Biden: Dünya bizi izliyor, geri çekilin

Biden: Dünya bizi izliyor, geri çekilin

ABD’de yaşanan olayların ardından, yeni başkan Biden, göstericilere geri çekilme çağrısı yaparken, aralarında Türkiye’nin de olduğu pek çok ülke, göstericileri kınayan, demokrasiyi savunan mesajlar yayınladı.

Joe Biden

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin Kongreyi basmasının ardından “ABD demokrasisi ve hukukun üstünlüğüne yönelik saldırılara son verilmesi” çağrısı yaptı. Biden, başkanlığının tescil edileceği Kongre oturumunun, Trump destekçilerinin baskını yüzünden kesintiye uğraması üzerine başkent Washington’da başlayan olayların ardından açıklamalarda bulundu.

ABD demokrasisi ve hukukun üstünlüğüne yönelik “görülmemiş saldırılara” son verilmesi çağrısında bulunan Biden, “Başkan Trump’ı TV’ye çıkarak ettiği yemini yerine getirmesi, Anayasa’yı savunması ve bu kuşatmaya son verilmesini talep etmeye çağırıyorum.” dedi. Biden, “Kongredeki kaos, gerçek Amerika’yı yansıtmıyor. Biz bu değiliz. Gördüklerimiz, kendilerini kanunsuzluğa adamış radikal küçük bir grup. Bu muhalefet değil kargaşa, kaos isyan sınırında. Bu duruma şu an itibarıyla son verilmeli. Bu kalabalığı geri çekilmeye ve demokrasinin işlemesine izin vermeye çağırıyorum.” diye konuştu. Kongreyi basmanın, camları kırmanın, ofisleri işgal etmenin ve seçilmiş yetkililerin güvenliğini tehdit etmenin protesto değil ayaklanma olduğunu vurgulayan Biden, “Dünya bizi izliyor. Birçok Amerikalı gibi, çok uzun süredir umut ışığı olan demokrasimizin, ulusumuzun böylesine karanlık bir ana şahit olmasının şokunu ve üzüntüsünü yaşıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD basını

ABD Kongresinde Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı ve 3 Kasım 2020’deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumu sonrasında Başkan Donald Trumptaraftarı bazı grupların, polis barikatını aşıp Kongre binasına girdiği olaylar, ABD basını tarafından “bozguncuların işgali” olarak görüldü. Ülkenin yüksek tirajlı gazeteleri, internet edisyonlarında olayları canlı aktarırken, eylemcileri “bozguncu çetesi” anlamına gelen “mob” sözcüğüyle adlandıran başlıklar kullandı.

Washington Post gazetesi, olayları, “Trump taraftarı çete Capitol (Kongre) binasını kuşattı” başlığıyla duyurdu. Gazete haberinde, “Başkan Trump’ın yüzlerce destekçisi, polis barikatını aşarak Kongre binasına girdi, Seçici Kurul oylarına itiraz eden Cumhuriyetçi temsilcilerin tartışmalarını böldü. Senatoda Cumhuriyetçi çoğunluğun lideri Mitch McConnell, meslektaşlarına ‘Joe Biden’ın zaferinin onanması ve seçim sonuçlarını değiştirmeye yönelik çabalara son verilmesine yönelik’ çağrısını yaparken kargaşa koptu.” ifadelerini kullandı.

New York Times gazetesinin internet edisyonunda, “Trump’ın öfkeli konuşmasıyla galeyana gelen çete, Capitol’ü kuşattı” başlığı yer aldı. Gazete, haberinde, “Çetenin binayı işgal etmesinin ardından Senatoda Seçici Kurul oylarının sayılması yarıda kaldı. (Başkan Yardımcısı) Pence ve kanun koyucular tahliye edildiler.” ifadeleriyle okurlarına aktardı.

CNN televizyonu, olayları, internet sitesinde büyük puntolarla, “Çete, ABD başkentini işgal etti.” başlığıyla duyurdu. Haberde, göstericilerin Temsilciler Meclisi salonuna kadar girdikleri, olaylar nedeniyle meclisin her iki kanadındaki Cumhuriyetçiler’in Seçici Kurul oylarına yaptıkları itirazların yarıda kaldığı vurgulandı.

Şirketlerden açıklama

General Motors, Apple, JPMorgan Chase ve Johnson & Johnson gibi ABD merkezli büyük şirketlerin üst yöneticilerinden oluşan İş Dünyası Masası (The Business Roundtable) Kongreye yapılan baskını eleştirdi. Yapılan açıklamada, kaosa son verilmesi istenerek, “Ülkenin başkentinde ortaya çıkan kaos, demokratik bir seçimin meşru sonuçlarını altüst etmeye yönelik hukuksuz çabaların sonucudur.” ifadelerine yer verildi.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi

ABD’deki en büyük Müslüman hakları savunucusu kurum konumundaki Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) de yayınladığı açıklamada, Kongreye yapılan saldırının, Trump’ın 5 yıl önce seçim kampanyasında ortaya çıkardığı aşırı sağ hareketin doruk noktasını temsil ettiği değerlendirmesi yapıldı. Açıklamada, silahlı Trump destekçilerinin “şiddet yanlısı isyancılar” olduğu kaydedilerek, “Kongreyi, başkentte yaşanan şiddet eylemlerinden kışkırtıcı Başkan Trump’ın sorumlu tutularak istifa etmesini veya görevden alınma ile karşı karşıya kalmasını talep etmeye çağırıyoruz.” ifadeleri paylaşıldı.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, ABD Kongresindeki olayları “şoke edici” şeklinde nitelendirdi. Stoltenberg, “ABD başkanlık seçiminin sonucuna saygı duyulması” çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Kongresinin Başkan Donald Trump’ın destekçileri tarafından basılmasının ardından yaşanan olaylardan üzüntü duyduğunu bildirdi. Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, siyasi liderlerin bu tür durumlarda destekçilerinden şiddetten kaçınmalarını, demokratik süreçlere ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermelerini istemesinin önemine vurgu yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır, Twitter hesabından, “Bugün Washington’da Kongrede yaşanan gelişmelerden üzüntü ve endişe duydum. ABD, dünyanın en büyük demokrasilerinden biri. Böylesine kritik bir zamanda ev sahibi ülkemizde demokratik süreçlerde barış ve saygının üstün geleceğine inanıyorum.” açıklamasında bulundu.

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği (AB) Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, “ABD kurumlarının ve demokrasinin gücüne inanıyorum” dedi. Von der Leyen, ABD Başkanı Donald Trump taraftarlarının 3 Kasım 2020’deki başkanlık seçimi sonucunun resmileştirileceği Kongre oturumunu protesto için barikatları aşarak Kongre binasına girmelerinin ardından Biden’ın Twitter’daki “Amerika bugün gördüğümüzden çok daha iyidir.” mesajını alıntılayarak sosyal medyada paylaşımda bulundu. AB Komisyon Başkanı, “ABD kurumlarının ve demokrasinin gücüne inanıyorum. Yönetimin barışçıl şekilde devri esastır. Başkanlık seçimini Joe Biden kazanmıştır. Gelecek ABD Başkanı olarak kendisiyle çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum.” ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD Başkanı Donald Trump taraftarlarının barikatları aşarak Kongre binasına girmesini, “ABD demokrasisine görülmemiş saldırı” olarak değerlendirdi ve seçim sonucuna saygı gösterilmesi çağrısında bulundu. Borrell, Washington’daki olaylar hakkında sosyal medyada paylaşımda bulundu. Amerikan demokrasisinin dünyanın gözünde bu gece “kuşatma altında” olduğunu belirten Borrell, “Bu, ABD demokrasisine, kurumlarına ve hukukun üstünlüğüne yönelik görülmemiş bir saldırı. Amerika bu değil. 3 Kasım seçimlerinin sonuçlarına saygı gösterilmeli.” ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Washington’daki olayların ardından “ABD’de yönetimin Joe Biden’a barışçıl şekilde devrinin sağlanacağına inanıyoruz.” ifadesini kullandı. ABD Kongresinin “demokrasi mabedi” olduğunu belirten Michel, “Washington’da yaşanan görüntülere şahitlik etmek şoke edici. ABD’de yönetimin Joe Biden’a barışçıl şekilde devrinin sağlanacağına inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ABD’deki olayları endişeyle izlediklerini, tarafları öncelikle sükunete davet ettiklerini belirtti. Şentop, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD’de Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasına göstericilerin girmesine kadar varan gelişmeler konusunda değerlendirmede bulundu. Şentop, “ABD’deki olayları endişe ile izliyor, tarafları öncelikle sükunete davet ediyoruz. Daima hukuk ve demokrasi içinde sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye olarak her zaman hukuktan ve demokrasiden yana olduk. Herkese de bunu tavsiye ederiz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz.” ifadesini kullandı. Kalın, ABD’nin başkenti Washington’da Başkan Donald Trump’a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocunun polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesine ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu. “Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz.” ifadesine yer veren Kalın, aynı mesajın İngilizcesini de paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “ABD’de demokrasinin tüm kurum ve teamülleriyle bir an önce işler hale geleceğine olan inancımızı koruyoruz.” ifadelerini kullandı. ABD’nin başkenti Washington’da Başkan Donald Trump’a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocunun polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesine ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulunan Altun, “ABD’de demokrasinin tüm kurum ve teamülleriyle bir an önce işler hale geleceğine olan inancımızı koruyoruz.” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, ABD’de yaşanan gelişmelerin, demokrasiler için ırkçılık, şiddet ve gayrimeşruluk tartışmalarının toplumsal alanda ağır sonuçlarını göstermesi açısından önemli olduğunu belirtti. ABD’nin başkenti Washington’da Başkan Donald Trump’a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocunun polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesine ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulunan Ünal, şunları söyledi: “ABD’de yaşanan gelişmeler demokrasiler için ırkçılık, şiddet ve gayrimeşruluk tartışmalarının toplumsal alanda ağır sonuçlarını göstermesi açısından önemli. Siyaset dilinde gayrimeşruluk tartışmalarının nasıl bir sorumsuzluk doğurduğunu ABD örneğinde tüm dünya izliyor.”

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada “ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD’nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz.” Açıklamada, ABD’deki Türk vatandaşlarının kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmaları tavsiye edildi.

İngiltere

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ABD’de iktidarın düzenli ve barışçıl bir şekilde devrinin hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Johnson, sosyal medya hesabından, ABD Başkanı Donald Trump destekçilerinin Kongre binasına girmesine ilişkin açıklama yaptı. Kongredeki olayları “utanç verici” olarak nitelendiren Johnson, ABD’nin dünya çapında demokrasiyi savunduğunu kaydederek, “İktidarın şimdi düzenli ve barışçıl bir şekilde devri hayati öneme sahip.” ifadesini kullandı.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından paylaştığı videoda, “Bu 6 Ocak’ta ABD Kongresinin Kasım 2020’deki seçimleri kazanan Başkan Biden’in başkanlığının tescil edileceği oturum sırasında bazı şiddet yanlısı kişiler bir kadını öldürdü ve Amerika demokrasisinin seküler anıtı Kongre binasına girdi. Dünyanın en eski demokrasilerinden birinde görevini devredecek bir cumhurbaşkanının taraftarları meşru bir seçimin sonuçlarına silahlarla meydan okuyorsa bu evrensel bir fikre zarar verir. Washington’ta bugün olanlar ABD’yi yansıtmıyor.” ifadelerini kullandı.

ABD ve Fransa’nın 18. yüzyıldan bu yana özgürlük ve demokrasi paktıyla oluşan müttefikliği bulunduğuna değinen Macron, ülkesinin daima ABD halkının bağımsızlığından yana olduğunu belirtti. Macron, Fransa’nın ABD’yi demokrasi sembolü olarak gördüğüne işaret ederek şunları anlattı: “Amerika Birleşik Devletleri bağımsızlık ve özgürlüğüne yönelik tehditlere rağmen 20. yüzyıldaki iki dünya savaşında da Fransa’nın yanında yer aldı. Bugün Fransa şevk ve kararlılıkla ABD halkının ve yöneticilerini seçmeye, kaderlerini, hayatlarını hür irade ve demokratik seçimlerle belirlemeye çalışan halkların yanında. Bazılarının şiddet ve baskılarına rağmen pes etmeyeceğiz.”

ABD ile ortak mücadelelerinin demokrasiyi güçlü tutmak olduğunu savunan Macron, konuşmasının bir kısmına İngilizce olarak devam etti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ABD Kongresindeki olaylara ilişkin, “Amerikan kurumlarına yönelik şiddet, demokrasiye ciddi saldırıdır.” değerlendirmesinde bulundu. Le Drian, ABD Başkanı Donald Trump destekçilerinin Kongre binasına girmesine ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. “Amerikan kurumlarına yönelik şiddet, demokrasiye ciddi saldırıdır. Bunu kınıyorum.” ifadesini kullanan Le Drian, ABD halkının iradesine ve oyuna saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Almanya

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Twitter’dan yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarını kabul etmeyen ABD Başkanı Donald Trump ve destekçilerine tepki gösterdi. Bakan Maas, “Artık Amerikalı seçmenlerin kararını kabul edin. Demokrasiyi ayaklar altına almaya son verin” ifadesini kullandı. Demokrasi düşmanlarının Washington’daki inanılmaz görüntüleri görmekten mutlu olduğunu belirten Maas, “Kışkırtıcı kelimeler Federal Meclis basamaklarında olduğu gibi şimdi de Kongrede şiddet eylemlerine dönüşüyor. Demokratik kurumlara yönelik küçümsemelerin etkisi yıkıcıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya

Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Senatör Kosaçev, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Washington’daki olayların birkaç sebebi bulunduğunu, bu sebeplerden birinin Trump’ın “narsistliği, eksantrikliği ve maceracılığı” olduğunu belirtti. Olayların diğer sebebinin ise 3 Kasım’da düzenlenen seçimin sonuçlarındaki belirsiz kaymalar ve Georgia eyaletindeki seçim sonuçları olduğunu kaydeden Kosaçev, bu kez kaybeden tarafın, kazananları seçim sonuçlarını tahrif etmekle suçlamak için fazlasıyla gerekçesi olduğunu ileri sürdü. Kosaçev, “Açıkça Amerikan demokrasisi her iki ayağının üzerinde topallıyor.” ifadelerini kullandı. Demokrasi bayramının artık sona erdiğini kaydeden Kosaçev, ABD’nin artık demokrasi konusunda bir rota çizemediğini, bu nedenle artık onu belirleme ve hatta başkalarına empoze etme hakkını da kaybettiğini vurguladı.

Kanada

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kanadalıların Washington’da yaşanan olaylardan rahatsızlık ve üzüntü duyduğunu belirtti. Trudeau, “Şiddet asla halkın iradesini geçersiz kılmayı başaramayacak. ABD’deki demokrasi savunulmalı ve savunulacaktır.” ifadesini kullandı.

İtalya

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Washington’da yaşananları büyük bir endişeyle takip ediyorum. Şiddet, demokratik hak ve özgürlüklerin kullanılmasıyla bağdaşmaz. ABD kurumlarının gücüne ve sağlamlığına güveniyorum.” ifadelerini kullandı.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, yaşananların ABD halkının özgürlüklerine saldırı olduğunu belirterek, “Bir an önce düzenli, barışçıl, görev devir tesliminin olması ümidiyle her türlü şiddeti güçlü şekilde kınıyoruz.” yorumunu yaptı.

Avusturya

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen,  sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD demokrasisinin kalbi olan Kongre binasına popülistçe ve demokratik değerler gözetilmeksizin yapılan saldırıyı kaygı içinde takip ettiğini kaydetti. Van der Bellen, “Özgürce yapılmış seçimlerin sonuçlarını kabul etmek ve iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesini sağlamak demokrasinin temel unsurlarından birisidir. ABD’nin bu demokratik kuralları muhafaza edeceğine olan inancım tamdır, her ne kadar şu anki başkan tereddüt etse de” değerlendirmesinde bulundu.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da Twitter hesabından, Washington’dan gelen görüntülerin şok edici olduğuna işaret ederek, “Bu, demokrasiye yönelik kabul edilemez bir saldırıdır. Barışçıl ve düzenli bir şekilde gücün devredilmesi sağlanmalıdır.” paylaşımında bulundu.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ise Washington’daki Kongre binasının ABD demokrasisinin sembolü olduğuna dikkati çekerek, bu sembole şiddet, nefret ve kaosla saygısızlık yapılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Avustralya

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ABD’de yaşanan olaylardan son derece üzüntü duyduğunu belirterek, “ABD, Avustralya’nın dostudur ve dünyanın en büyük demokrasilerinden biridir. Düşüncelerimiz onlarla birlikte ve barışçıl bir geçişin gerçekleşmesini umuyoruz.” dedi.

Yeni Zelanda

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, “İnsanların oy kullanma, seslerini duyurma ve bu kararı barışçıl şekilde onaylama hakkı, asla bir çete tarafından geri alınmamalıdır.” ifadesini kullandı.

Hindistan

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Washington’daki isyan ve şiddetle ilgili haberlerden dolayı üzüntü duyduğunu belirterek, “Demokratik sürecin yasa dışı protestolarla altüst olmasına izin verilemez.” açıklamasında bulundu.

İsrail

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, ABD Kongresindeki olayların demokrasiye inanan herkesin yüreğini acıttığını belirtti. “Dünyanın en güçlü demokrasisi” olarak tanımladığı ABD’den bu tür fotoğrafları görebileceğine inanamadığını dile getiren Gantz, “Washington’dan gelen fotoğraflar demokrasiye inanan herkesin yüreğini acıtıyor. Bu, siyasi rekabetten önce oyunun kuralları üzerinde anlaşmamız gerektiğinin kanıtı: Hukukun üstünlüğünü sürdürmek, demokratik prosedürlere saygı göstermek ve saygılı söylem.” ifadelerini kullandı.

Litvanya

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda da yönetimin el değiştirmesinin olgun demokrasilerin en önemli göstergelerinden biri olduğunu dile getirerek, “Hukukun üstünlüğü, sokak kanunları değildir. Müttefik ülkede demokratik değerlerin üstünlüğüne olan inancımız tamdır.” görüşünü paylaştı.

İsveç

İsveç Başbakanı Stefan Löfven ise “Washington’daki olayları büyük endişeyle takip ediyorum. Şu anda gördüğümüz şey, demokrasiye bir saldırıdır. Başkan Trump ve birçok Kongre üyesinin olanlardan büyük sorumluluğu var. Başkanlık seçimleri sonrası demokratik sürece saygı duyulmalıdır. Amerika Birleşik Devletleri güçlü bir demokrasiye sahiptir. Umarım barışçıl bir düzen yeniden tesis edilir.” değerlendirmesinde bulundu.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de Washington’daki miting sonrası gelişmelerden dolayı derin endişe duyduklarını ifade ederek, “Demokrasiye yönelik bir saldırıya tanık oluyoruz. Demokratik sürece saygı gösterilmeli ve düzen barışçıl bir şekilde yeniden tesis edilmelidir. ABD demokrasisi güçlüdür. Başkan Trump, demokratik sürece destek verme sorumluluğuna sahiptir.” yorumunu yaptı.

Danimarka

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ise Twitter’den yaptığı paylaşımda, “Ekstremizm, şiddet, kutuplaşma ve kaos asla doğru bir yol değil. Washington’da yaşananlar korkunç. Demokrasinin yeniden işe yaraması dileğiyle.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “Washington’da meydana gelen şiddet ve korkunç olaylardan son derece rahatsızız. Amerikan demokrasisi, dirençlidir, güçlüdür ve bu krizin üstesinden gelecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

İspanya

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, “Washington’daki Kongre binasından gelen haberleri endişeyle takip ediyorum. Amerika demokrasisinin gücüne güveniyorum. Yeni Başkan Joe Biden, Amerikan halkını birleştirerek, gerilimi aşacaktır.” ifadesini kullandı.

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, Twitter’dan yazdığı iletisinde, “Demokrasi barışçıl güç aktarımına dayanır: Kim kaybederse yenilgiyi kabul etmek zorundadır. Halkın iradesini yerine getirmek için senatörlere ve temsilcilerine tam güven. Başkan seçilen Joe Biden’e tam güven.” görüşünü paylaştı.

Kolombiya

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “ABD’de oyların sayılma sürecinde yaşanan şiddet olaylarını reddediyoruz. Kongrenin saygın üyelerine ve tüm kurumlara dayanışmamı ve desteğimi belirtiyorum. Kolombiya, demokrasi hayatımızın başlangıcından bu yana ülkelerimiz tarafından paylaşılan hukukun üstünlüğüne, ABD kurumlarının sağlamlığına ve demokrasiye tam güven duymaktadır. ” ifadelerini kullandı.

Arjantin

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Twitter hesabından Joe Biden’ın fotoğrafı ile yaptığı paylaşımda, “Washington’da meydana gelen ciddi şiddet eylemlerini ve Kongreye yapılan baskını kınıyoruz. Halkın iradesine saygı duyulduğu barışçıl bir geçiş olacağına inanıyor ve yeni Başkan Joe Biden’a en güçlü desteğimizi ifade ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Şili

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, sosyal medya hesabından, “Şili, ABD’deki demokratik süreci değiştirmeyi amaçlayan eylemleri reddediyor, şiddeti ve anayasal kurumlara uygunsuz müdahaleyi kınıyor. Şili, hukukun üstünlüğünü garanti altına almak için ABD demokrasisinin gücüne güveniyor.” paylaşımı yaptı.

Ekvador

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno ise “Bugün Washington’da işlenen şiddet eylemlerini kabul etmiyoruz. Geleneksel ABD hukukunun üstünlüğüne, kurumsal çerçevesine ve yasal süreç garantilerine saygı gösterilmelidir. Bir demokraside, vatandaşların iradesinin tanınması elzemdir.” yorumunda bulundu.

Uruguay

Uruguay Devlet Başkanı Luis Lacalle Pou da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “ABD Kongresinde meydana gelen şiddet eylemlerini en derin bir şekilde kınıyor ve bu ulusun demokratik değerlerinin, kurumlarını baltalamaya yönelik her türlü teşebbüse galip geleceğine güveniyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Venezuela

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Washington’da yaşanan şiddet olaylarını endişeyle takip ettiklerini belirterek, şunları kaydetti: “ABD, saldırgan politikalarıyla diğer ülkelerde sebep olduklarının aynısını yaşıyor. Siyasi kutuplaşmayı kınıyoruz. Venezuela ABD’de şiddet olaylarının yakında sona ereceğine ve ABD halkının nihayet istikrar ve sosyal adalete giden yeni bir yol açacağına inanıyor.”

Kongre baskını olayı

ABD Başkanı Trump’a destek için dün Beyaz Saray önünde düzenlenen mitingden sonra ABD Kongresine yürüyen binlerce gösterici, Kongre binasının önündeki polis barikatlarını aşarak binaya zorla girmeyi başarmıştı.

Polisle göstericiler arasında çatışmalar sürerken Kongredeki Başkanlık Seçimi Seçiciler Kurulu Oylaması’nın onay oturumuna ara verilmiş, oturuma başkanlık eden Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Kongre üyeleri binadan çıkarılmıştı.

ABD Başkanı Trump, daha sonra Twitter hesabından Kongre binası önünde gösteri düzenleyen destekçilerine “evlerinize dönün” çağırısında bulunmuştu.

Kongre binasında çıkan olaylarda 4 kişi hayatını kaybetmiş, birçok polis yaralanmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *