Radyoaktif özellikli atık suyun denize boşaltılma kararına kim tepki gösterdi?

Radyoaktif özellikli atık suyun denize boşaltılma kararına kim tepki gösterdi?

Japonya hükümetinin Fukuşima’daki radyoaktif özellikli atık suyu denize boşaltılması planına, dünyadan tepki gelmezken, Japonya Balıkçılar Kooperatifleri Ulusal Federasyonu sert tepki gösterdi.

Çevreye yönelik insan eliyle ortaya çıkacak önemli bir zara söz konusu iken, çevreci kuruluşların ve çevre konularını sürekli gündemde tutan ülkelerin ses çıkarmaması dikkat çekiyor. Şu ana dek gelen tepki sadece Japonya Balıkçı Federasyonundan…

JF Zengyoren Başkanı Kişi Hiroşi, yazılı açıklamasında, işlenmiş atık suyun denize salıverilmesini kapsayan, dün Başbakan Yoshihide Suga’nın açıkladığı plana sert tepki verdi.

Başbakan Suga ile geçen haftaki görüşmesinde böylesi bir plana tepkilerini aktardıklarını anımsatan Kişi, buna rağmen atık suyun denize boşaltılması kararını “oldukça pişmanlık verici” bulduklarını belirtti

Kararlılıkla plana karşı çıkacaklarını belirten Kişi, bu metodun tercih edilme sebebi, insan sağlığına etkilerine ve balıkçılık endüstrisinin endişelerine yönelik hükümet kanadından “sorumluluk sahibi bir açıklama” beklediklerini ifade etti.

Başbakan, ‘halkın anlayışını talep ediyoruz’ dedi

Dünkü kabine toplantısında planı açıklayan Suga, Fukuşima Dai-içi tesisinin devreden çıkarılması konusunda işlenmiş suyun bertaraf edilmesinin “kaçınılmaz bir mesele” olduğunu belirterek, “Hasarı önlemek için geniş ölçüde ve sağlam adımlarla güvenlik standartları sağlanarak plan uygulanacaktır.” demişti.

Boşaltım konusunda kamuoyundaki eleştirilere yönelik Suga, “Fukuşima bölgesi, afetin zarar verdiği alanlar ile balıkçılık endüstrisinin, hasara yönelik endişelerini dikkat alıyoruz. Hükümet birimleri bu endişelerin giderilmesi için bütüncül olarak çalışacak. Halkın anlayışını talep ediyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Suga, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve diğer üçüncü taraf kuruluşların, planın şeffaflıkla yürütüldüğünün gözlemlenmesi için sürece dahil olacağını belirtti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *