AK Parti’nin anayasa teklifinde ilk 4 madde

AK Parti’nin anayasa teklifinde ilk 4 madde

MHP’nin 100 maddelik anayasa taslağının ortaya çıkmasının ardından, AKP’nin anayasa taslağının da bayramdan sonra Cumhurbaşkanı ile paylaşılacağı bildirildi. Teklifte ilk 4 maddenin korunacağı vurgulandı.

Bugün Yeni Şafak’ta yer verilen habere göre, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Anayasa Hukukçusu Prof. Yavuz Atar başkanlığında Anayasa Bilim Kurulu’nun yeni anayasa teklifinin çalışmalarını tamamladığı belirtildi. Kurul’un bayramın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacağı yaklaşık 120 maddelik taslağa göre, anayasanın ilk 4 maddesi korunuyor.

Bazı kurumlar anayasadan çıkarılacak

Gazetenin haberine göre, anayasada yer alan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) gibi kurumların çıkarılması öngörülüyor. Bunun yerine söz konusu kurumlarla ilgili kanuni düzenleme yapılacak.

Anayasa Mahkemesi korunacak

Teklife göre Anayasa Mahkemesi (AYM) ise korunuyor. Yeni anayasayla, AYM’nin yapısının güçlendirilmesi hedefleniyor. Teklife göre, yeni birimler oluşturulacak, bireysel başvuruların kapsamı genişletilecek. Kaynaklar, teklifteki AYM düzenlemesine ilişkin, “Taslakta AYM’nin zayıflatılması ya da Yüksek Mahkeme olmaktan çıkarılması gibi bir düzenleme yok. Bireysel başvurunun anayasadaki düzenlemesi daha da net bir hale getirilecek” ifadelerini kullandı.

MHP’nin “Başkan ve 2 yardımcısının seçimi” teklifi

Bu arada MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıkladığı 100 maddelik anayasa teklifinde, Başkan ile 2 yardımcısının seçilmesi öngörülüyordu. Kaynaklar, bununla ilgili ise “2 başkan yardımcısı olmaz, ancak bir başkan yardımcısı olabilir. Nihai kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek” ifadesini kullandılar.

AK Partinin teklifinde de korunan ilk dört madde

I. Devletin şekli
MADDE 1.
– Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri
MADDE 2.
– Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti
MADDE 3.
– Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler
MADDE 4.
– Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *