2021’de net asgari ücret 2.825,90 TL oldu

2021’de net asgari ücret 2.825,90 TL oldu

1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 3.577 Lira 50 Kuruş, net 2.825 Lira 90 Kuruş olarak belirlendi. Sendikalar asgari ücretin 3 bin liranın altında açıklanmaması beklentisini dile getirmişti.

2021’de net asgari ücret 2.825,90 TL oldu.

Evli ve eşi çalışmayan çalışanlar için net asgari ücret, 2.879,57 TL olarak belirlendi. Evli, eşi çalışmayan ve bir çocuklu çalışan için 2.919,81 TL; evli, eşi çalışmayan ve iki çocuklu çalışan için 2.960,06 TL; evli, eşi çalışmayan ve üç çocuklu çalışan için ise 3.013,72 TL oldu.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında son kez toplandı.

İşçi kesimini Türk-İş’in, işveren kesimini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) temsil ettiği toplantıda, 2021’de geçerli olacak asgari ücret rakamı Bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından açıklandı.

Selçuk, “1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 3.577 Lira 50 Kuruş, net 2.825 Lira 90 Kuruş olarak belirlenmiştir. Böylece, geçen yıla göre net asgari ücret 500 TL artmış, yüzde 21,56 oranında yükselmiş oldu.” ifadelerini kullandı.

İşçi kesimini temsilen konuşan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Belirlenen net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır. İşçi kesimi olarak alınan karara muhalif kalıyor ve katılmıyoruz” diye konuştu.

İşveren kesimi adına TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise açıklanan rakamın hayırlı olmasını temenni ettiklerini belirtti.

Sendikalar “3 bin liranın altında olmamalı” diyordu

Görüşmeler başlamadan önce Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu imzasıyla yapılan ortak açıklamada ‘insan onuruna yaraşır’ bir geçim ücreti belirlenmesi çağrısı yapılmıştı.

Görüşmelerin ilerlemesiyle sendikalardan da daha net talepler gelmişti. Bu konuda ilk talebi DİSK dile getirmişti. Sendika 2021 yılı için asgari ücretin 3 bin 800 TL olması gerektiğini belirtmişti. Bloomberg HT yayınına da katılan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu “2021 yılı asgari ücreti Kovid-19 pandemisinin yarattığı ekonomik ve toplumsal tahribat içerisinde başladı. Çalışanlar gelirlerini kaybettiği için 2021 asgari ücreti pandeminin yarattığı yıkımı engellemek açısından oldukça önemli” ifadelerini kullanmıştı.

Hak-İş ile Türk-İş de 3 bin liranın kritik eşik olduğuna işaret etmişti.

Bloomberg HT’ye konuk olan Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile bir araya geldiği toplantıda, reform ve çalışma hayatına ilişkin beklentilerini ilettiklerini söylemiş ve “Hükümet ve işveren tarafı, en az 3 bin TL teklifle masaya gelmelidir.” açıklamasında bulunmuştu.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da son asgari ücret tespit komisyonu toplantısı öncesinde “3 bin liranın altındaki teklif, insanları mutlu edecek bir teklif olmaz, çalışanları mutlu edecek bir teklif olmaz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na 3 bin liranın üzerinde bir teklif getirilmelidir” açıklamasını yapmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun hesaplamasından 2.792 TL çıkmıştı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hesaplamalarını sunmuştu. Buna göre TÜİK tarafından asgari ücret ağır iş kolu için 2.792,10 TL; orta iş kolu için 2.507,70 TL; hafif iş kolu için 2.339,10 TL olarak hesaplanmıştı. TÜİK’in yaptığı hesaplamalarda geçen yıla göre ortalama yüzde 20’lik artış olduğu görülmüştü.

Türk-İş, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda paylaştığı bekar bir işçinin asgari geçim tutarlarının ülke gerçeklerini yansıtmadığını kaydetmişti. Açıklamada, başlangıç ücreti olması gereken asgari ücretin zamanla geçim ücretine dönüştüğüne dikkat çekilerek, şu ifadeler kullanıldı: “Enflasyon, geçim şartları ve ele geçen asgari ücret miktarı herkesin malumu. Bu nedenle işveren ve hükümet, insanların tebessüm edeceği, mutlu olacağı bir rakamı masaya getirmeli.” İfadeleri kullanılmıştı.

Enflasyon beklentilerindeki yükseliş devam etti

Asgari ücret açısından 2021’in enflasyon görünümü de önemli bir başlık olarak öne çıkıyordu. 2020’de enflasyon yıl sonuna doğru hızlanırken enflasyon beklentilerinde yükselişin devam ettiği görüldü. Ekonomistler özellikle 2021 yılının ilk çeyreğinde enflasyonda yüksek seyrin devam edebileceğine işaret etti.

Beklentiler TCMB’nin düzenlediği ankete de yansıdı. 12 ay sonrası için TÜFE beklentisi Aralık anketinde yüzde 10,84 olarak kaydedildi. Bir önceki anket döneminde 12 ay sonrasına ilişkin TÜFE beklentisi yüzde 10,77 olmuştu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi de yüzde 9,24’e yükseldi.

TCMB’nin son açıkladığı enflasyon raporunda bankanın 2021 yılı beklentisi yüzde 6,2’den yüzde 9,4’e revize edilmişti. Yeni Ekonomi Programı’nda ise 2021 enflasyon beklentisi yüzde 8 olarak belirlenmişti.

Gıda enflasyonuna ilişkin beklentiler TCMB’nin son enflasyon raporunda net bir şekilde ortaya kondu. Buna göre, bankanın gıda enflasyonu varsayımı 2020 yılı için yüzde 13,5, 2021 yılı için ise yüzde 10,5 olarak güncellenmiştir. Bir önceki raporda gıda enflasyonu beklentileri sırasıyla yüzde 10,5 ve yüzde 8 olmuştu.

Rapora göre işlenmemiş gıda fiyatlarında hava koşulları ve arz yönlü etkilere bağlı olarak oynaklıklar gözlenebilirken bu durum gıda enflasyonu tahminleri üzerinde her iki yönde risk yaratabiliyor. Tarımsal emtia fiyatlarındaki yükseliş eğilimi ve yurt içi gıda fiyatlarındaki artışların ikincil etkileri de bu açıdan yukarı yönlü risk oluşturuyor.

(BloombergHT)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *