Pentagon: Irak’tan çekilme tarihine ilişkin mutabakat yok

Pentagon: Irak’tan çekilme tarihine ilişkin mutabakat yok

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Irak’taki muharip ABD askerlerinin geri çekilme takvimine ilişkin herhangi bir mutabakat olmadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in başkanlığında iki ülke heyetlerinin katıldığı diyalog görüşmelerinin üçüncü turunun sonucunda yapılan ortak açıklama tartışmalara neden oldu.

Günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan Kirby, ABD-Irak 3. Stratejik Diyalog Görüşmelerine ilişkin yapılan ortak açıklamada yer alan “Irak’taki muharip ABD askerlerinin geri çekilme sürecinin devam etmesi yönünde uzlaşıya varıldığı” ifadesinin aslında çekilmenin başlayacağı anlamına gelmediğini ileri sürdü. Kirby, “Açıklama iki tarafın nihai çekilme üzerine bazı ek teknik görüşmelerin yapılmasına karar verildiğini ifade ediyor.” dedi.

‘Irak’tan günün birinde askerler çekilecek’

ABD’nin Irak’ta Bağdat yönetiminin onay ve daveti ile bulunduğunu savunan Kirby, terör örgütü DEAŞ’a karşı başlatılan misyonun Irak’ta kalıcı bir ABD askeri varlığı üzerine kurulmadığının altını çizerek, yönetimin uzun zamandır Irak’tan günün birinde Amerikan askerlerini çekeceğini konuştuğunu söyledi.

İki tarafın da ABD’nin ülkedeki varlığının önemi konusunda mutabık olduğunu ileri süren Kirby, “Açıklamada gördüğünüz de aslında Irak ile ortaklığımızın, DEAŞ’a karşı devam eden görevin önemine ve nihayetinde uygun bir çekilme için uygun zamanlamayı konuşmak isteyeceğimize dair bir vurgudur.” ifadesini kullandı.

ABD’nin çekilme niyetinin yeni olmadığına ancak açıklamadaki yeni noktanın çekilme konusundaki “teknik görüşmelerin yapılması” olduğuna dikkati çeken Kirby, “Şu anda bazı askerlerin ne zaman çekileceğine dair herhangi bir mutabakat yok.” dedi.

Trump, asker sayısının azaltılacağını söylemişti

Önceki Başkan Donald Trump yönetimi, Irak’taki ABD askerlerinin sayısını 2 bin 500’e indireceklerini açıklamış, 20 Ocak’ta göreve gelen Joe Biden yönetimi tüm asker gönderme ve geri çekme işlemlerini geçici olarak askıya almıştı.

Irak-ABD Stratejik Diyalog Görüşmelerinin​​​​​​​ ilki 11 Haziran 2020’de, ikincisi de Washington’da 9 Ağustos 2020’de yapılmıştı.

3. Stratejik Diyalog Görüşmeleri ABD Dışişleri Bakanlığı ile yapıldı

ABD ile Irak arasında yapılan 3. Stratejik Diyalog Görüşmeleri’nde, Irak’taki muharip ABD askerlerinin geri çekilme sürecinin devam etmesi yönünde uzlaşıya varıldığı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin’in yanı sıra diğer diplomatların katıldığı diyalog görüşmelerinin üçüncü turu, dün çevrim içi düzenlendi. Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, ABD’nin Irak’ın egemenlik haklarına, toprak bütünlüğüne ve hukuki otoritesine saygı duyduğunun altı çizildi. ABD ile Irak arasındaki güçlü ekonomik iş birliğinin vurgulandığı açıklamada, ABD firmalarının Irak’ın kalkınmasına katkı sağlamasına yönelik yeni adımların atılabileceği kaydedildi.

Irak’taki ABD askerlerinin Bağdat yönetiminin daveti üzerine DEAŞ’la savaşında Irak Güvenlik Güçlerine destek için bu ülkede olduğu ve Irak güçlerinin kapasitesinin arttığına işaret edilerek “ABD ve koalisyon güçleri artık daha çok eğitim ve danışmanlık görevlerine odaklanacak, böylece Irak’ta kalan muharip güçlerin başka yerlere gönderilmesinin önü açılacaktır.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Irak’taki muharip ABD askerlerinin ülkeden ayrılma takviminin ilerleyen toplantılarda netleşeceği, kalan ABD ve koalisyon askerlerinin sadece eğitim ve danışmanlık görevlerini icra edeceği belirtildi.

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı iki ülkenin iş birliği yapmaya devam edeceği kaydedilen açıklamada, salgınla mücadele bağlamında ABD’nin Irak’a yaptığı katkılar dile getirildi ve bunların devam edeceği ifade edildi.

DEAŞ’tan dolayı yerlerinden olan Iraklıların yeniden evlerine dönebilmeleri amacıyla ABD’nin Iraklı otoritelere olan desteğinin süreceği vurgulanan açıklamada, terörle mücadelede de iki ülkenin artan bir iş birliği içinde olacağına dikkat çekildi.

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Araci

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci de Bağdat ve Washington arasında gerçekleştirilen üçüncü Stratejik Diyalog Görüşmesi sonrası basın toplantısı düzenledi.

“DEAŞ’la mücadelede sadece Irak güçlerinin rol alması üzerinde anlaşıldı.” diyen Araci, “Üçüncü Stratejik Diyalog Görüşmeleri başarılı geçti. ABD tarafı, önemli sayıda askerini ülkeden çekeceği taahhüdünde bulundu.” ifadelerini kullandı.

Irak hükümetinin, ülkedeki yabancı misyon temsilciliklerinin güvenliğini sağlayacağını da kaydeden Araci, “Hiçbir ABD askeri üssüne Irak’ta yer olmayacak.” dedi.

Irak teknik komite kuracak

ABD‘nin, önemli sayıda askerini ülkeden çekme taahhüdünde bulunduğu belirtilen Stratejik Diyalog Görüşmelerinin ardından, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi‘nin Askeri Sözcüsü Yahya Resul yazılı açıklama yaptı.

Resul, görüşmelerde alınan kararlar doğrultusunda, Başbakan Mustafa el-Kazımi’nin, Genelkurmay Başkanı Abdulemir Yarallah başkanlığında teknik komite kurulması talimatı verdiğini ifade etti.

Yahya Resul, komitenin görevinin, “Stratejik Diyalog Görüşmelerinde askeri ve güvenlik konularında alınan kararların uygulanmasına ilişkin mekanizmalar ve takvimi belirlemek üzere ABD tarafıyla teknik görüşmeler yapmak” olduğunu belirtti.

Öte yandan Başbakan Kazımi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Stratejik Diyalog Görüşmelerinde alınan kararların, Irak’ta hayatın normale dönmesini sağlayacağını vurguladı.

Kazımi, krizleri çözecek barışçıl yolun diyalog olduğu, Irak halkının da barış ve güvenlik içinde yaşamayı hak ettiği değerlendirmesinde bulundu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *