Hece Taşları

Hece Taşları

Şiir dergisi olan Hece Taşları, Ocak 2021 ayı itibariyle 71. sayısına ulaştı. Adından da anlaşılacağı üzere hece ölçüsüyle ilgili şiirler ve poetik yazılar yer alıyor derginin içeriğinde.

İbrahim Eryiğit

15 Mart 2015 tarihinde şair ve yazar Tayyib Atmaca tarafından aylık olarak çıkarılmaya başlanan Hece Taşları Dergisi, her ayın 15’inde PDF olarak sanal ortam üzerinden ilgililerine gönderiliyor. Yıl sonunda isteyenlere dergi ciltli baskı şeklinde sunuluyor. Şiir dergisi olan Hece Taşları, Ocak 2021 ayı itibariyle 71. sayısına ulaştı. Adından da anlaşılacağı üzere hece ölçüsüyle ilgili şiirler ve poetik yazılar yer alıyor derginin içeriğinde. Aynı zamanda, ölmeye yüz tutmuş Âşıklık Geleneği çok canlı ve coşkulu biçimde seyrediyor derginin sayfalarında. Âşık Atışmaları hemen hemen her sayıda yer alıyor. Azerbaycanlı şair ve yazarların da dergiye katkıları oldukça anlamlı ve ayrı bir zenginlik katıyor.

2020 yılının dergi yapraklarında, şiirleriyle Metin Önal Mengüşoğlu, Ali Akbaş, Metin Özarslan, Lütfi Şehsuvaroğlu, Yavuz Bülent Bakiler, Avni Doğan, Ömer Ekinci Micingirt, Bestami Yazgan, Hüseyin K. Ece, Bünyamin Durali, Ali Emre, Mehmet Baş, Mehmet Kurtoğlu, Rukiye Aydın, Sündüs Arslan Akça, Muhammed Avşar, M. Nihat Malkoç, Aslan Avşarbey, Mehmet Durmaz, Hayrettin Durmuş, Erdoğan Erbay, Osman Fermanoğlu, Ali Kemal Mutlu, Halit Yıldırım, Ahmet Yıldırımtepe, Yasin Mortaş, Tayyib Atmaca, İbrahim Eryiğit ve yer darlığından buraya isimlerini yazamadığım birçok şair yer alıyor.

Şiir üzerine poetik yazılarıyla İrfan Göktaş, Bircan Kayacan, Mehmet Pektaş, Recep Şen, Metin Mert ve Tacettin Şimşek hece şiirinin önemine dikkat çekiyorlar. 

Gelenek Üzerine Konuşmalar başlıklı söyleşi bölümlerinde, Mustafa Özçelik, Arif Ay ve Ali Emre ile yapılan konuşmalar çok önemli bilgiler içeriyor.

Âşık Cemal Divanî, Âşık Yaşar Reyhanî, Sadık Kemal Turhal (Kemaloğlu) ve Turgut Günay (Yetik Ozan) gibi deyişmeleriyle, yani atışmalarıyla âşıklık geleneğini canlı tutan değerler olarak çok önemli bir işlevi yerine getiriyorlar.

Başta Tayyib Atmaca olmak üzere, dergiye emek veren Metin Özarslan’ı ve Yasin Mortaş’ı günümüzde hece şiirine verdikleri coşkulu katkılarından dolayı yürekten kutluyoruz.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *