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığından açıklama

Bakanın Suudi Arabistan ziyaretine ilişkin Dışişleri Bakanlığı’ndan da yazılı bir açıklama yapılarak şu bilgiler verildi:

“Sayın Bakanımız ikili ilişkilerimizi ele almak ve başta Mescid-i Aksa’daki saldırılar ve Filistin halkına yönelik zulüm olmak üzere bölgemizi ilgilendiren önemli konuları görüşmek üzere 10-11 Mayıs 2021 tarihlerinde Suudi Arabistan Krallığı’na bir ziyaret gerçekleştirdi.

Sayın Bakanımız ayrıca yakın işbirliğimizin bölgedeki istikrar, huzur ve refaha katkı sağlayacağını vurguladı.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *