Danıştay kararı için üyelerin değişmesi beklendi iddiası

Danıştay kararı için üyelerin değişmesi beklendi iddiası

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, Danıştay 8. Dairesi tarafından alınan ilkokullarda Andımız’ın okutulmasına ilişkin kararını önce onayıp sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın başvurusu üzerine iptal etmesinin ardından yeni bir iddia ortaya atıldı.

Öğrenci Andı’nın okunmasını yürürlükten kaldıran yönetmeliğin iptaline karar veren Danıştay 8. Dairesi’nin kararı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından bozulmuştu.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na yapılan son itiraz, gündeme alınmasına rağmen görüşülmedi. İddiaya göre itirazın görüşülmesi için kurul üyelerinden 7’sinin değiştirilmesi beklendi. Çoğunluk sağlanması üzerine dava ele alındı.

Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’ün haberine göre, 1933’ten 2013’e kadar ilkokullarda okutulan ‘Andımız’la ilgili daha önce kaldırılması yönünde Danıştay’a açılan davalarda, Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, ‘Öğrenci Andı’nın önemine ve gereğine dikkat çekmişti. Son temyizde ise Milli Eğitim Bakanlığı, Andımız’ın kaldırılması yönünde görüş bildirdi. Bakanlığın bugüne kadar savunduklarının tam tersi yönünde görüş bildirmesi şaşkınlık yarattı.

Yargıtay Onursal Üyesi Ali Suat Ertosun, Andımız’ın kaldırılmasına karşı kendisi ve yeğeni adına dava açmıştı. Davanın peşini bırakmayacağını kaydeden Ertosun “Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğim” dedi.

Davacılardan Türk Eğitim Sen’in Genel Başkanı Galip Geylan ise “Danıştay nezdinde kararın düzeltilmesi için girişimde bulunacağız. Aksi durumda AYM’ye başvurarak hukuki süreci sonuna kadar sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.

İki yıldır bekleyen dava

İki yılı aşkın bir zamandır Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu gündeminde bulunan dosya geçtiğimiz ay karara bağlandı. Öğrenci andının okunmasını yürürlükten kaldıran yönetmeliğin iptaline karar veren Danıştay 8. Dairesi’nin kararının bozulmasına hükmedildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda 11’e karşı 4 oyla alınan kararın gerekçesi önümüzdeki günlerde bildirilecek.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *