Kooperatifle güçlerini birleştiren köylü kadınlar yöresel ürünlerle gelir sağlıyor

Kooperatifle güçlerini birleştiren köylü kadınlar yöresel ürünlerle gelir sağlıyor

Şanlıurfa’da aldıkları eğitim sayesinde tarımsal üretim yapan, aralarında Suriyelilerin de olduğu kadınlar, kurdukları kooperatif çatışı altında hem yöresel ürün hem de çiçek üretimine başladı.

Şanlıurfa‘da kooperatif çatısı altında bir araya gelen köylü kadınlar, ürettikleri ürünlerin satışını yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Suruç, Haliliye ve Eyyübiye ilçeleri kırsalında yaşayan bir grup kadın, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen çeşitli kurslara katılarak modern tarım teknikleri ve tarım üretimi konularında eğitim aldı.

Eğitimin ardından yine İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteğiyle köylerindeki seralarda zambak, ters lale, frezya, nergis, safranın da aralarında bulunduğu çiçek yetiştiriciliğine başlayan kadınlar, daha sonra kooperatifleşmeye karar verdi.

Bu yıl, aralarında Suriyelilerin de bulunduğu 17 üyeli Naz Tarımsal Kadın Üretim Kooperatifi’ni kuran kadınlar, ilk olarak sebze fideleri yetiştirerek bunları çiftçilere sattı. Daha sonra da kentin yöresel lezzetleri olan kurutmalıklar, pul biber (isot), domates salçası, biber salçası ve nar ekşisi gibi ürünler üretmeye başladı.

Kooperatifle birlikte güçlerine güç katan kadınlar, hep birlikte üretim yapmanın, kendi işlerinin patronu olmanın ve aile bütçesine katkı sunmanın mutluluğunu yaşıyor.

“Hep beraber iş yapmaya karar verdik”

Kooperatif başkanı Naile Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarımsal üretime katılmak amacıyla eğitim aldıklarını, eğitimle birlikte modern tarım yöntemiyle üretimine başladıklarını söyledi.

Kadınların var olan gücünü üretime yansıtmaya çalıştıklarını anlatan Şimşek, şöyle dedi:

“Arkadaşlarımla eğitimimizi tamamladıktan sonra tarımsal ürünleri yetiştirmeye başladık. Sonra hep beraber iş yapmaya karar verdik. Kooperatife aynı köydeki 5 arkadaşla katıldık. Kooperatifi kurduktan sonra köyümüzde üretimini yaptığımız sebzelerden doğal domates ile biber salçası, isot, kurutmalık sebze, kabak tatlısı ve nar ekşisi yapıyoruz.”

Birbirlerine destek olmanın ve omuz omuza mücadele etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Şimşek, eşlerinin de kendilerinin destekçisi olduğunu ifade etti.

Şimşek, kooperatif sayesinde kendi işlerinin patronu olduklarını vurgulayarak, üretimini yaptıkları ürünleri de yine kendilerinin pazarladığını sözlerine ekledi.

Ürünleri ağırlıklı olarak Şanlıurfa’daki toptancılara sattıklarını dile getiren Şimşek, yakın zamanda internet üzerinden ulaşmayı planladıklarını söyledi.

“Köyde iş yok ama şimdi kendi işimizi yapıyoruz”

Kooperatif üyesi Nermin Karadeniz de kendi evleri için yaptıkları üretimi şimdi de aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla başladıklarını anlattı.

Aldıkları eğitimler sayesinde seralarda ürün yetiştirmeyi de öğrendiklerini kaydeden Karadeniz, “Seraların nasıl planlandığını, nasıl çalıştığını öğrendik. Bu sayede kış mevsimi ile birlikte seralarda sebze üretiyoruz. Normalde köyde bu dönemde iş yok ama biz şimdi kendi işimizi yapıyoruz. Kadınlar olarak seraya girdik. Hiçbir yere gitmeden kendi evimizde, köyümüzde bölgemizde çalışma fırsatı bulduk ve çalışıyoruz kendi paramızı kazanıyoruz.” diye konuştu.

Suriyeli üye Zülüf Hekto ise kooperatif kapsamında üretim yaptıkları için mutlu olduğunu söyledi.

Tarımsal üretimi severek yaptıklarını aktaran Hekto, gelecek yıl farklı tarım ürünlerini üreteceklerini ifade etti.

Türk, Suriyeli ve Afgan kadınlar kurdukları kooperatifle ailelerine destek oluyor

SADA Kadın Kooperatifi

Gaziantep’te de, geçen yıl kurulan SADA Kadın Kooperatifi, bünyesindeki üç milletten kadının ürettiği tekstil, mutfak ve ayakkabı ürünleriyle dikkati çekiyor.

Kadınlar, kurdukları kooperatifte, tekstil atölyesinde bez çanta, plaj çantaları, mutfak servisleri, önlük, kutnu kumaşından ürünler üretirken bazıları da ayakkabı üretimi yapıyor.

Azim ve çalışkanlıklarıyla takdir toplayan 48 kadın, fuar ve festivallere katılarak ürünlerini pazarlama imkanı buluyor.

SADA Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nadirye Özmen, AA muhabirine, kooperatifi 25 Mart 2019’da kurduklarını ve kısa sürede güzel işler başardıklarını söyledi.

Üç milletten bir araya geldikleri için diğer kooperatiflerden farklı olduklarını ifade eden Özmen, “Türk, Suriyeli ve Afganistanlı üç ayrı milletten kadınlar var. Lokalde çok güçlü bir kooperatifiz. Kadın dayanışmasını, sosyal uyumu başardık. Kadınlarımız için ev sahibi topluluk olarak elimizden gelen desteği veriyoruz.” dedi.

Kadınların gelir düzeyini arttırmak için çok çalıştıklarını belirten Özmen, kooperatif olarak uluslararası pazarlarda yer almak istediklerini dile getirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dolayısıyla maske üretimine de başladıklarını anlatan Özmen, şöyle konuştu:

“Kooperatif olarak pandemi döneminde biz de yıprandık. Sonra bir şans doğdu. Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) desteğiyle maske ürettik. Ürettiğimiz 252 bin maskeyi Sağlık Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesine verdik. BM Kadın Birimi (UN Women) için şiddete hayır baskılı maske ürettik. Sipariş üzerine ayakkabı, tekstil ürünleri ile mutfak alanında ise dondurulmuş gıda üretimi yapıyoruz. Deriye dair her şeyi yapabiliyoruz. Buradan gelen geliri eşit olarak dağıtıyoruz.”

Özmen, ürün gönderebilmek için çeşitli ülkelerle temas halinde olduklarını, çevrim içi satış platformları üzerinde de pazarlama yapmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

“Savaştan sonra burası psikolojik olarak çok iyi geldi”

Kooperatif üyesi Safiye Mustafa da 8 yıl önce Suriye’den geldiğini, çalışmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.

Kurulduğundan bu yana kooperatife geldiğini ifade eden Mustafa, “Üç farklı milletten kadınlar burada çalışıyoruz. Savaştan sonra burası psikolojik olarak çok iyi geldi. Çok iyi arkadaşlıklar kurduk. Birbirimizin sevinçlerini, üzüntülerini paylaşıyoruz. Başka bir ülkeye gelmenin zorluklarını yaşıyordum ama buraya geldikten sonra hayatım güzelleşti. Çanta, ayakkabı, tüm tekstil ürünlerini yapabiliyoruz. Geçimimizi sağlıyoruz.” diye konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *