Firavun mumyaları için devlet töreni

Firavun mumyaları için devlet töreni

Arap Baharının simgesi, Mısır’ın başkenti Kahire’deki Tahrir meydanında bulunan müzeden, başka bir müzeye taşınan Firavun mumyaları için düzenlenen törende mesaj yüklü gösteriler yer aldı.

Antik Mısır döneminden 22 kral ve kraliçenin mumyaları dün akşam şaşaalı bir devlet töreni ile, sergilenecekleri yeni müzeye taşındı. “Firavunların Altın Geçidi” adı verilen tören için Mısırlı yetkililerin aylarca hazırlandığı ifade edildi. 

Devlet Başkanı Abdulfettah el Sisi’nin liderlik ettiği törenlerde, firavun kıyafeti giydirilmiş kadın ve erkeklerin yer aldığı büyük bir kortej düzenlenirken, yollar trafiğe kapatıldı, piramitlerden canlı yayın yapıldı.

Sisi’nin de arasında olduğu devlet erkanı, konser salonunda törenleri canlı izlerken orkestra da canlı müzik seslendirdi.

Tahrir meydanı, Arap Baharının yaşandığı 2011 yılında devrim gösterilerine ev sahipliği yapmış, 25 Ocak’ta başlayan gösterilerin sonucunda, 10 Şubat’ta Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek devrilmiş, yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman’a devretmişti.

2012 yılında düzenlenen parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İhvan-ı Müslimin’in (Müslüman Kardeşler) partisi Özgürlük ve Adalet partisi ve adayı Muhammed Mursi büyük başarı elde etmiş ve Mursi 17 Haziran’da cumhurbaşkanı seçilmişti. Mısır’da statükonun tepki gösterdiği Muhammed Mursi yönetimine karşı 3 Temmuz 2013’te, bugün halen devlet başkanlığını sürdüren, dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi komutasında askeri darbe gerçekleştirilmiş ve cumhurbaşkanı Mursi hapse gönderilmişti. Yıllar boyu göstermelik yargılamalar ve İhvan üyelerinin idamları devam ederken, Mursi 17 Haziran 2019’da hapiste hayatını kaybetmişti.

Cumartesi akşamı düzenlenen gösterilerden bazı fotoğraflar:

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *