Fuat Oktay: Ülkemizde bir rejim sorunu söz konusu değil

Fuat Oktay: Ülkemizde bir rejim sorunu söz konusu değil

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Türkiye’de rejimin, kuruluşundan bu yana demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerine dayandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Genel Kurulunda Cumhurbaşkanlığının 2021 yılı bütçesini sundu.

Fuat Oktay konuşmasında Türkiye’de bir rejim sorununun söz konusu olmadığını, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin rejimle değil, yürütme görevini yerine getirecek organlarla ilgili olduğunu söyledi.

Türkiye’de rejimin, kuruluşundan bu yana demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerine dayandığını vurgulayan Fuat Oktay, “Rejim sorunu olsa olsa muhalefetin milletimizden gizli, kapalı kapılar ardında hazırladığı karanlık anayasa taslaklarında gündeme gelebilir. Bunun bizimle bir alakası yok.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle yürütmeye istikrar kazandırıldığını, ülkenin çok şey kaybettiği koalisyonlar batağının tekrar yaşanmasını önlediğini belirten Oktay, “Hazmedemediğiniz buysa biz ne yapalım? Oradan oraya savrulan memleket değil, devlet hiç değil, halkın verdiği muhalefet görevini dahi layıkıyla yerine getiremeyen muhalefetin ta kendisidir. Ne memleketi ne de devleti sorgulayın. Kendinizi sorgulayın.” dedi.

Yürütme yetkisi ve görevinin Anayasa’da gösterilen şekilde, seçilmiş ve millet iradesine dayanan devlet başkanı tarafından kullanıldığını anlatan Oktay, şöyle dedi:

“Ülkemizde ‘tek adamlık’ kavramı bugünün değil, tek parti döneminin, 1940’lı yılların şef dönemlerinin konusudur. Hafızalarınızı tazelemek istiyorsanız o günlere gidebilirsiniz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’mizde ‘tek adam’ değil istişare, katılımcı demokrasi, hızlı ve etkin karar alma mekanizmaları vardır. Biz bunları birer birer uyguluyoruz. Siz kendi içinizde bunları uygulayamıyorsanız bu sizin sorununuz, bizim değil. O ‘tek adam’ dönemleri, milli şefler, tek parti dönemleri ve güdümlü demokrasi ancak sizin genetik kodlarınızda mevcuttur ve bunlar tarihin karanlık sayfalarında kalmıştır. O sistemlere özlemi bırakın, bugüne dönün ve artık geleceğe bakın. Cumhurbaşkanımızı doğrudan milletimiz seçmiştir ve egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.”

Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’e her alanda daha da gelişmiş şekilde ulaşmakta kararlı olduklarını hatırlatan Oktay, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin, bu doğrultuda daha müreffeh Türkiye vizyonunu ete kemiğe büründürecek, hedefleri fiili neticelere dönüştürecek şekilde hazırlandığını savundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Bütçemizi doğrudan milletimizin hür iradesiyle seçilmiş olan Cumhurbaşkanımızın, bağlı başkanlıklar, kurumlar, politika kurulları, ofisler ve tüm ilgili diğer birimlerle ahenk içinde çalışmasını temin edecek şekilde hazırladık.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *