İngiliz aşısına yeni yasak Danimarka ve Norveç’ten

İngiliz aşısına yeni yasak Danimarka ve Norveç’ten

Danimarka Sağlık İdaresi, aşının uygulandığı kişilerde ciddi oranda “kanda pıhtılaşma” görüldüğü yönünde şikayetler alınması üzerine Oxford/AstraZeneca aşısının kullanımının askıya alındığı bildirildi.

Danimarka’da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı kullanılan İngiliz-İsveç ortak yapımı Oxford/AstraZeneca aşısının kullanımına ara verildiği bildirildi.

Sağlık İdaresinin internet sitesinden yapılan açıklamada, aşının uygulandığı kişilerde ciddi oranda “kanda pıhtılaşma” görüldüğü yönünde şikayetler alınması üzerine bu kararın alındığı belirtildi.

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) konuya ilişkin AstraZeneca aşısıyla ilgili inceleme başlattığı ifade edilen açıklamada, “kanda pıhtılaşma” şikayetleri ile AstraZenaca aşısı arasında şu an için herhangi bir bağ kurulamayacağı da vurgulandı.

Açıklamada, Danimarka’da AstraZeneca aşısı yapılan ve kanda pıhtılaşma şikayeti bildiren bir kişinin hayatını kaybettiği, aşının uygulanmasına 14 gün ara verildiği kaydedildi.

Peş peşe yasaklar

Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü yetkilisi Geir Bukholm, yaptığı basın açıklamasında, ihtiyati tedbir amacıyla AstraZeneca aşının kullanımının askıya alındığını belirtti.

Avusturya, Estonya, Litvanya, Lüksemburg ve Latviya’nın da aralarında bulunduğu 5 ülke de daha önce Oxford/AstraZeneca aşısı kullanımını askıya almışlardı.

İtalya’da bir serisine ait dozlar yasaklandı

İtalya İlaç Ajansından (AIFA) yapılan yazılı açıklamada, Oxford/AstraZeneca aşısına yönelik rapor edilen bazı olumsuz bildirimler nedeniyle “ABV2856” seri numaralı dozların kullanımının tedbiren ülke genelinde durdurulmasına karar verildiği belirtildi.

Açıklamada, AIFA’nın Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile yakın koordinasyon içinde olduğu ve gelişmelere dair ek önlemler hakkını saklı tuttuğu kaydedildi.

Kamuoyuna yansıyan haberlerdeki şüpheli olaylarla aşı arasında herhangi bir bağlantı kurulamadığı ifade edilen açıklamada, ilgili kurumların incelemelerinin sürdüğü bildirildi.

İtalyan basınında çıkan haberlere göre, AIFA’nın bu kararı, İtalyan donanmasında görevli 43 yaşında bir askerin Sicilya adasında kalp krizi geçirerek ölmesinin ardından geldi.

Stefano Paterno isimli askere dün AstraZeneca’nın “ABV2856” seri numaralı aşısının ilk dozundan yapıldığı belirtildi.

Askerin ölüm sebebinin aşı kaynaklı olup olmadığına dair Siraküza Cumhuriyet Savcılığının soruşturma başlattığı kaydedildi.

Ayrıca yine Sicilya’nın Katanya kentinde görevli bir polis memurunun da Kovid-19 aşısı yapıldıktan 12 gün sonra hayatını kaybetmesi dolayısıyla Katanya Cumhuriyet Savcılığının soruşturma açtığı basına yansıdı.

Durdurma kararlarının ardından İngiltere’den açıklama

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın ofisinden konu ile ilgili resmi bir açıklama yapıldı. Bazı ülkelerin AstraZeneca aşısının kullanımını askıya alma kararına ilişkin yapılan açıklamada, aşının “güvenli ve etkili” olduğu ifadelerine yer verildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *