ABD’den açıklama: Hem KİK’in hem ABD’nin menfaatine

ABD’den açıklama: Hem KİK’in hem ABD’nin menfaatine

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan ile Katar’ın kara, hava ve deniz sınırlarını karşılıklı olarak açmasından memnuniyet duyduklarını açıkladı.

AA muhabirine açıklamada bulunan bir Dışişleri yetkilisi, “Suudi Arabistan ile Katar‘ın karşılıklı olarak hava sahası ve sınırlarını açma kararına ilişkin haberlerini memnuniyetle karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı .

Katar ile diğer Arap ülkeleri arasındaki anlaşmazlığın çözümüne ilişkin ise yetkili, “Katar ile dörtlü grup arasında 3 yıldır devam eden anlaşmazlığın çözümü tüm Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri ve ABD’in menfaatine olacaktır.” dedi.

Türkiye’den açıklama

Dışişleri Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada, “Katar ile Suudi Arabistan arasında kara, deniz ve hava sınırlarının açılmasına yönelik alınan kararı memnuniyetle karşılıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

“Katar ile Suudi Arabistan arasında kara, deniz ve hava sınırlarının bu akşam itibarıyla açılmasına yönelik alınan kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Bu gelişme, Körfez bölgesinde Haziran 2017’den bu yana devam eden ihtilafın çözüme kavuşturulmasına yönelik önemli bir adım teşkil etmektedir. Başta Kuveyt olmak üzere, yürüttükleri arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetleriyle sözkonusu kararın alınmasına katkı sağlayan uluslararası aktörlerin çabaları takdire şayandır. Temennimiz, bu ihtilafın, ülkelerin egemenliklerine karşılıklı saygı temelinde kapsamlı ve kalıcı çözüme kavuşturulması ve Katar halkına yönelik diğer müeyyidelerin de bir an önce kaldırılmasıdır. Körfez İşbirliği Konseyi’nin stratejik ortağı olan ve Körfez bölgesinin güvenlik ve istikrarına büyük önem atfeden ülkemiz, bu istikametteki tüm çabaları desteklemeyi sürdürecektir.”

Suudi Veliaht Prens Selman’dan ‘Birlik olma’ açıklaması

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yayımlanan açıklamasında, ülkesinin ev sahipliğinde bugün yapılacak 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi’ne işaret ederek, “KİK Zirvesi, söylem ve eylemde birlik olmanın yanı sıra refah sürecini güçlendirmenin de zirvesi olacak.” ifadelerini kullandı.

Körfez ülkelerinin güvenlik ve istikrarının sürmesi temennisinde bulunan Bin Selman, yarınki zirvede Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile Körfez ülkeleri liderlerinin “bölgesel zorluklara karşı dayanışmada birlik olma beklentilerinin” ortaya konulacağını kaydetti.

Bin Selman, Suudi Arabistan’ın, “KİK ve Arap ülkelerinin yüksek çıkarlarını koruma yönünde bir politika izlediğini” ifade etti.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin, Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde düzenlenecek 41. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’ne katılacağı açıklandı.

Körfez krizi

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017’de “terör gruplarını desteklediği” suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.

Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarını reddederken, bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.

Kuveyt ise krizin başından bu yana çözüm için taraflar arasında arabuluculuk çabaları yürütmüştü.

Kushner, 2 Aralık 2020’de Doha’da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya gelmiş, görüşmede, bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı bildirilmişti.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır es-Sabah da 4 Aralık’ta yaptığı yazılı açıklamada, bütün tarafların nihai bir anlaşmaya varma konusunda isteklerini ortaya koydukları verimli görüşmelerin gerçekleştiğini duyurmuştu.

Katar ve Suudi Arabistan da Kuveyt’in açıklamasını olumlu karşılamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *