Çek’lerin Kudüs’te temsilcilik açmasına Filistin’den tepki

Çek’lerin Kudüs’te temsilcilik açmasına Filistin’den tepki

Çekya’nın 11 Mart’ta Kudüs’te, Tel Aviv’deki Büyükelçiliğe bağlı bir temsilcilik açmasının ardından 13 Mart’ta Filistin Dışişleri Bakanlığından ardından da Türkiye’den yazılı açıklama geldi.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Andrej Babiš’in Kudüs’ü ziyareti ile perşembe günü tam teşekküllü bir diplomatik temsilcilik açıldı. Törene İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi de katıldı. Babiš, büyükelçiliklerinin Tel Aviv’de bulunduğunu, yeni açılan temsilciliğin de o büyükelçiliğe bağlı çalışacağını bildirdi. Çekya’nın temsilcilik kararı, İsrail’in “Kudüs’te temsilcilik açan ülkelere aşı” vaadi sonrası gerçekleşti.

Ülkesi Kudüs’te Büyükelçilik ofisi açan Macaristan Başbakanı Viktor Orban da, İsrail’in yardımlarından dolayı Netanyahu’ya teşekkür etti. Netanyahu’ya övgülerde bulunan Viktor Orban, İsrail’in “salgına karşı mücadelede dünya şampiyonu” olduğunu ileri sürdü.

Filistin’den açıklama

Filistin Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, Çekya’nın attığı adımın kınandığı belirtilerek bunun Filistin halkına ve haklarına yönelik açık bir saldırı ve uluslararası hukukun aleni bir ihlali olduğu ifade edildi.

Kararın, Avrupa’nın, 1967’de işgal edilen Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçası olan Kudüs’ün hukuki ve siyasi statüsü konusundaki tavrına karşı bir isyan niteliğinde olduğu kaydedildi. Açıklamada ayrıca, Filistin, Arap, İslam ve Avrupa ülkelerinin Çekya’nın bu tehlikeli kararından dönmesi için yaptıkları çağrılara rağmen bu konuda ısrarcı davrandığı vurgulandı.

Çekya’nın bu adımının, İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinin yeniden başlaması konusunda yürütülen çalışmalar üzerinde dramatik sonuçları olacağı aktarıldı.

Dışişleri Bakanlığı, bu kararın sadece Orta Doğu barış sürecinde değil Filistin, Arap ve İslam ülkeleriyle ilişkileri düzeyinde de doğuracağı sonuçlardan Çekya hükümetini sorumlu tuttu.

Açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile dışişleri bakanlarının ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in, Çekya’nın bu kararından geri adım atması için müdahaleye çağrıldığı kaydedildi.

Türkiye’den tepki: Endişeyle karşılıyoruz

Filistin Dışişleri Bakanlığının açıklamasının ardından Türkiye’den de yazılı bir açıklama yapılarak ‘uluslararası parametlerele saygı’ gösterilmesi istendi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Çek Cumhuriyeti’nin, uluslararası statüsü BM kararlarıyla teminat altına alınmış bulunan Kudüs’te diplomatik ofis açmasını endişeyle karşılıyoruz.

Sözkonusu adım Filistin-İsrail ihtilafının temel parametrelerinden olan Kudüs’ün statüsünü aşındırmaya yönelik girişimlere hizmet edecek bir nitelik taşımaktadır.

Uluslararası toplumun tüm üyelerini, Kudüs’ün tarihi ve hukuki statüsü ile Filistin-İsrail sorununun adil, kapsamlı ve kalıcı çözümüne yönelik uluslararası parametrelere saygı göstermeye davet ediyoruz.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *