Netanyahu ‘Türkiye ile görüştüklerini’ söyledi

Netanyahu ‘Türkiye ile görüştüklerini’ söyledi

Başta Mavi Marmara olmak üzere Gazze ablukası gibi nedenlerle birkaç yıldır bozuk görünen Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yeni gelişmeler yaşanıyor.

‘Normalleşme’ kervanı

Geçen yıl Trump yönetiminin aracılığıyla Arap ülkeleri ile işgalci İsrail arasında ‘normalleşme’ adı verilen anlaşmalar yapılmıştı. Bu ülkeler sırasıyla BAE, Bahreyn, Sudan, Fas olmuştu. Mısır ise bu yolun öncüleri olarak 1979’da, Ürdün de 1994’te bu adımları atmıştı. Suudi Arabistan’ın bir takım nedenlerle İsrail’e soğuk bakmasına karşın, Riyad yönetiminin de İsrail’e sıcak baktığı biliniyor.

Türkiye ise 1948 yılında İsrail devletinin ilanından sonra, halkı müslüman ülkeler arasında İsrail’i tanıyan ilk ülke olarak dikkat çekmişti.

Netanyahu ‘iyi bir gelişme’ haber verdi!

Özellikle Biden yönetiminin ABD’de iş başına gelmesinin ardından, Ortadoğu’da dengeler değişmeye başladı. Önceki başkan Trump döneminde Netanyahu ile yakın ilişkilerin, Biden döneminde sürdürülememesi İsrail açısından bir handikap teşkil etmesine karşın, Biden yönetimi de İsrail’le gerçekleştirilen ‘normalleşme’ anlaşmalarının doğru olduğunu ve sürdürüleceğini bildirmişti.

Bugün Tel Aviv’den gelen bir açıklama, İsrail-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılmakta olduğunun sinyalini verdi.

Seçim kampanyası sürdürmekte olan işgalci İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yaptığı bir konuşmada, Türkiye ile görüşmekte olduklarını ve “bunun iyi bir gelişme” olduğunu söyledi.

Dün de başka bir açıklama gelmişti

Dün bir başka açıklama ise işgalci İsrail’in Enerji Bakanı Yuval Steinitz’den gelmişti. Steinitz, Türkiye ile iş birliğine hazır olduklarını duyurmuştu.

Türkiye Mısır yakınlaşması

Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’de gelişmelere paralel olarak, Türkiye ile Mısır yönetimi arasında da son günlerde yakınlaşma başlamış, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Mısır ile anlaşmak istediklerini bildirmişti.

İbrahim Kalın, Amerikan Bloomberg kanalına verdiği röportajda, “Mısır ve diğer Körfez ülkeleriyle bölgesel barış ve istikrar için yeni bir sayfa açılabilir” ifadesini kullanmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *