Siyonist İsrail’in yeni yerleşim kararına tepkiler

Siyonist İsrail’in yeni yerleşim kararına tepkiler

İşgalci İsrail yönetiminin Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yeni yerleşim yerleri inşası kararının ardından tepkiler peş peşe geliyor.

Almanya’dan, İsrail’e ‘yeni yerleşimlerin inşasını durdurun’ çağrısı

Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim yerlerini genişletmesinden son derece endişe duyulduğu belirtilerek, bunun uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarını ihlal ettiği vurgulandı.

Bunun, iki devletli çözümün uygulanabilirliğine de zarar verdiği kaydedilen açıklamada, “Hükümet olarak Batı Şeria’da yeni yerleşim yerlerinin inşasının durdurulması ve Doğu Kudüs’teki inşaat ihale sürecinin askıya alınması çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, iki devletli bir çözümün hem İsrail’in güvenliği hem de Filistinlilerin haklarının korunması açısından Orta Doğu’daki çatışmaya en iyi çözüm olmaya devam ettiği vurgulandı.

İngiltere’den, yeni yerleşimleri derhal durdurun’ çağrısı

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in yerleşim yerlerini genişletmesinin uluslararası hukuku ihlal ettiği ve iki devletli çözümün uygulanabilirliğine zarar verdiği vurgulandı.

Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinde 780 yeni konut inşasına onay verilmesinden endişe duyulduğu kaydedilen açıklamada, “Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da yeni yerleşimlerin inşa edilmesinin derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz.” denildi.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now (Şimdi Barış) Hareketi, Tel Aviv yönetiminin, işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinde 780 yeni konut inşasını onayladığını duyurmuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Twitter hesabından 11 Ocak’ta yaptığı paylaşımda, “Yahuda ve Samara (Talmudik Batı Şeria) bölgelerinde 800’den fazla yeni konut inşa edileceğini” açıklamıştı.

İtalya, İsrail’in kararından ‘derin endişe’ duyuyor

İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “İtalya, İsrail’in Batı Şeria’da farklı yerlerde 800 yeni konut inşasına başlama kararından duyduğu derin endişeyi yineliyor. Geçen 17 Kasım’da (2020) Givat Hamatos’ta ihalenin açılmasında olduğu gibi İtalya, İsrailli makamlara bu kararlarını gözden geçirme davetini bir kez daha yeniledi.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Batı Şeria’daki yerleşimlerin genişlemesi, uluslararası hukuku ihlal ediyor. Birleşmiş Milletler kararlarıyla uyumlu, uluslararası kabul görmüş parametreler doğrultusunda adil, sürdürülebilir iki devletli çözümün uygulanabilirliğini telafi edilmeyecek düzeyde zayıflatma riski söz konusu.” ifadeleri yer aldı.

Bakanlık açıklamasında, İsrail’e, taraflar arasında güvenin yeniden tesis edilmesine ve doğrudan müzakerelerin başlamasına yönelik halihazırdaki çabaları tehlikeye atabilecek tek taraflı eylemlerden kaçınması çağrısı yapıldı.

AB, İsrail’den, kararından geri dönmesini istedi

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan açıklamada, İsrail’in Kudüs’ün güneyindeki Givat Hamatos’ta 800 konut inşa kararının uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulandı ve ihale sürecinin durdurulması istendi.

Yeni yerleşim inşaatlarının İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözümü baltaladığı ifade edilen açıklamada, AB’nin İsrail’e yerleşim faaliyetlerini sonlandırması için defalarca çağrı yaptığı hatırlatıldı.

Açıklamada, “AB, yerleşimlerin uluslararası hukuk açısından yasa dışı olduğu konusundaki katı duruşunu korumaktadır.” değerlendirmesi yer aldı.

Orta Doğu barışı için kritik bir dönemden geçildiği ve bu tür faaliyetlerin İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki normalleşme sürecindeki olumlu gelişmelerine de ters etki yapacağı belirtilen açıklamada, “İsrail hükümetine yerleşimlerle ilgili kararını geri çevirmesi ve İsrail-Filistin müzakerelerinin yeniden başlaması için gerekli güven inşasında liderlik göstermesi için çağrıda bulunuyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Türkiye: Endişeyle karşılıyoruz

Türk Dışişleri Bakanlığından 12 Ocak’ta yapılan açıklamada, “İsrail’in, Batı Şeria’da 850 konutluk ilave yasadışı yerleşim yeri inşasına yönelik planları onaylayacağı yönündeki açıklamaları endişeyle karşılıyoruz.” denilmişti. Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

“Bu adım İsrail’in, ABD’de yeni yönetimin göreve gelmesinden önce hız vermiş olduğu gayri meşru uygulamalarının son örneğini teşkil etmektedir.

İsrail’in, sözkonusu yerleşim faaliyetleriyle coğrafi bütünlüğe sahip bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını engellemeye ve iki devletli çözüm ihtimalini ortadan kaldırmaya çalıştığı aşikardır.

Uluslararası toplumu, Birleşmiş Milletler kararları başta olmak üzere uluslararası hukuku hiçe sayan bu tasarrufları sonlandırması yönünde İsrail’e gereken baskıyı uygulamaya ve bu mütecaviz eylemlere karşı çıkmaya davet ediyoruz.”

Mısır’dan kınama

Mısır Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, İsrail’in Batı Şeria’da 800 yeni yerleşim birimi inşa edilmesi onayını “uluslararası meşruiyet kararlarının yeni bir ihlali olması sebebiyle” kınadı.

DPA’nın aktardığına göre Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Hafız konuya dair şunları söyledi: “Çeşitli uluslararası taraflar Filistin ve İsrail arasındaki müzakereleri yeniden canlandırmaya yönelik aralıksız çaba gösterirken, bu kadar sık ​​adımların iki devletli çözüm fırsatını baltalaması ve bu adımlardan kaynaklanan olumsuz etkilerin bölgenin güvenliğine ve istikrarına da yansıması konusunda endişeliyiz.”

Filistin: İsrail, Biden’ın barış çabalarını baltalamaya çalışıyor

Filistin haber ajansına açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyneİsrail‘in işgal altındaki Batı Şeria’da 780 yeni yerleşim birimi kurma planını onaylamasını kınadı.

Ebu Rudeyne, şu ifadeleri kullandı: “İsrail hükümeti Biden yönetimini yerleşimlerle karşılıyor. Biden yönetiminin barış yönünde göstereceği çabayı baltalamayı amaçlıyor. Yerleşimler, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına göre gayrimeşrudur. Bu yalnızca iki devletli çözümü baltalamayı hedefliyor.”

“İsrail hükümetine derhal müdahalede bulunulmalıdır”

Uluslararası topluma çağrıda bulunan Ebu Rudeyne, “Planlı ve sistematik bir şekilde iki devletli çözümü yok etmeyi durdurmaya zorlanması için İsrail hükümetine derhal müdahalede bulunulmalıdır.” açıklamasını yaptı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dayfullah el-Fayiz de İsrail’in yeni yerleşim kararının durdurulması için uluslararası baskı yapılması çağrısında bulunarak, “Bu adım, uluslararası hukuk ve meşruiyet kararlarının açık bir şekilde delinmesidir.” ifadelerine yer verdi.

İsrail 780 yeni konut inşasına onay vermişti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 11 Ocak’ta 800 yerleşim birimi kurma kararı aldığını açıklamıştı.

İsrailli insan hakları örgütü “Şimdi Barış Hareketi”, dün yaptığı açıklamada, İsrail hükümetinin Batı Şeria’da 780 konutlu bir yerleşim kurma planını onayladığını duyurmuştu.

Aynı örgüt daha önceki açıklamalarında İsrail hükümetinin Donald Trump’ın başında olduğu ABD yönetimi döneminde Batı Şeria’daki yerleşimlerini öncekilere göre ikiye katladığını ilan etmişti.

Tümü yasa dışı

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te 13, Batı Şeria’da 253 yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor.

Bu yerlerde ikamet eden 650 binden fazla Yahudi yerleşimci, işgal altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zor hale getiriyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *