Dışişlerinden Holokost mesajı: Saygıyla anıyoruz

Dışişlerinden Holokost mesajı: Saygıyla anıyoruz

Birleşmiş Milletler’in Türkiye’nin de ortak talebi ile 27 Ocak’ta, 2. Dünya Savaşı yahudi kurbanları için düzenlendiği anma gününde, Dışişleri Bakanlığı bir mesaj yayınladı.

Bakanlığın mesajında 6 milyon Yahudinin katledildiği ifadesi kullanılırken, Birleşmiş Milletler’in kararında ortak sunuculardan birinin Türkiye olduğu hatırlatıldı. Ayrıca, Nazi baskısından kaçan binlerce Yahudiye de ev sahipliği yapıldığı belirtildi.

Bakanlığın mesajında şu ifadelere yer verildi:

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1 Kasım 2005 tarihli, ülkemizin de ortak sunucusu olduğu kararıyla, 27 Ocak gününü “Uluslararası Holokost’u Anma Günü” olarak kabul etmiştir.

“Uluslararası Holokost’u Anma Günü” dolayısıyla, Nazi rejimi ve işbirlikçilerinin sistematik bir biçimde vahşice katlettiği 6 milyon Yahudi ile Romanlar ve engelliler başta olmak üzere 11 milyon Holokost kurbanını saygıyla hatırlıyoruz. Mağdurlara bu vahşetten kaçmaları için yardım eli uzatan diplomatlarımızı da bir kez daha saygıyla anıyoruz.

Türkiye, Holokost’un kapsamlı bir şekilde ele alınması, yaşanan mağduriyetlerin hatırlanması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla kurulmuş olan Uluslararası Holokost Anma İttifakı’nın (IHRA) faaliyetlerine 2008 yılından beri gözlemci olarak katılmaktadır.

Tarihte emsali görülmemiş Holokost gibi elim bir gerçekliğe karşın, halen Antisemitizm ile İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve ırkçılık gibi ayrımcı ideolojilerin kendilerine zemin bulmasını ve nefret temelli söylem ve suçlarda küresel boyutta artış yaşanmasını endişe verici buluyoruz.

Ülkemiz, uluslararası barış ve güvenliğe tehdit teşkil eden nefret temelli bu sınamalarla ve her türlü ayrımcılıkla mücadelesini kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir. Türkiye, bu amaçla uluslararası işbirliği yapılmasının önemini vurgulamaktadır.

Geçmişte Nazi rejiminin baskıları üzerine ülkelerini terk etmiş binlerce Yahudi’ye ev sahipliği yaparak Holokost’tan kurtulmalarını sağlayan Türkiye, bugün de kapılarını vahşetten kaçanlara açık tutmakta ve milyonlarca insana koruma sağlamaktadır.

Dış politikasında insan odaklı bir yaklaşım benimseyen Türkiye, bu vesileyle, geçmişteki trajedilerin tekrarının önlenmesi için uluslararası topluma insani ilkelere öncelik verilmesi çağrısında bulunmaktadır.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *