İktibas Dergisi’nin yeni sayısında “Medine, Medine Sözleşmesi ve Medeniyet” konulu soruşturma manşette yer alıyor.
İktibas, 2021 yılının ilk sayısı ile okurlarına 505. sayısı ile yeniden merhaba dedi.
41. yılına adım atan derginin bu sayısında, geçen ay ABD senatosunun Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı ile gündeme gelen ‘Batının yaptırım siyaseti’ yorumlandı. Batının, egemenliğinin devamını sağlamak üzere başvurduğu en önemli operasyonal unsurlardan biri olan yaptırımların, hak ve adalet ile bir ilgisinin olmadığı, ancak Batının çıkarlarının korunmasına hizmet ettiği vurgulandı. Yorum sayfalarında ayrıca, Şeb-i Arus törenleri bağlamında yaşanan Türkçe Kur’an ve kadın semazen tartışmasına da değinildi.
Şükrü Hüseyinoğlu imzası ile yayımlanan, derginin kavram bölümünde bu ay, Kur’an’ın Ümniyye/Emaniyye ifadeleri üzerinde duruldu. Kur’an’da bu kelimelerin ilme, sahih bilgiye dayalı sahih inanç ve sâlih amel üzere bulunmanın zıddı olarak; sahih bilgiye/ilme dayanmayan, bir gerçekliği olmayan temenni ve inanışlar, kulaktan dolma bilgiler anlamına geldiği anlatıldı. Rasulullah (a.s.)’ın Kur’an’la inşa ettiği ilim toplumundan, tarihsel süreçte belli aşamalar neticesinde ve çeşitli faktörlerin etkisiyle bu niteliğin yitirilmesi ve mukallitliğin yaygın tutum haline gelmesiyle, Kitabilikten ümmiliğe geçiş yaşandığına dikkat çekildi.
Dergide öne çıkan bir başka bölüm ise “Medine, Medine Sözleşmesi ve Medeniyet” konulu soruşturma sayfaları. Konuyla ilgili birçok isme yöneltilen sorularda, İslam’ın gelişi ile Yesrib’in Medine’ye dönüşümü, Medine ile Medeniyet arasındaki ilişki, Medine Sözleşmesi’nin ‘anayasal’ bir nitelik taşıyıp taşımadığı ve günümüz toplumlarında yine bir ‘sözleşme’ şeklinde ‘kullanılabilir’ olup olmadığı hakkında görüşleri istendi. Soruşturmaya, Atasoy Müftüoğlu, Ümit Aktaş, Prof. Dr. Şinasi Gündüz, Ramazan Yazçiçek ve Hüseyin Alan verdikleri cevaplarla katkıda bulundular.
Dergide, yazarların çeşitli değerlendirmeleri yanında, İbrahim Eryiğit tarafından hazırlanan Sanat-Edebiyat sayfaları da yerini almış durumda.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *