Bakan Karaismailoğlu, “Avrasya’nın merkezinde, Yeni İpek Yolu’nun kalbinde yer alan ülkemiz, dünya ekonomisinin oyun kurucularından biri haline geleceği tarihi bir dönemeçtedir. ” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bakanlığının 2021 yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulundaki sunumunu gerçekleştirdi.
İhmal edilen her noktaya temas ettiklerini, hiçbir alanda mevcut olanla yetinmediklerini söyleyen Karaismailoğlu, daima sorguladıklarını, çözüm ürettiklerini, hedef yükselttiklerini belirtti.
“Yol haritası dahilinde kararlılıkla ilerliyoruz”
Karaismailoğlu, “Bugün de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak coğrafyamızın kaderini yeniden şekillendiren atılımcı geleneğimizi güçlendirerek, geleceğe taşıma sorumluluğunu omuzlarımızda hissediyoruz. Bu büyük işlerin yanı sıra ülkemizin dört bir yanında kalkınmada doğu-batı arasında eşitliği sağlayacak, memleketin her bir köyüne kadar, ekonomik canlılığı taşıyacak projelerimizi durmaksızın ve büyük bir titizlikle sürdürüyoruz. ” diye konuştu.
Vatandaşa iş, aş, eğitim, sosyal ve kültürel zenginlikler taşıyacak demiryollarını, kara yollarını, havalimanlarını inşa ettiklerini dile getiren Karaismailoğlu, bu süreçte ortaya koyulan Marmaray, Avrasya Tüneli, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul Havalimanı, Osmangazi Köprüsü, Nissibi Köprüsü, Van-Hakkari Yolu, Cizre-Şırnak Yolu (Cudi Dağı Tünelleri), Botan Çayı-Beğendik Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü, Kömürhan Köprüsü gibi dünya çapında eserlerin, gurur vesileleri olduğunu anlattı.
Üretmekten ve geliştirmekten asla vazgeçmediklerine işaret eden Karaismailoğlu, bu sayede 18 yıldır ülkenin istisnasız her noktasında, vatandaşların ihtiyaçlarına karşılık veren projeleri hayata geçirdiklerini dile getirdi.
“Attığımız her adım bu büyük stratejinin parçasıdır”
Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüzde, dünya ticaretinin değişen ekseni, Türkiye’ye çok daha büyük fırsatları da doğurmaktadır. Avrasya’nın merkezinde, Yeni İpek Yolu’nun kalbinde yer alan ülkemiz, ticaretin seyrini belirleyecek bölgesel bir ekonomik lider olmanın ötesinde, dünya ekonomisinin oyun kurucularından biri haline geleceği tarihi bir dönemeçtedir. Bu nedenledir ki, insan, yük ve veri ulaştırmada, değişen ihtiyaçlara cevap vermek ve dünya sathında sürekli kendini yenileyen sistemlere eş güdümlü dahil olma yolunda ilerliyoruz. Attığımız her adım bu büyük stratejinin parçasıdır. 3 binden fazla aktif şantiyemiz, vizyonumuzu yansıtan stratejimize uygun projelerin üretildiği alanlardır. Bugünümüz kadar, geleceği de tasarlayan, ülke ekonomisine omuz veren, insan odaklı, çevreye duyarlı, kaynaklarımızı verimli şekilde kullanan, sürdürülebilirlik mekanizmaları oluşturulmuş bir yol haritası dahilinde kararlılıkla ilerliyoruz.”
Karaismailoğlu, Türkiye’nin, tam ekonomik bağımsızlığını, son 18 yılda her alanda yapılan devrim niteliğinde atılımlar sayesinde kazandığını, topyekun kalkınma seferberliğinin, zamanla, sürdürülebilir kalkınma akımına dönüştüğünü, Türkiye’nin uzun vadeli planlamalar yapmaya, 2023, 2053, 2071 hedeflerini ortaya koymaya başladığını belirtti.
Karaismailoğlu, “Bu dönüşüm; ulaşım ve haberleşme alanlarında yapılan yeni ve etkin atılımların mobilite, dijitalleşme ve lojistik odağında, bütünsel kalkınma hedefi doğrultusunda şekillendirilerek, dünyayı coğrafyamıza entegre etmeyi hedefleyen iddialı bir sürece işaret ediyor. Bu iddialı hedefe odaklanıp, projelerimizle ülkemizi daha ileri taşımaya gayret ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
“Yolu, Türkiye’nin gelecek perspektiflerine göre çizdik”
Karaismailoğlu, “Yol bizi nereye götürürse” demediklerini, gidecekleri yolu Türkiye’nin gelecek perspektiflerine göre çizerek, hedefleri doğrultusunda kararlı bir tavırla yürüdüklerini ifade etti.
Bakan Karaismailoğlu, 2003 yılından bu yana, ulaşım ve iletişim alanında ürettikleri çok büyük ve önemli projeleri 910,3 milyar TL yatırım yaparak hayata geçirdiklerini bildirdi. Karaismailoğlu, yatırımların daha hızlı tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulabilmesinin önemine dikkati çekerek, bu nedenle alternatif finansman kaynaklarını da değerlendirdiklerini söyledi.
Karaismailoğlu, toplam 215 milyar TL’lik Kamu-Özel İş Birliği projesini başlattıklarını, söz konusu yatırımların yüzde 86’sının tamamlandığını, tamamlanan tüm projelerin yüzde 18’ini, kamu özel iş birliği modeli çerçevesinde hayata geçirdiklerini anlattı.
Karaismailoğlu, “Şu anda devam eden yatırım portföyümüzde 463 proje var. Bu projelerimizin toplam büyüklüğü 640 milyar TL. Bunda yaklaşık 264 milyarlık nakdi gerçekleşme yapıldı. Bunca titiz ve teknik çalışmayı eş zamanlı sürdürebilmek ve ortaya dev eserler çıkarabilmek için uzmanlaşmış ve geniş bir ekiple çalışıyoruz. Ülke sathında 3 bin 200 şantiyede çalışmalarımız sürerken; yaklaşık 700 bin kişi bakanlığımız bünyesindeki iş imkanlarından faydalanıyor.” dedi.
“Ülkemize getirileri net şekilde görülmektedir”
2003-2019 yılları arasında yapılan kamu ve KÖİ yatırımlarının; yatırım ve faaliyet dönemindeki ekonomik etkileri ile faaliyet dönemindeki tasarruf etkilerinin analizini paylaşan Karaismailoğlu, şu bilgileri verdi:
“Kara yolu, demir yolu, hava yolu, deniz yolu ve haberleşme yatırımlarının ülkemize getirileri net bir şekilde görülmektedir. 2003-2019 yılları arasında bu yatırımların Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya toplam 386 milyar dolar ve üretime 818,8 milyar dolarlık etkisi oldu. Bu yatırımların toplam istihdama etkisi de yıllık ortalama 703 bin kişi olarak gerçekleşti. Yatırımlarımız sayesinde ülkemizin hem beşeri hem de maddi kaynaklarının verimli kullanılması sonucu sadece 2019 yılında yakıttan, zamandan, araç bakım ve işletme maliyetlerinden toplam 13,4 milyar dolar tasarruf elde ettik.
Ayrıca, kısalan yollar, kent içi raylı sistem hatları ve Yüksek Hızlı Tren ile çevre dostu taşıma modlarına geçişle, 10,3 milyon dolar değerinde CO2 emisyon tasarrufu ve kamu hizmetlerinin kağıtsız ortama taşınmasıyla da 20 milyon dolar kağıt tasarrufu sağladık. Vatandaşlarımızın e-devleti kullanması ile kamu kurumlarına gitmeden işlemlerini tamamlayabilmesinden 1,8 milyar dolarlık zaman tasarrufu sağlanmış ve bu kamu işgücü verimliliğine de artış olarak yansımıştır.”
“Demir yolu ağımızı 12 bin 803 kilometreye çıkardık”
Karaismailoğlu, demir yollarında 2003’te başlayan atılım döneminin, bugün ivmelenerek devam ettiğini, yeni hat yapımının yanı sıra mevcut konvansiyonel hatları da yenilediklerini, yerli ve milli sinyalizasyon projesini uygulamaya geçirdiklerini, demir yollarında ilk defa tasarımları milli olan çeken ve çekilen araçları üretmeye başladıklarını anlattı.
1213 kilometresi YHT olmak üzere, toplam 2 bin 115 kilometre yeni hat yaptıklarına işaret eden Karaismailoğlu, demir yolu ağını 12 bin 803 kilometreye çıkardıklarını, sinyalli hatları yüzde 161, elektrikli hatları yüzde 176 artırdıklarını bildirdi.
Karaismailoğlu, 2020’de salgına rağmen demir yolu ile yurt içi yük taşımalarında gerileme olmadığını, temassız taşımacılık avantajından dolayı uluslararası taşımalarda önemli artış sağlandığını belirterek, “Özellikle uluslararası taşımacılıkta Bakü-Tiflis-Kars hattında yüzde 116 artış, İran hattında yüzde 63 artış ve Avrupa hattında yüzde 15 artış bekliyoruz. Coğrafi konumumuzun sağladığı avantajların ekonomik ve ticari kazanımlara dönüşebilmesi için demir yollarına yaptığımız yatırımlara hız kesmeden devam etmemiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.
Çin’e yollanan ilk tren 4 Aralık’ta yola çıktı
Karaismailoğlu, 4 Aralık’ta ilk blok ihracat trenini İstanbul’dan Çin’e uğurladıklarını belirterek şöyle devam etti:
“Trenimiz, Bakü-Tiflis-Kars Demir İpek Yolu üzerinden Avrupa’dan Marmaray’ı kullanarak Çin’e giden ilk ihracat treni olarak tarihe geçti. Ülkemiz sınırları içerisinde 2 bin 323 kilometrelik yolunu 8 Aralık günü tamamladı. Bugün ise yolculuğuna Kazakistan-Shalkara’dan devam ediyor. Toplamda 8 bin 693 kilometre yol kat edecek trenimiz Gürcistan, Azerbaycan, Hazar Denizi, Kazakistan ve son olarak Çin’in Xi’an şehrine ulaşarak yurt dışı parkurunu tamamlayarak kesintisiz bir şekilde, Çerkezköy’den Xi’an’a ulaşmış olacak. Yeni ihracat trenlerimizin hazırlıklarını da sürdürüyoruz. İlerleyen yıllarda kuzey hat olarak belirtilen Çin-Rusya üzerinden Avrupa’ya gerçekleşen yıllık 5 bin blok trenin yüzde 30’unun geçişini Türkiye’ye kaydırmak için çalışıyoruz. Kars-Tiflis-Bakü Demiryolunun yıllık 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşıma kapasitesini 2024 yılı sonunda 3 milyon yolcuya ve 20 milyon ton yük taşımaya yükseltmeyi hedefliyoruz. Ulaştırma ve Lojistik Master Planı çalışmaları kapsamında planladığımız projelerle demir yolunun payını ilk etapta yüzde 5’ten yüzde 10’un üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.
Yapımı devam eden 3 bin 872 kilometrelik hattın, 3 bin 515 kilometresi Hızlı Tren ve 357 kilometresi ise konvansiyonel hatlardan oluşuyor. Kırıkkale -Yerköy-Sivas kesiminde yükleme testlerine başladık. En kısa sürede hizmete almak için yoğun çabalarımız sürüyor. Ankara-İzmir Hızlı Tren hattı altyapı çalışmalarında yüzde 35 fiziksel ilerleme kaydettik. 229 kilometrelik Halkalı-Kapıkule projesinin ilk etabı olan 153 kilometre uzunluğundaki Çerkezköy-Kapıkule kesiminde yüzde 13 fiziksel ilerleme sağladık. 76 kilometrelik Halkalı-Çerkezköy kesiminin ise ihale çalışmaları devam ediyor. Ankara-İstanbul YHT hattına entegre olacak Bursa-Yenişehir-Osmaneli hattında çalışmalarımız devam ediyor. Konya – Karaman arasını işletmeciliğe açıyoruz. Karaman – Ulukışla arasında ise altyapı yapım çalışmalarında yüzde 66 fiziki ilerleme sağladık. Mersin’den Gaziantep’e uzanan hızlı tren hattımızda da çalışmalarımız hummalı bir şekilde devam ediyor.”
“Yolu yapmayanlar metrosunu da yapmadı”
Karaismailoğlu, bugüne kadar 312,2 kilometre kent içi raylı sistem hattını tamamlayıp, hizmete sunduklarını, 4 ilde üstlendikleri 7 metro projesiyle ekonomiye 16,5 milyar TL katkı sağladıklarını bildirdi.
İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Antalya’da hayata geçirdikleri metrolarla bugüne kadar 874 milyon yolcu taşındığını, 270 milyon saat zamandan, 250 bin ton yakıttan tasarruf ettiklerini belirten Karaismailoğlu, karbon emisyonunda 138 bin ton azalma sağladıklarını kaydetti.
Karaismailoğlu, 6 ilde daha yapımı süren 9 projelerinin bulunduğunu, 37,5 kilometrelik Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunda çalışmalarını hızla devam ettiğini, Kağıthane–Havalimanı arasını Mayıs 2021’de, Gayrettepe–Havalimanı arasını ise Aralık 2021’de hizmete açmayı hedeflediklerini kaydetti.
Karaismailoğlu, 31,5 kilometrelik Halkalı-İstanbul Havalimanı metrosu hattını 2022’nin ilk yarısında açmayı hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Kadıköy – Kartal – Kaynarca Raylı Sistem Hattı’nı 7,4 kilometre uzunluktaki hatla Sabiha Gökçen Havalimanı’na 2021 yılı sonunda bağlayacağız. Mevcut Kirazlı – Başakşehir Hattının doğrudan Bakırköy sahil ile bağlantısının yapılmasını sağlayacak metro projesini Eylül 2022’de hizmete alacağız. Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesine ulaşmak için ihtiyaç olan yolları, yapması gerekenler yapmadığı için, 1 ay gibi kısa bir sürede biz yaptık. Yolu yapmayanlar metrosunu da yapmadı. Onu da biz yapıyoruz. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesine hizmet edecek Başakşehir-Kayaşehir metrosunu da aynı hızla 18 ay gibi bir sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Hastane, yol yapmak, metro yapmak herkese nasip olmaz.”
Kara yolları
Kara yolu için belirledikleri akıllı, çevreci ve bütünsel kalkınmaya katkı sağlayacak politikalar çerçevesinde yatırım faaliyetlerini artırdıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, “KÖİ modelini kullanarak özel sektörün de katkısıyla önemli projeleri hızla tamamlıyoruz.” dedi.
Kara yollarında bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Karaismailoğlu, 2003 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu, 28 bin kilometreye çıkardıklarını, bu sayede yıllık 18,5 milyar TL tasarruf sağladıklarını söyledi.
Karaismailoğlu, taşıt hareketliliğinin yüzde 160 oranında artmasına rağmen 100 milyon taşıt/km başına can kaybının yüzde 79 oranında azaldığını kaydederek, “Ankara-Niğde Otoyolu 2. kesimini 16 Aralık’ta, Kuzey Marmara Otoyolu İzmit-Akyazı kesimini 19 Aralık’ta, Elazığ Malatya Yolu Kömürhan Köprüsü, Ankara Gölbaşı Şehir Geçişi, Diyarbakır Devegeçidi Köprüsü, Eruh-Siirt Yolu (Zarova Köprüsü), Tohma Köprüsü, Kızılcahamam Tünellerinin açılışlarını önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz.” bilgisini paylaştı.
Karaismailoğlu, açılışından bugüne kadar Avrasya Tüneli’nden yapılan geçiş sayısının 48 milyonu aştığını, projenin, sağladığı yakıt ve zaman tasarrufunun yanı sıra çevre dostu kimliğiyle de ön plana çıktığını, Avrasya Tüneli’nin 2017 ve 2020 yıllarında sağladığı toplam faydanın 5,23 milyar TL olduğunu bildirdi.
321 kilometresi trafiğe açılan Marmara otoyolunun son kesimini 19 Aralık 2020’de işletmeye açacaklarını belirten Karaismailoğlu, “Ülkemizin iki kıtaya yayılan topraklarında İstanbul Boğazı karayolu geçişine alternatif oluşturacak 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Kesimi 101 kilometredir. Otoyolun bir parçası olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 2023 metre ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip asma köprüsü olacak.” diye konuştu.
“Akıllı Ulaşım Sistemleri çalışmalarımızı önceliyoruz”
Karaismailoğlu, bakanlığının 2021 yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulundaki sunumunda, İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü için gerçek verileri paylaşmak istediğini söyledi.
Genel Kurulda konuşan 5 kişinin, 5 farklı rakam verdiğini ifade eden Karaismailoğlu, “Nereden uyduruyorsunuz, hayretler içinde izliyoruz. ” dedi.
Salgın dönemine rağmen temmuz-ekim ayları ortalamasına ait otoyol ve köprü geçiş sayılarının, verilen garanti sayılarının üzerinde olduğunu bildiren Karaismailoğlu, “Bir diğer husus ise kamuoyunu yanıltıcı bilgiler için yapım bedelleri hakkında; köprü ve otoyol yapım bedeli 6,7 milyar dolar, işletmeci tarafından yapılan kamulaştırma bedeli 248 milyon dolar, bakım işletme ve yenileme maliyeti 2 milyar dolar, finasman maliyeti 4,6 milyar dolar olmak üzere toplam 7 yıl yapım, 15 yıl işletme süresi boyunca harcanacak bedel 13,6 milyar dolar, buna karşın verilen garanti toplamı ise 12,9 milyar dolardır. Beyninden konuş…” ifadesini kullandı.
Karaismailoğlu, kendisine tepki gösteren CHP milletvekillerine, “Yanlış bir şey söylediysem özür dilerim. Ama sabahtan beri burada yalanlar konuşuluyor. Rakamlar burada…” karşılığını verdi.
TBMM Başkanvekili Haydar Akar da Karaismailoğlu’na, “Hiçbir arkadaşımıza ‘yalan konuşuyor’ diyemezsiniz. Rakamlar, söyledikleri doğru değilse, bunun için buradasınız. ” diye seslendi.
İstanbul trafik yoğunluk haritasını gösteren Karaismailoğlu, Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli yapılmasaydı kilitlenen bir trafik olacağını belirtti.
Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu’nu; Ankara-Niğde Otoyolu’nun 1 ve 3. kesimlerini açtıklarını anımsatan Karaismailoğlu, çarşamba günü 2. kesimi de hizmete alacaklarını bildirdi.
Aydın-Denizli Otoyolu Projesi’ni Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale ettiklerini, temel atma törenini gerçekleştirdiklerini ifade eden Karaismailoğlu, “Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de Akıllı Ulaşım Sistemleri çalışmalarımızı önceliyoruz. Akıllı Ulaşım Sistemleri ile yollar, kullanıcılar ve araçlar arasındaki bağı haberleşme teknolojileri vasıtasıyla izliyoruz ve ölçüyoruz. Analiz edip, güvenli, konforlu ve hızlı ulaşım sağlıyoruz. Mikro hareketlilik araçları kullanımını hem kullanıcısı için hem de yolu kullanan araç ve yayalar için güvenli bir zemine oturtmak için çalışmalarımız devam ediyor. Engelli vatandaşlarımızın en iyi hizmeti alabilmesi için Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişilebilirliği Projesi’ni başlattık.” diye konuştu.
Karaismailoğlu, haberleşme sektöründe bilgi ve iletişim altyapısının güçlendirilip, yaygınlaştırılmasını, fiber ve genişbant altyapısının, kullanımının yaygınlaştırılmasını, sektörde etkin rekabetin, tüketici refahının, siber güvenliğin geliştirilmesini, yerli ve milli üretimin desteklenmesini hedefleyerek çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.
Vatandaşın hizmetine sundukları 4.5G hizmetinden yararlanan abone sayısının 75 milyonu aştığına işaret eden Karaismailoğlu, genişbant kapasitesinin, bilgi toplumuna geçişin temel unsuru olduğunu vurguladı. Karaismailoğlu, bu nedenle “Her Yerden Herkese Genişbant” hedefiyle, Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı’nı yürürlüğe koyduklarını, Ulusal Siber Güvenlik Organizasyonu’nu oluşturduklarını anımsattı.
“Antenler nedeniyle oluşan görüntü kirliliğini ortadan kaldırdık”
Dijital uygulamaların yoğunlukla tercih edildiği Kovid-19 pandemi sürecinde de ek önlemler almayı sürdürdüklerine işaret eden Karaismailoğlu, “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile elektronik haberleşme altyapısında dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmak istiyoruz.” dedi.
Karaismailoğlu, e-Devlet Kapısı’nı kullanan kişi sayısının 50 milyona yaklaştığını, bu hizmetin öneminin, karantina günlerinde daha da iyi anlaşıldığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“369 metre ile Avrupa’nın en yüksek kulesi olan Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi, dünyada bir ilki gerçekleştirerek, tek noktadan 100 FM yayını ile radyolara hizmet vermeye başladı. Böylelikle bir dünya şehri ve turizm merkezi olan İstanbul’un Çamlıca tepelerindeki antenler nedeniyle oluşan görüntü kirliliğini de ortadan kaldırmış olduk. Aynı şekilde Çanakkale’nin siluetini güzelleştirecek, Çanakkale TV-Radyo Kulesi yapım çalışmaları da devam ediyor.
PTT’nin bölgesel ölçekte e-Ticaret faaliyetlerini ve lojistik hizmetlerini geliştirerek uluslararası bir marka olarak konumlandırıyoruz. Haberleşme alanındaki faaliyetlerimizi uzayda da sürdürüyor ve geliştiriyoruz. Uydu haberleşme kapasitemizi geliştirmeye devam ediyoruz. Türksat 5A’yı 2020 sonunda, 5B’yi ise 2021 ilk yarısında fırlatıyoruz. Türkiye’nin en büyük Ar-Ge projesi Yerli Haberleşme Uydusu Türksat 6A da 2022 yılında hizmet vermeye başlayacak.”
“Türkiye’nin 100 yıllık kaderini belirleyecek atılımları yapıyoruz”
Bakan Karaismailoğlu, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin denizci kimliğini ön plana çıkarmak için yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Denizciliği desteklemek için altyapı yatırımlarına da devam ettiklerine dikkati çeken Karaismailoğlu, “Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz nihai olarak 25 milyon ton/yıl kapasiteye ulaşacak Filyos Limanı önemli projelerimizden biri. Yürüttüğümüz faaliyetlerle denizlerimizde seyir, can, mal ve çevre emniyeti ile deniz güvenliğini en üst seviyede sağlıyoruz. 2002 yılından önce yurt dışından hizmet alırken bugün, deniz ve hava araçlarının karşılaştığı acil durumlarda Türk Görev Kontrol Merkezi Servis Sahası içinde 5 ülkeye hizmet veriyoruz. Deniz yolu kombine taşımacılığında ülkeler arası ilişkiler büyük önem taşıyor. Bu kapsamda bugüne kadar, pek çok ülke ile anlaşma yaptık.” değerlendirmesinde bulundu.
Karaismailoğlu, Türkiye’nin sadece 5 yılını, 10 yılını değil değişen dünya ekonomik ve ticari hareketlerine uygun bir şekilde Türkiye’nin 100 yıllık kaderini belirleyecek atılımları yaptıklarını kaydetti. Karaismailoğlu, bu çerçevede özellikle dünyada güçlenen kuzey-güney ekonomik koridorları ve büyüyen doğu-batı aksındaki orta koridorun, Türkiye için çok önemli olduğunu ifade etti.
“Karadeniz bu yük akışının önemli bir lojistik gölü olacaktır”
Dünyadaki yük akışının, yıllara sari olarak arttığına işaret eden Karaismailoğlu, bu yıl 12 milyar ton yük hareketi varken, 2030 yılında 25 milyar ton, 2050 yılında 95 milyar ton, 2100 yılında 150 milyar ton yük hareketi olacağını öngördüklerini bildirdi.
Bu yük akışının yaklaşık yüzde 90’ının deniz yolu ile gerçekleştiğine işaret eden Karaismailoğlu, şöyle devam etti:
“Bu açıdan Asya-Avrupa-Afrika üçgenindeki koridorlarda Ege-Karadeniz-Hazar deniz yolları çok daha fazla önem arz edecektir. Özellikle Karadeniz bu yük akışının önemli bir lojistik gölü olacaktır. Karadeniz’de bulunan limanlara bu sebeple çok ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Kuzey- güney aksının merkezinde bulunan deniz bağlantısı ile Türkiye, çok stratejik bir konumda bulunmaktadır. Bu stratejik konumdan doğru bir şekilde faydalanmak için Türkiye Lojistik Master Planı kapsamında Kanal İstanbul Projesi’ni gerçekleştiriyoruz. Kanal İstanbul, bu planın en önemli yapı taşıdır. İstanbul Havalimanı, kara yolu ve demir yolu bağlantısı, lojistik merkezleri ve buradan geçecek bir su yolu olacak Kanal İstanbul, bir dünya projesidir. İstanbul Kanalı ve oluşturduğu ekosistem sayesinde; Türkiye, bilimin, teknolojinin, sanatın ve ekonominin kalbi olacaktır. Bu bilinçle çalışmalarımız aralıksız sürüyor.”
“Dünya için örnek projeler yapmaya devam edeceğiz”
Bakan Karaismailoğlu, 2003 yılında 2 merkezle 26 noktaya yapılan iç hat uçuşlarının, bugün 7 merkezden 56 noktaya gerçekleştirildiğini; 2003’te 50 ülke ile 60 noktaya uçuş yapılırken bugün 127 ülkede 329 noktaya ulaştıklarını söyledi.
“Dünya ticaretinde üretim ve tedarik merkezleri uzak doğudan bölgemize doğru kayarken; ülkemiz; Afrika, Avrupa ve Asya üçgeninin tam ortasında, yeni İpek Yolu’nun köprüsü konumunda.” diyen Karaismailoğlu, “Bu avantajı değerlendirmek zorundayız. Kara yolu, demir yolu, deniz yolu, hava yolu ve haberleşme projelerimizle ülkemizin merkezinde yer aldığı ticari koridorlarını oluşturuyoruz. Türkiye’nin gelecek vizyonuna uygun ve önüne çıkan tarihi fırsatları değerlendirmeyi sağlayacak bir ulaştırma ve altyapı inşasının önemine ve bu minvalde yaptığımız çalışmalara dikkati çekmek istedik. Ülkemiz için gurur; dünya için örnek projeler yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *