Körfez ülkeleri dayanışma anlaşması imzaladı

Körfez ülkeleri dayanışma anlaşması imzaladı

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi üyesi altı ülke Katar’la ilişkilerin normalleştirilmesini öngören “dayanışma ve istikrar” anlaşmasını imzaladı.

Suudi Arabistan’ın El Ula kentinde bugün düzenlenen Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) yıllık zirve toplantısında Riyad ile Doha arasında ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik bir anlaşma imzalandı. KİK üyesi Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kuveyt ve Katar arasında imzalanan anlaşma ile bölgede dayanışma ve istikrarın güçlendirilmesini amaçlanıyor.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman, anlaşmanın imzalanmasının ardından ABD’ye ve Kuveyt’e arabulucuklarından ötürü teşekkür etti. Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani uzun bir sürenin ardından ilk kez zirve toplantısına katılmak için Suudi Arabistan’a gitmişti. Zirveye Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’nin yanı sıra krizde arabuluculuk yapan ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve kıdemli danışmanı Jared Kushner de katıldı.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır el Sabah, dün gece devlet televizyonundan yaptığı açıklamada Suudi Arabistan ile Katar arasında hava, kara ve deniz sınırlarının yeniden açılması üzerinde anlaşmaya varıldığını duyurmuş ve KİK toplantısında “kardeşçe ilişkiler için parlak bir sayfa açacak” bir bildiriye imza atılacağını belirtmişti.

2017’de başlayan ‘Körfez krizi’

Suudi Arabistan ile Katar arasında sınırların yeniden açıldığının açıklanması sonrasında, Basra Körfezi bölgesinde üç buçuk yıldır süren krizin sona ermesi yönündeki umutlar arttı.

Suudi Arabistan 2017 yılında İran’la yakınlık kurduğu ve radikal İslamcı grupları desteklediği suçlamasıyla Katar’a karşı Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) oluşan bir koalisyon kurmuş ve ülkeye yönelik kapsamlı ambargoları hayata geçirmişti. Katar’la tüm diplomatik ilişkiler dondurulmuş ve hava sahaları kapatılmıştı. Katar yönetimi ise söz konusu suçlamaları geri çeviriyordu.

Suudi Arabistan ile Katar arasında normalleşme adımının, ABD’de Joe Biden’ın Başkanlık görevini resmen devralacağı 20 Ocak öncesinde gelmesi dikkat çekti. Riyad’ın bu adımında, Suudi Arabistan’a karşı Trump’tan daha sert politikalar izlemesi beklenen Biden ile ilişkileri yumuşatma çabasının rol oynadığı değerlendirmesi yapılıyor.

Mısır da imza attı

AA’nın aktardığına göre, Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kahire yönetiminin dörtlü Arap ülkeleri arasındaki yardımlaşma ve kardeş Arap ülkeleri arasındaki sorunların giderilmesine gösterdiği özenin bir gereği olarak KİK Zirvesi’nde varılan iş birliği anlaşmasına imza attığı kaydedildi.

Mısır’ın, Arap ülkeleri arasında iyi ilişkiler geliştirilmesi konusuna her daim vurgu yaptığının altı çizilen açıklamada, “Mısır dörtlü Arap ülkeleri ile Katar arasında varılan uzlaşmayı önemsiyor ve kardeş ülke Kuveyt’in geçen yıllar içindeki çabasını takdirle karşılıyor.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Arap ülkelerinin birbirlerinin iç işlerine karışmaması prensibinin de hatırlatılması dikkati çekti.

Suudi Arabistan’da bugün yapılan 41.KİK Zirvesi’ne Mısır’ı temsilen Dışişleri Bakanı Samih Şükri katıldı.​​​​​​​

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *