Furkan Vakfı üyelerine camide müdahale

Furkan Vakfı üyelerine camide müdahale

Gaziantep’te itikaf ibadetini yerine getirmek isteyenlerin salgın kuralları gerekçe gösterilerek camiden çıkarıldığı görüntüler sosyal medyaya yansıdı. Valilikten, “Olayla ilgili bir emniyet personelinin biber gazıyla müdahalede bulunduğu tespit edilmiştir. Cami içerisine emniyet personeli tarafından postal ile girildiği iddiaları gerçeği yansıtmıyor.” açıklaması yapıldı.

Camide gözaltına alındılar

Gaziantep’te, bir camide, ramazan ayının son 10 gününde yapılan itikaf ibadetini yerine getirmek isteyen kişilerin, polis ve bekçiler tarafından, salgın kurallarının ihlal edildiği gerekçesiyle biber gazı kullanılarak camiden çıkarılmasına ilişkin görüntüler, sosyal medyaya yansıdı.

Furkan Vakfı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Her yıl Ramazan ayının son 10 günü itikaf sünnetini ihya eden Furkan gönüllüleri bu yıl camide itikafa girdikten sonra polisin biber gazlı müdahalesine maruz kaldı.” paylaşımı yapıldı. Açıklamada, “Maske ve mesafe kurallarına uymalarına ve bu konuda bir kısıtlama kararı bulunmamasına rağmen itikâfa girenlere polis, cami içerisinde biber gazlı müdahalede bulunarak 50’den fazla kardeşimizi gözaltına aldı.” denildi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “tam kapanma” sürecinde, teravih namazları dışında vatandaşların camilerde ibadet edebileceğini açıklamıştı. Erbaş, 28 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Camilerimiz açık. Teravih namazı hariç cuma ve vakit namazlarımız kılınacak.” demişti. (ANKA)

Gaziantep Valiliğinden açıklama

Gaziantep Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

“Daha önce haklarında muhtelif tarihlerde terör nedeni ile soruşturma yapılan ve kendilerini ‘Alparslan Kuytul Gönüllüleri’ olarak adlandıran kişiler, 2 Mayıs 2021 günü yatsı namazına müteakip 21.30 sularında üç tane camide 76 şahıs Ramazan ayı süresince itikafta bulunmak üzere toplanmış ve cami imamlarının tüm uyarılarına rağmen ısrarla camiyi terk etmeyeceklerini beyan etmişlerdir. Bunun üzerine cami görevlileri tarafından emniyet güçlerinden yardım istenmiştir.

Bu şahısların camiden çıkmama konusunda direnmeleri, devlete karşı sivil itaatsizlik başlattıklarını söyleyerek devlete, diyanete ve benzeri kurumlara ağıza alınmayacak galiz küfürler etmeleri neticesinde, şahıslar kademeli güç kullanmak suretiyle gözaltına alınmış, olaya karışarak polise mukavemet gösteren kişiler hakkında tehdit, hakaret, sokağa çıkma yasağı ihlali ve sosyal mesafe kuralına riayet etmemekten adli ve idari işlem başlatılmıştır.

Olay ile ilgili bir emniyet personelinin biber gazı ile müdahalede bulunduğu tespit edilmiştir. Cami içerisine emniyet personeli tarafından postal ile girildiği iddiaları gerçeği yansıtmamakta olup, müdahale cami girişinde yapılmıştır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yayımlanan genelge kapsamında “Cami cemaatinden itikafa girmek isteyenlerin talepleri, cami görevlileri tarafından müftülüklere yazılı olarak bildirilecek, müftülükler mülki amirin onayıyla itikafa girilecek camileri belirleyecek ve ilan edecektir” hükmü amir olup, 2019 yılında Gaziantep ilimizde toplam 143 cami itikafa girilebilecek mabed olarak belirlenmiş, bunlardan 27 tanesinde 174 vatandaşımız itikafa girmiştir. 2020 yılında Pandemi nedeniyle herhangi bir talep olmamış ve camilerde itikafa girilmemiştir.

Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 30.04.2021 tarihli genelgesi kapsamında itikafa girmek isteyen vatandaşların bu ibadetlerini evlerinde yapabilecekleri tavsiye edilmiştir. Bu yıl kaymakamlıklara, Müftülüğe ya da din görevlilerine itikafa girmek ile ilgili herhangi bir başvuru yapılmamıştır.”

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden açıklama

Camide biber gazlı müdahaleye ilişkin bir açıklama yayımlayan Emniyet Genel Müdürlüğü, ‘örgütlü provokasyon yapılmaya çalışıldığını’ öne sürdü, bu tür provokasyonlara izin verilmeyeceği vurgulandı. Olaya biber gazı ile müdahale eden personelin ise açığa alındığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Silahlı terör örgütlerini övme” gerekçesi ile kayyum atanan ve hakkındaki kapatma davası devam eden Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı yanlılarının, bazı illerde itikaf ibadetinin suistimaline yönelik girişimleri üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur.

“Silahlı terör örgütlerini övme” gerekçesi ile kayyum atanan ve hakkındaki kapatma davası devam eden Furkan Eğitim ve Hizmet  Vakfı’nın eski yöneticisi Alparslan Kuytul ve yandaşları tarafından itikaf ibadeti bahane edilerek bir provokasyon girişiminde bulunulduğu ortadadır. Meydana gelen olayın istismar üzerinden tahrik etme amacı taşıdığı açık ve nettir.

İtikaf, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’na göre, Ramazan ayı içinde gerçekleşen ve “zorunlu hâller dışında camiden çıkılmadan” yapılan bir ibadettir.

Pandemi dönemindeki tam kapanma sürecinde, teravih namazları dahi evde kılınarak fedakarca davranılırken, söz konusu şahıslar tarafından yukarıda tanımlanan itikaf ibadetinin kurallarına dahi uyulmadan, istismar edilerek örgütlü provokasyon yapılmaya çalışılmıştır.

Anılan şahıslar, 2 Mayıs 2021 tarihinde yatsı namazını müteakip, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuda müftülükler aracılığıyla bildirdiği kurallara uymamış yine kurallar uyarınca mülki idare amirliklerinden herhangi bir izin başvurusunda da bulunmadan 3 camide toplanmış ve cami görevlilerinin tüm uyarılarına rağmen ısrarla camiyi terk etmeyeceklerini beyan etmişlerdir. Yaşananlar üzerine cami görevlileri tarafından kolluk güçlerinden yardım istenmiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, itikaf ibadetinin pandemi dolayısıyla geçen yıl olduğu gibi bu yıl da evlerde yapılmasına dönük tavsiyesine rağmen anılan şahıslar, camiden çıkmama konusunda direnmiş ve daha önceden yaptıkları hazırlıklarla sosyal medya üzerinden gerçekleştirdikleri canlı yayınlarla örgütlü provokasyonda bulunmuşlardır.

Yaşanan olay karşısında anılan şahıslar, kolluk güçlerince defalarca uyarılmış, uyarılara hakaret ve küfürlerle karşılık verilmiş, bunun üzerine kademeli güç kullanmak suretiyle müdahale edilmiştir. Müdahale sırasında yapılan yanlış yönlendirme ile orada bulunmaması gereken bir personel, tam da aranılan provokasyonun nedenini oluşturacak şekilde göz yaşartıcı gaz kullanmıştır.

Daha sonra şahıslar gözaltına alınmış, polise mukavemet gösteren kişiler hakkında tehdit, hakaret, görevin yaptırılmasını engellemeye yönelik fiziki mukavemette bulunmak ve diğer tedbirlere riayet etmemekten işlem başlatılmıştır.

Olayla ilgili adli ve idari soruşturma açılmış, bahsedilen personel açığa alınmıştır.

Bu ve benzeri provokasyon girişimlerine asla müsaade edilmeyecek olup, devamında Gaziantep, Adana ve bazı illerde bu örgütlü provokasyonu engelleyecek gerekli çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.​​

Semra Kuytul: Bu kadarını beklemiyorduk

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *