24 Nisan’da yapılacak İstanbul Konferansı ertelendi

24 Nisan’da yapılacak İstanbul Konferansı ertelendi

Afganistan konusunda ABD’nin de talebi doğrultusunda, 24 Nisan’da yapılması planlanan İstanbul barış konferansının ramazan ayı sonrasına ertelendiği bildirildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün akşam Habertürk‘te katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Afganistan‘a ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, ABD‘nin NATO‘nun Afganistan’daki Kararlı Destek Misyonu’ndan çekilme kararıyla Afganlar arası müzakereler ve ABD ile Taliban arasında geçen sene Doha’da imzalanan anlaşmaya ilişkin süreçlerin hassas bir döneme girdiğini belirtti.

Çavuşoğlu, ABD’nin çekilmesiyle misyonun ortadan kalkacağına dikkati çekerek, “NATO’da bir karar üzerinde müzakereler devam ediyor. Bu karar çerçevesinde Kararlı Destek Misyonu bittikten sonra NATO müttefikleri olarak Afganistan’a nasıl destek verebileceğimizin çerçevesini çizmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

‘1 Mayıs’tan önce yapmak istiyorduk’

Yeni bir misyona ihtiyaç olmaması için Afganistan’daki tarafların kalıcı ateşkes üzerinde anlaşması ve siyasi yol haritası belirlemesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, Doha’da Afganlar arası müzakerelerin bu sebeple başladığını, Katar’a katkılarından ötürü teşekkür ettiğini belirtti.

Türkiye’nin toplantıya ev sahipliği yapmasına yönelik taleplerin geldiğini aktaran Çavuşoğlu, toplantıyı esasen 1 Mayıs’tan önce yapmaya yönelik bir çaba bulunduğunu belirterek, “Bunun sebebi ise ABD, Taliban’la yaptığı anlaşma gereği 1 Mayıs itibarıyla tamamen çekilmiş olacaktı. Türkiye’deki konferansta bir anlayışa varabileceklerini düşündü herkes ama kolay bir süreç değil bu.” dedi.

Erteleme kararı nasıl alındı?

Çavuşoğlu, ABD’nin çekilme kararından sonra acele etmeye gerek olmadığını belirterek, “Heyetlerin oluşturulması ve hazırlık bakımından da baktık ki ertelemek yararlı olacak. Katar, ABD ve Birleşmiş Milletlerle istişareler yaptık. Ramazan sonrası, bayram sonrasına erteleme kararı aldık.” bilgisini paylaştı.

‘Taliban katılmadan konferansın anlamı olmaz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konferansın açılışını yapacağını ve 21 ülkenin yanı sıra 3 uluslararası örgüt ve Afganistan’dan iki tarafın katılacağını bildiren Çavuşoğlu, “Taliban katılmadan konferansın bir anlamı olmaz. Şu anda heyetlerin oluşması ve katılım konusunda henüz bir netlik oluşmadığı için erteleme kararı aldık, beraberce istişare ederek kararı aldık. Burada amaç Doha’ya alternatif süreç başlatmak değil, sürece katkı sağlamak. İstanbul’daki toplantının ev sahipliğini Türkiye, BM ve Katar olarak birlikte yapacağız.” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığından “Erteleme kararı hakkında” açıklama

Afganistan Barış Süreci İstanbul Konferansı’nın Ertelenmesi Hakkında yapılan açıklamada da şu ifadeler kullanıldı:

“Afganistan’da adil ve kalıcı bir barışın tesisi ve geçtiğimiz Eylül ayında Doha’da başlayan müzakerelere hız kazandırmak amacıyla, Türkiye, Katar ve Birleşmiş Milletler’in eş-düzenleyiciliğinde 24 Nisan – 4 Mayıs 2021 tarihleri arasında İstanbul’da Afganistan İslam Cumhuriyeti ve Taliban temsilcilerinin katılımıyla yüksek düzeyli bir Konferans gerçekleştirilmesi planlanmıştı.

Son gelişmeler ışığında ve taraflarla yapılan kapsamlı istişarelerin ardından, Konferansın anlamlı bir ilerleme sağlanması için şartların daha elverişli hale geleceği ileri bir tarihe ertelenmesi kararlaştırılmıştır.

Türkiye, Katar ve BM, Afganistan’da barışın tesisi yönündeki samimi gayretlerini kararlılıkla sürdürecektir.”

Afganistan Barış Süreci İstanbul Konferansı 24 Nisan-4 Mayıs’ta düzenlenecekti

Dışişleri Bakanlığı tarafından 13 Nisan’da yapılan açıklamada, söz konusu konferansa ilişkin şu açıklama yapılmıştı:

“Türkiye, Katar ve Birleşmiş Milletler’in eşdüzenleyiciliğinde, 24 Nisan – 4 Mayıs 2021 tarihleri arasında Afganistan İslam Cumhuriyeti ve Taliban temsilcileri arasında yüksek düzeyli ve kapsayıcı bir Konferans tertiplenecektir. Türkiye Konferansa İstanbul’da evsahipliği yapacaktır.

Taliban’ın Katar’daki Siyasi Bürosu Sözcüsü Muhammed Naim Vardak da 14 Nisan’da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Taliban’ın işlerini İslam dininin talimatlarına göre yürüttüğünü belirtmiş, tüm işlerinde istişare sonrası karar verildiğine dikkati çekmiş, bu nedenle yabancı güçler ülkeden çekilmeden Afganistan konulu hiçbir konferansa katılmayacaklarını vurgulamıştı.

ABD’den Afganistan’dan çekilme kararı

ABD yönetiminden isminin verilmesini istemeyen üst düzey bir yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sıkı bir inceleme sürecinden sonra Başkan (Joe) Biden, ABD’nin Afganistan’daki askerlerinin çekilmesine ve nihayet ABD’nin Afganistan’daki savaşının bitirilmesine karar verdi. 1 Mayıs’tan önce düzenli şekilde çekilme sürecini başlatacağız ve 11 Eylül’ün yıl dönümünden önce ABD’nin ülkedeki tüm askerlerini çekmeyi planlıyoruz.” ifadesini kullanmıştı. Yetkili, ABD Başkanı Biden’ın, bu kararını bugün açıklayacağını kaydetmiş, çekilmenin NATO ile koordineli yapılacağını vurgulamıştı.

Afganistan’da herhangi bir ABD askeri gücünün kalıp kalmayacağına yönelik soruya ise yetkili, sadece ülkedeki diplomatik tesisleri korumak için gerekli bir güvenlik gücünün kalacağını söylemişti. Resmi rakamlara göre şu anda Afganistan’da 2 bin 500 ABD askeri bulunuyor.

Trump’ın yaptığı anlaşmaya göre geçen sene Amerikan kuvvetleri çekilecekti

Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimi 29 Şubat 2020’de Katar’ın başkenti Doha’da Taliban ile bir anlaşma imzalamış ve anlaşmaya göre Taliban, ABD kuvvetlerine saldırı düzenlemediği takdirde Amerikan askerleri 1 Mayıs itibarıyla tamamen Afganistan’dan çekilecekti.

Biden yönetimi yetkilileri, bir süredir Afganistan’daki şiddet olaylarını gerekçe göstererek anlaşmada belirtilen tarihe uymanın zor olacağını ifade ediyordu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *