ABD’de Google’a davalar açıldı, Rusya’da ceza kesildi

ABD’de Google’a davalar açıldı, Rusya’da ceza kesildi

ABD’de 10 eyaletin başsavcıları, reklam sektöründeki “rekabete aykırı pratikleri” nedeniyle Google aleyhine dava açtı. Moskova’da bir mahkeme de, Google’a idari ihlal nedeniyle 3 milyon ruble para cezası kesti.

ABD’de açılan davalar

Teksas Başsavcısı Ken Paxton öncülüğünde Arkansas, Idaho, Indiana, Kentucky, Mississippi, Missouri, Kuzey Dakota, Güney Dakota ve Utah başsavcılarının imzasıyla açıklan kamu davasında davacılar, Google’ın internet reklamlarındaki “tekelci gücünü” kullanarak fiyatları kontrol ettiğini ve rekabeti engellediğini ileri sürdü.

Başsavcı Paxton, konuyla ilgili kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bir deve dönüşen bu şirket gücünü piyasayı manipüle etmek, rekabeti yok etmek ve siz tüketicilere zarar vermek için kullanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Google ise yayımladığı açıklamada, Paxton’ın iddialarını “temelsiz” olarak niteleyerek, internet reklam fiyatlarının son 10 yılda düştüğünü, bunun rekabetçi bir piyasanın işareti olduğunu vurguladı.

Açıklamada, “Bu temelsiz iddialar karşısında mahkemede kendimizi güçlü şekilde savunacağız.” ifadesine yer verildi.

Başsavcı Paxton, ABD’deki 50 eyalet ve bölge yönetiminin, Eylül 2019’da Google’ın iş pratiklerindeki tekelci yönelim olup olmadığını soruşturmak üzere kurduğu partiler üstü koalisyona öncülük etmişti.

Rusya’da kesilen para cezası

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu’nun (Roskomnadzor) Google aleyhine açtığı dava, başkent Moskova’da bulunan Taganskiy Mahkemesi’nde görüldü.

Rusya’da yasaklanan sitelerin Google arama motoru sonuçlarında çıkması nedeniyle şirketin mevzuata uymadığı hükmüne varan mahkeme, Google’a 3 milyon ruble (yaklaşık 42 bin dolar) para cezası verdi.

Google, benzer davalar sonucu Rusya’da daha önce 500 bin ve 700 bin ruble tutarında cezalar ödemişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *